Annons:

  • Buddy Crew bjöd Marcus Aftelöv på en härlig upplevelse i söndags. Efter pappa Jörgens efterlysning på Facebook har Marcus fått uppleva mängder med fina turer med unika bilar. Foto: Privat

  • Foto: Privat

  • Marcus har diagnosen Duchennes muskeldystrofi som bryter ned kroppens muskler.

  • Ljudet i bilarna var något alldeles extra.

Enormt engagemang räddade Marcus sommar – trots corona

Marcus Aftelöv älskar bilar och varje sommar brukar han åka runt på biltävling efter biltävling. I år är allt inställt – men ett enormt engagemang från mängder av olika personer har räddat sommaren för Marcus.
– Att åka Corvette var det häftigaste hittills, berättar han.

Annons:

Bara fem år gammal fick Marcus Aftelöv den mycket ovanliga diagnosen Duchennes muskeldystrofi. Den obotliga sjukdomen bryter ned musklerna som ersätts av fett och bindväv och sedan flera år tillbaka sitter Marcus i rullstol.

I och med sjukdomen har Marcus en förhöjd risk för allvarlig sjukdom om han skulle smittas av covid-19 och sommaren såg ut att bli rejält annorlunda för Vimmerbykillen.

I många år har hans stora intresse i livet varit bilar och tillsammans med pappa Jörgen brukar Marcus åka runt på olika biltävlingar och uppvisningar. I år är de flesta arrangemangen inställda.

– Marcus och jag brukar åka på rätt mycket drifting i Hultsfred, men med tanke på rådande omständigheter har det varit en tråkig sommar. Eftersom Marcus tillhör riskgrupp har han inte kunnat vara med på någonting, berättar Jörgen Aftelöv.

”Helt makalöst”

En dag i sommarstiltjen fick Jörgen en idé. Kunde det finnas någon på Facebook med en speciell bil som ville ta med Marcus på en åktur? Inlägget fick omedelbart en massiv spridning.

– Jag lade ut en blänkare om det finns någon vänlig själ som kan hjälpa oss att åka raggarbil. Jag fick 500 delningar och blev nedöst med förslag. Det var så många som ringde att jag fick lägga ut ett inlägg om att det räcker. Det var ett fantastiskt bra gensvar och helt makalöst. Det var alltifrån Volvo 740 till flygplan och allt möjligt. Det blev nästan lite för mycket för oss. Vi har fått avböja många, men det kan bli tillfälle framöver. Alla ska ha ett tusen tack för att de hörde av sig.

”Häftigt och coolt”

Under sommaren har Marcus fått åka alltifrån raggarbil till Corvette. Det blev också en egen tur på driftingbanan.

– Det var häftigt och coolt, berättar Marcus.

– Vi blev speciellt inbjudna av Linuz Ericsson som hjälpt oss mycket vid driftingbanan i Hultsfred. Där mötte vi familjen Andersson från Växjö som tävlar i drifting och blev svenska mästare förra året. Vi lyckades få in Marcus i bilen och han fick åka med. Det var ganska häftigt. Marcus var ganska tyst när de kom tillbaka och då vet man att det är lyckat. Man brukar få höra sanningen några timmar senare, skrattar Jörgen Aftelöv.

”Betyder mycket för mig”

I helgen var det dags för nästa äventyr. Passionerade bilälskare på Buddy Crew från Jönköping tog sig till Vimmerby för att ta med Marcus i sina bilar där ljudet byggts ut till perfektion.

– Marcus älskar musik och de här killarna kunde bygga ljud om man säger så. Vi bor i Fågelhem och det hördes nog till både Vimmerby och Södra Vi. De kom med en V40 och en Golf som det var ganska mycket ljud i. Det var häftiga grejer som de kom med. Det är som att jämföra P4 på en klockradio med discomusik på en bra stereo, det var helt enormt och något alldeles extra. Buddy Crew tar hand om människor i samhället som har det svårt och de var helt outstanding.

– Det var väldigt roligt och det betyder mycket för mig. Det känns bra att många hört av sig och det har varit många roliga resor, berättar Marcus.

”En glad och positiv kille”

Om några veckor börjar Marcus ett nytt läsår på Hultsfreds gymnasium. Då kommer han ha många häftiga historier att dela och fler lär det säkert bli.

– Att åka med Corvetten var det häftigaste i år. Då gick det undan, skrattar Marcus.

Varför gillar du bilar?

– Utseendet och att de kör snabbt. BMW är favoritmärket.

Jörgen tittar redan på nya äventyr för Marcus.

– Det är en glad och positiv kille och vi gör vad vi kan. Det här blev en annorlunda sommar, men vi har försökt och alla som har hjälpt till har räddat sommaren för Marcus. Gensvaret har varit enormt.  

Fotnot: En längre artikel om Marcus liv och sjukdom kan du läsa här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt