Annons:

Galna DV-kampen årets hetaste fotbollsderby - läs sjuka tugget här

Simon Henriksson, Djursdala SK. Ossian Mathiasson, Södra Vi IF. I eftermiddag möts DV:s båda journalister i årets kanske hetaste division fem-derby. Foto: Micael Rundberg

Galna DV-kampen årets hetaste fotbollsderby - läs sjuka tugget här

Var glad att du inte jobbar med dem. För på vår redaktion blir det inte mycket gjort när det ska tuggas division fem-fotboll i tid och otid. Simon Henriksson, snajdare på kanten i Djursdala SK. Ossian Mathiasson, känslosprudlande kärnkraftverk i Södra Vi IF. I eftermiddag möts de båda i årets hetaste lokalderby.

Annons:

Södra Vi IF mot Djursdala SK i division fem. Derbyhetta så det både bränns och osar. Lägg till ytterligare en välsmakande krydda – Dagens Vimmerby-kampen mellan tabellfyran Södra Vi:s Ossian Mathiasson (nedan kallad OM) och tabellfemman Djursdalas Simon Henriksson (nedan kallad SH).

På redaktionen började vi märka av det redan för några veckor sedan. Det blev lite mer irriterat. Lite mer tjafsigt. Och många fler pikar mellan de båda.

”Djursdala borde bli uteslutet ur serien på grund av sin ojämnhet”, sa någon av dem.

”Jag kan inte fatta att storfavoriten Södra Vi bara ligger fyra”, sa någon annan.

Tog pulsen på tupparna

Trots allt vågade vi osss på att ta pulsen på de båda stridstupparna inför eftermiddagens derby på Ulfveskog i Södra Vi. För säkerhets skull gick vi ut lugnt med en enkel fråga om hur det känns inför matchen. Man brukar ju nämligen fråga hur det känns. Så här blev snacket:

SH: – En rolig utmaning för oss att möta ett topplag som Södra Vi, som har pressen på sig. Vi har allt att vinna, tycker jag. 

Och ni har allt att förlora, Ossian?

OM:   Vi har absolut ingenting att förlora. Vi har redan nått vårt mål för säsongen och allt vi gör nu är enbart en bonus. Det var ingen som såg det här komma inför säsongen. Klart det vore fantastiskt roligt att få spela ett kval men betydelsen av matchen handlar mer om att det är ett hett derby än en jakt på kvalplats. Vi har gjort en jättebra säsong och ligger där vi ligger.

Så du menar att ni är nöjda nu?

OM: – Ah, man vill ju alltid gå långt, men det här är bra.

Vad säger du om det, Simon?

 SH: – Nej, det är bara helt otroligt, haha.

OM: – Derbymatcher är en helt annan sak än andra matcher. Tidigare har vi slagit Fårbo med 8-0 och vunnit många andra matcher klart, men Djursdala som ligger efter oss i tabellen – det finns inte en chans att vinna med sådana siffror mot dem. De får en helt annan tändning och har inget annat att spela för än att spela bort oss från kvalplatsstriden, och det tror jag väl att de gärna gör.

Är det verkligen så?

SH: – Alltså, jag tycker att det är roligt att det går bra för Södra Vi. Men visst, när man får en sådan chans i ett derby mot ett lag som jag kanske inte tycker är så pass mycket bättre än vad vi är (17 poäng men bara en plats skiljer), så tar jag den gärna. De har fått ihop det bra, men i den här matchen har de ju jättepress på sig.

Vad beror skillnaden i tabellen på?

SH: – Jag tror att Södra Vi är lite som vi var när vi vann femman för många år sedan. De är i rätt ålder, har rätt struktur på laget, många som känner varandra och umgås mycket, och sedan bra träningsnärvaro. Vi har istället ganska hög ålder på laget och många som har familj och lite andra prioriteringar. Vi är kanske inte heller riktigt samma ihopsvetsade gäng.

Ni är både arbetskamrater och vänner. Hur mycket fotbollstjafs och tugg är det mellan er?

OM: – Det är alltid pikar. Så fort vi träffar varandra.

SH: – Mmm. Speciellt från Södra Vi:s håll, om att vi i Djursdala har underpresterat och allt möjligt.

OM: – Nähä, det tycker jag inte. Jag tycker att det är pikar från båda håll, men det är också det som är roligt.

Simon, vad tänker du när du hör Ossian säga att Södra Vi är nöjda med att ligga där de gör och nöjda med det de har presterat?

SH: – Ja, märkligt nog verkar han vara seriös med det. Men från deras håll har det i och för sig hela tiden pratats om – även när de efter de sex första omgångarna knappt hade släppt in ett enda mål – att bara hänga kvar.

SH: –   Att de skulle fixa nytt kontrakt var ju liksom klart redan efter tre omgångar, så ja, äh jag vet inte. De säger alltid att de tar en match i taget och inte tittar i tabellen, så jag antar att de inte ens vet var de ligger? Och inte heller hur nära kval uppåt de verkligen är?

Vet du det, Ossian?

OM: – Jadå. Vi har tagit oss till en bra placering, och om någon inför säsongen hade sagt att vi skulle ligga fyra och vara med och slåss om en kvalplats så hade vi tagit det alla dagar i veckan.

Fast tippade inte de flesta er topp tre?

SH: – Precis, alla tränare sa väl det?

OM: – Visst, många sa att vi skulle vara där uppe i toppen, men det trodde vi nog inte själva.

SH: – Alltså, Södra Vi:s styrka tycker jag är att de har ett spel som de alltid tror på. De spelar nästan alltid samma spel och det går hem. De sätter hög press och de har en trebackslinje. Det är väl ungefär så.

Och om du ska säga nåt snällt om Djursdala, Ossian?

OM: – Det finns otroligt många spetsspelare som vi måste se upp med i det laget, spelare som i sina bästa stunder skulle kunna vinna en match helt på egen hand åt sitt lag. Vi måste få igång ett bra kollektiv, medan de har några enskilda spelare som kan avgöra.

Lovar du att fira om du gör ett mål på Ulfveskog i morgon?

OM: – Ja, det kan nog bli ett ganska rejält målfirande då.

Så det är ett löfte?

– Om jag gör mål i morgon så blir det nog det.

Köper du favoritskapet, Ossian?

OM: – Vi får nog ändå ta det. Även om det är fyran mot femman, så är vi trots allt 17 poäng före. Men så stor skillnad som 17 poäng är det inte mellan lagen.

SH: – Det är ju för övrigt väldigt imponerande att veta exakt hur många poäng det skiljer mellan lagen när man säger att man inte läser tabellen och dessutom tar en match i taget.

Simon, vad tror du om Södra Vi:s chanser?

SH: – Jag tror att de kan klara en kvalplats, men då måste de slå oss i morgon. Jag tror inte att de löser det om de tappar poäng, så de har en jättepress på sig och det talar för oss.

Håller du med, Ossian?

OM: – Lite så är det. Vi har inget i egna händer längre. Vi måste vinna själva och förlita oss på att vi får med oss lite resultat i andra matcher. Visst vore det kul att få uppleva ett kval, men om det inte går så är det som det är.

Och hur slutar matchen?

OM: – Det kommer bli jämnt, men jag tror på mitt eget lag. Vi vinner med 2-1.

SH: – Precis. Jag tror också på 2-1. Fast till oss.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt