Annons:

Stejdahl ska leda VIF till framgång: ”Mål att vara med i toppen”

Spelskicklige mittfältaren Oskar Stejdahl är tillbaka i Vimmerby IF efter flera säsonger högre upp i seriesystemet. Foto: Ossian Mathiasson

Stejdahl ska leda VIF till framgång: ”Mål att vara med i toppen”

Motivationen för en fortsatt satsning högre upp i seriesystemet fanns inte där. Då valde Oskar Stejdahl att vända ”hem” till Vimmerby IF för spel i division tre.
– Jag ska vara en ledare på planen, styra grabbarna och snacka mycket, säger Oskar Stejdahl inför lördagens seriepremiär.

Annons:

Fjolårssäsongen med klassiska Åtvidabergs FF var en mardröm i stort sett från början till slut. Skadorna avlöste varandra för 26-årige Oskar Stejdahl och till slut föll ÅFF ur division ett.

I början av januari kom det något oväntade beskedet att Stejdahl återvänder till Vimmerby IF efter flera division ett-säsonger med Oskarshamns AIK och Åtvidaberg.

Känner du fortfarande att det var rätt steg att ta?

– Ja, det skulle jag säga. Jag har inte riktigt haft motivationen till att lägga den tid som krävs för att spela i minst division ett. Finns inte den motivationen och viljan är det ingen idé att satsa på det sättet. Ska jag satsa så hårt måste alla delar finnas där och det har det inte gjort. Med det sagt var det definitivt ett bra val att trappa ned i Vimmerby. Vi tränar mycket här också, men det är på en mer normal nivå, säger Oskar Stejdahl.

Är du klar med spel på högre nivå?

– Det återstår att se. Just nu känns det bra på den här nivån, sen vet man aldrig vad som händer. Jag kanske gör en skitsäsong och då kanske det aldrig är någon som hör av sig igen. Men visst, om chansen kommer så utesluter jag det inte.

Tystlåten grupp

Många kommer förstås att ha höga krav på Mariannelundssonen, som inte kan ses som något annat än en klasspelare i division tre. Själv hoppas han framförallt kunna visa att han vuxit som ledare.

– Framförallt tänker jag att det är ledaregenskaper jag ska bidra med. Jag ska vara en ledare på planen, styra grabbarna och snacka mycket, vilket kanske behövs i den här truppen med många unga spelare. Det är en väldigt tystlåten grupp och där får jag ta extra ansvar med mitt snack på planen, säger Stejdahl och fortsätter:

– Givetvis vill jag bidra med poäng också, men samtidigt känner jag att jag alltid varit en sån typ att ju mer jag hjälper till och styr andra desto mer växer jag på planen och då flyter det på automatiskt. Folk kommer säkert tycka och tänka att jag ska göra si och så många poäng. Jag hoppas kunna bidra med lite poäng, men vi har tillräckligt många poängspelare i laget så där är jag inte orolig. Kan jag bidra med energi, ledarskap, ett bra passningsspel och löpförmåga är jag nöjd, det andra tror jag att vi har i laget redan.

Toppar och dalar

Många VIF-spelare har dragits med skador under försäsongen. Oskar Stejdahl är en av dem.

– Först fick jag en smäll på högerfoten i första träningsmatchen och efter det missade jag ett par matcher. Sen hade jag problem med vaden och var borta i två och en halv vecka. Nu känner jag inte av det alls utan känslan är att jag är kvitt den skadan. Det känns bra.

Hur är formen?

– Det är väl alltid så under en försäsong att det är toppar och dalar. Både personligen, och hela laget för den delen, har väl legat däremellan och vaggat lite. Jag vet att jag kan komma upp några nivåer till och det brukar komma automatiskt när serien närmar sig, säger Oskar Stejdahl.

Siktar högt

Mittfältaren ser egentligen inga större skillnader jämfört med senast han var i Vimmerby IF.

– Skillnader och likheter… Ceos är Ceos, det är blåsigt och kallt, skämtar Stejdahl.

– Vimmerby IF som förening är sig lik. Jag vet vad jag hade förra gången och jag vet vad jag får nu. Det känns som att klubben vill uppåt och det tycker jag är kul. Att man vill göra det till stor del med sina egna produkter tycker jag också är kul och intressant. Rent fotbollsmässigt är det lite annorlunda mot hur vi spelade när jag var i Vimmerby. Sett till min egen fotbollsfilosofi är det till det positiva.

Vad tror du om era chanser i år?

– Jag tror att vi kan få till det väldigt bra. Vi har ett ungt lag blandat med några, eller i alla fall en gammal räv. Många spelare har stor potential och har vi alla tillgängliga har vi verkligen ett lag som kan vara med och slåss i toppen av trean.

Hur hög målsättning tycker du att ni kan ha?

– Det är bra med ett tydligt mål där vi i spelartruppen har sagt att vi har ett mål att vara med i toppen. Det kravet tycker jag att vi kan ha på oss själva. Vi har ett så pass bra lag att vi ska kunna ligga i toppen och fajtas. Sen om vi klarar det halva säsongen eller hela säsongen eller om vi gör det så bra att vi vinner serien får vi se. Ska vi klara av det målet måste vi hålla en hög nivå hela året.

”Stabil ledare”

Oskar Stejdahl tycker det är positivt att VIF heltidsanställt en tränare i form av Fredrik Falkevall.

– Han är bra och lugn. Det är en stabil ledare som vill mycket och som brinner för fotbollen. Han gör allt in i minsta detalj och det är nog inte många division tre-lag som har en heltidsanställd tränare.

I Vimmerby kommer Oskar få chansen att spela med sin lillebror Gustav Stejdahl, som också är ny i klubben.

– Vi har aldrig spelat i samma fotbollslag innan och jag hade inte en tanke på att vi skulle få spela tillsammans i division tre. Det ska bli kul.

På lördag premiärspelar VIF och man börjar med hemmamatch mot topptippade Linköpingslaget Hemgårdarnas BK. I laget spelar bland annat VIF-produkten Fadel Youssif.

– Jag har dålig koll på deras lag, men det blir kul att möta Fadel. Premiär är premiär och det blir nog en tuff match. Klockan 13 på lördag finns det inga ursäkter, då måste vi vara med från start, säger Oskar Stejdahl.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt