Annons:

  • “Vi måste prata om kvinnors roll i hederskontexten”

    Maria Rashidi, Elisabeth Omsén och Miranda Ebrahimi. Foto: Anders Blank

  • “Vi måste prata om kvinnors roll i hederskontexten”

    Bränd frihet, om Maria Rashidi, skriven av Elisabet Omsén Foto: Pressbild

  • “Vi måste prata om kvinnors roll i hederskontexten”

    Foto: Pressbild

“Vi måste prata om kvinnors roll i hederskontexten”

Debatten om hederskultur är inriktad på männens roll. Kvinnorna har ofta en lika stor skuld, men det diskuteras sällan. Dagens Kalmar har träffat tre experter på heder. 

Annons:

Tre kvinnor. Ett fik. En mellanstor stad i Kalmar län. 

Maria Rashidi är ett välbekant ansikte för många. Ansikte är också grundessensen till hedersideologi. Om inte mannen får äga kvinnan ska ingen annan få se hur hon ser ut. Det är därför det är så vanligt att syraattacker riktas mot ansiktet.  Hennes brott? Hon ville skilja sig efter 18 år av misshandel. 

Miranda Ebrahimi bor nu under skyddad identitet i mellanlänet. Hon kommer som Maria också från Iran, här giftes hon bort som 13-åring. Vår tidning skrev om hennes historia i höstas.

Den som förbinder dessa två kvinnor är Elisabet Omsén. Hon har skrivit både Marias och Mirandas biografier. Alla tre är också väldigt engagerade i kampen mot hedersvåld. Alla tre är också överens om att även kvinnors roll som i hederskontexten måste fram i ljuset. 

– Det är ofta de som vidmakthåller strukturerna. De som ser till att det fungerar med giftermål. Utbildar de yngre i hur man ska förhålla sig till mannen. Att man är hans egendom. 

Fick inget stöd från sin svägerska

Maria Rashidi vände sig till sin svägerska efter att hon fått syra i ansiktet. 

– Det är rätt åt dig din hora. Tack vare ditt beteende har du gjort din man, min bror, psykiskt störd, fick jag höra. 

När Miranda var 13 träffade hon sin blivande man för första gången på något som kanske liknas vid en förlovningsfest. Hennes mamma gick iväg så mannen kunde vara ensam med hennes dotter. Han tog på henne överallt, våldförde sig på hennes kropp.  

– Mamma svek mig. Jag trodde jag kunde lita på henne. Men så fort han kom och besökte oss, försvann hon till moskén eller affären. Lät mig vara ensam med den här gamla mannen.

Våldtäkterna har påverkat synen på sex

För Miranda har alla år av våldtäkter påverkat hennes syn på sex. 

– Jag kan inte njuta om inte han njuter. Det ligger djupt och har påverkat mig. Det är svårt att slappna av. Det är hela tiden hans njutning som är i fokus för mig.  

Debatten om heder har i Sverige varit väldigt fokuserad på att det är patriarken, brodern eller någon annan manlig släkting som är förövaren. Kvinnans roll tas sällan upp. Vi ska inte glömma att det var en kvinna som var delaktig i mordet på Abbas Rezai i Högsby 2005. 

"Det är en förpliktelse"

Både Maria och Miranda är från Iran. De pratar båda om innan och efter revolutionen 1979. Hur hela landet radikaliserades med Ayatolla Khomeini. Instiftandet av Sharialagar. Där Taklif, förpliktelse, är viktig. 

– Khomeini skrev i en bok att kvinnan måste erbjuda sex till mannen, närsomhelst, varsomhelst, även på en kamel om han så önskar. Det är en förpliktelse som en kvinna har, säger Maria.

De tre är överens om att man i dag måste försöka nå kvinnor i en hederskultur. Men det är inte lätt. 

– Jag har försökt komma in på SFI-lektioner. Men de vill inte ta emot mig, jag tänkte att det är det bästa stället att nå kvinnor. Förklara hur fel det är att försvara heder, säger Maria.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt