Annons:

  • Nu blommar det på Slottet – här finns det 206 olika sorters rosor

    Per Johansson på en bänk i rosariet

  • Nu blommar det på Slottet – här finns det 206 olika sorters rosor

    I rosariet finns en fontän dit fåglar lockas att dricka och bada. Här en ung koltrast hanne.

  • Nu blommar det på Slottet – här finns det 206 olika sorters rosor

    En av de vackra rosorna, en Marnodo.

Nu blommar det på Slottet – här finns det 206 olika sorters rosor

Det växer fram en stor blomstrande trädgård runt Gränsö Slott. Första etappen är färdig, ett rosarium med 206 olika sorters rosor.
- Här kan man sitta och njuta, säger Slottsherren, Per Johansson.

Annons:

Det är ett stort rosarium som Per Johansson, låtit bygga på ena sidan av Gränsö Slott. Det är väl komponerat med flera rabatter med rosor och perenner i matchande färger. Mellan rabatterna finns gångar och flera bänkar där besökare kan slå sig ned för att koppla av och reflektera. Vid varje rabatt finns en skylt som talar om vilken slags ros och var i rabatten den är planterad.

- Här finns 206 olika slags rosor, säger Per Johansson.

I varje rabatt finns det idag även flera olika perenner som nu blommar fantastiskt.

- Vi har medvetet satt mycket perenner i år för att fylla ut. De kommer att trängas tillbaka av rosorna med tiden rosorna växer och breder ut sig.

I trädgården finns det en liten fontän i marknivå med vatten, där fåglarna kan bada och dricka vatten. Mycket fåglar ger ännu en dimension till en trädgård. Det finns flera olika sorters vädd i rabatterna som bildar frökapslar dit bland annat steglitser kommer att lockas.

Ska utveckla trädgården

Per Johansson har anställt en trädgårdsarkitekt för att plantera alla växter. Rosariet är det första i ett större trädgårdsprojekt som Per Johansson planerar.

- Nästa år kommer vi att bygga ett lika stort område på motsatta sidan om rosariet. Senare kommer vi också att anlägga en växande trädgård på andra sidan slotten ner mot vattnet. Det kommer att vara klart om tre år.

Rosariet är öppet för alla som vill komma att titta på alla rosorna.

- Här kan man sitta och njuta. Det är öppet för allmänheten och det kostar inte någonting att komma hit, säger Per Johansson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt