Annons:

Ny dokumentär om Agneta som dödades av en älg i Loftahammar

TV 4 sänder nu en ny dokumentär om Agneta som dödades av en älg utanför Loftahammar. Johan Bruun från Kalmar var kriminaltekniker vid det tillfället och berättar här om sitt arbete. Foto: Anders Sjögren

Ny dokumentär om Agneta som dödades av en älg i Loftahammar

TV 4 sänder nu en dokumentär om hur Ingemar Westlund hittade sin hustru död en kväll i september 2008, en bit från gården. Först misstänktes hennes man Ingemar ha dödat Agneta genom att köra över henne med parets gräsklippare. Ett halvår senare hade Ingemar friats från alla anklagelser men det påverkade hans liv och gör det än.

Annons:

Johan Bruun från Kalmar, var kriminaltekniker vid polisen och kom till gården utanför Loftahammar dagen efter Ingemar Westlund hade hittat sin hustru Agneta död, började han att undersöka platsen och kroppen.

- När jag kom till platsen låg Agneta död i strandkanten. Ingemar hade hittat henne vid 22-tiden kvällen innan och hon hade svåra skador som om hon utsatts för kraftig misshandel, säger Johan Bruun.

Samma dag förs Ingemar Westlund till polisstationen i Västervik där han förhörs misstänkt för att ha mördat sin fru Agneta som han varit gift med i 44 år.

- Varför skulle jag ha dödat min fru, har Ingemar sagt i en tidigare intervju med Dagens Västervik.

Började med fel spår

Johan Bruun berättar att när han började undersöka brottsplatsen fanns det många olika spår från människor runt Agnetas döda kropp.

- 18 spår av människor som hade klampat omkring där. Det är ingenting som en kriminaltekniker tycker om, säger Johan Bruun.

Johan och hans kollegor samlade ihop mer än 200 spår från platsen och började lägga ett pussel.

- Vi samlar först in spår och därefter bygger vi hypoteser om hur dödsfallet kunde ha gått till. När vi fick in svar från obduktionen om att det fanns gräs inne i ett sår i kvinnans lår och såret stämde avståndsmässigt med gräsklipparbladen så började vi i den ändan. Tyvärr visade det sig senare att det var fel, säger Johan Bruun.

Polisen ansåg att det var ett svårt fall att lösa. De sökte stöd av andra polismyndigheter i hela Europa men fick väldigt få svar när de skickade iväg bilder på hår som man hade funnit i Agnetas öga.

- Det enda svar vi fick var från Tyskland som berättade att det inte rörde sig om något vildsvin.

Misstänkt för mord

Ingemar Westlund var under utredningstiden misstänkt för mord. I Loftahammar tittade befolkningen snett på honom och det låg anklagelser i luften om att han var en hustrumördare. Till slut valde han att lämna gården och flytta där ifrån. Den enda som visste hur det hade gått till när Agneta dödades var parets hund som antagligen hade skällt och på det sättet retat upp en ung älgtjur som jagade hunden och senare dödare Agneta.

Det visste inte polisens kriminaltekniker som inte fått något svar från NFC (nationellt Forensiskt Centrum) på de prover man skickat dit.

- Däremot fick vi kontakt med en person på Statens Lantbruks Universitet i Umeå, som snabbt konstaterade att skadorna troligtvis kom utav älghorn. Man analyserade också kläderna som Agneta hade på sig och upptäckte mycket älgsaliv.

Polisen tveksam till nya bevis

Johan Bruun kontaktade polisens utredare med de nya bevis som kommit fram men utredarna var tveksamma. Då hade det gått nästan fem månader sedan Agneta hittades död.

- Men när vi fick veta att avståndet mellan älghornen och gräsklipparbladen var ungefär lika, släppte polisen hypotesen om att Agneta dödats av gräsklipparen.

Senare fick också polisen kontakt med polis i Kanada som kunde konstatera att håren som hittats på Agneta kom från en älg.

- Då var det klart, då kunde Ingemar frias från alla misstankar, säger Johan Bruun.

Kritisk till TV 4 dokumentären

Johan Bruun har sett TV 4 dokumentären där han även medverkar. Första avsnittet visades under tisdagen.

- Tyvärr har journalisterna på TV 4 valt en vinkel som jag inte hade förväntat mig och berättar om Ingemars historia mycket mer ingående än polisens, säger Johan Bruun.

Tidigare har det gjorts flera dokumentärer om Agneta som dödades av en älg, bland annat av P1 Dokumentär och SVT med Camilla Kvartoft och Leif GW Person.

- Jag tycker att SVT:s dokumentär var mer nyanserad. Där ansåg Leif GW att kriminalteknikerna hade lagt ner ett stort, bra och omfattande jobb. Det framgår inte i den här dokumentären, säger Johan Bruun.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt