Annons:

Så svarar domaren på kritiken: ”Måste uppfostra sina spelare”

Domarduon mellan Ariel och Gunnebo delade ut fyra röda kort varav ett fick korrigeras till ett gult kort med anledning av en ny regel för säsongen. Foto: MostPhotos

Så svarar domaren på kritiken: ”Måste uppfostra sina spelare”

Domarinsatsen hamnade i fokus när IF Ariel slog Gunnebo IF med 2–0 på lördagen. En av domarna berättar här om omdiksuterade domslut, heta känslor och en eventuell polisanmälan mot Gunnebo IF. 

Annons:

Allting började efter bara några minuter. Gunnebo fick målvakten Fabian Norrström utvisad i den fjärde minuten efter att han tagit med händerna utanför straffområdet. Gunnebo-ledningen reagerade kraftfullt mot det röda kortet och tyckte att det var felaktigt. 

En av domarna till matchen mellan Ariel och Gunnebo, som har vår tidning har varit i kontakt med, tyckte att det var ett givet rött kort. 

– Jag förstår deras tankar, de har rätt att tycka annorlunda. Jag var nära situationen och var typ två meter från målchansutvisningen som de inte tyckte var okej. Målvakten sprang ut utanför straffområdet och tog bollen med handen. Om målvakten hade missat bollen så hade det blivit en målchans för Ariel så det är en målchansutvisning, säger domaren. 

Hur var stämningen efter beslutet?

– Målvakten erkände och var väldigt lugn. Tränaren var väldigt jobbig och bara skrek. Jag blåste av och gick dit för att förklara. Han lyssnade inte till en början.

Domaren tog bort rött kort

På den efterföljande frisparken kom Ariels ledningsmål när de överlistade den nyinsatte målvakten Niclas Bengtsson. Kort därpå, efter drygt nio minuter, hände något minst sagt märkligt. Bengtsson fällde en Arielspelare i straffområdet och domaren blåste straff och drog upp det röda kortet. Efter viss överläggning med den andra domaren förvandlades det röda kortet till ett gult. 

Vad hände där egentligen?

– Det är en ny regel för året. Om målvakten fäller en spelare i straffområdet och det ska vara straff så ska det inte vara rött kort. Jag gav rött kort för snabbt så jag pratade med min kollega, tog bort det röda kortet och gav ett gult kort, säger domaren. 

Vad var det för situation?

– Ariel-spelaren var en mot en mot målvakten och dribblade bort honom, då klippte målvakten honom över benen. Det var given straff. Jag bad om ursäkt för det röda kortet och ändrade mitt beslut. 

"Nolltolerans mot slagsmål"

I 62:e spelminuten fick en spelare ur vardera lag rött kort efter att ha börjat bråka efter en duell. 

– Det var min kollega som var närmast situationen. Nummer 3 i Gunnebo (Robin Jiderblom) skulle få en frispark och vi skulle ge gult kort till nummer 4 i Ariel (Leo Bergström) som gjorde ett olämpligt uppträdande mot nummer 3. Vi hann inte ens ge gult kort innan nummer 3 blev jättearg och tog ett grepp runt Ariel-spelarens huvud och drog ner det i marken, då blev det lite slagsmål. Min kollega tog rött kort på båda spelarna eftersom det är nolltolerans mot slagsmål i fotboll, enligt reglerna. 

Hur var matchen att döma?

– Jag tycker att det var för mycket fokus på domaren. Tränaren i Gunnebo måste uppfostra sina spelare och respektera domarna. Min kollega är bara 17 år. Efter matchen kom tränarna i Gunnebo och sparkade på dörren till domarrummet och skrek massa dåliga saker. De lugnade ner sig så vi behövde inte polisanmäla dem. 

Tänker du polisanmäla Gunnebo så här i efterhand?

– Jag ska prata med mina andra kollegor och domarchefen, sedan får vi se om det behövs. 

"Tjafsade och skrek mycket"

Martin Hagman, ledare i IF Ariel, säger så här om gårdagens match.

– Gunnebo gillade att snacka och då får man stå sitt kast. Det går inte att skrika på domarna, så är det. Det som straffade Gunnebo var att de hade en bänk som tjafsade och skrek mycket, säger Martin Hagman. 

Var det en oschysst och tuff match med tanke på antalet gula och röda kort?

– Nej, det vill jag inte påstå. Det var lätt att få kort men jag vill inte klassa det som en oschysst match. Går folk in på förbundet och ser antalet gula och röda kort så tror de säkert att det var slagsmål jämt men det var det inte. Det var en situation där en spelare i varje lag hade en intern brottningsmatch och när man inte kan bete sig så åker man ut. 

Hur ser du på starten med två röda kort på Gunnebo där ett rött förvandlades till gult kort?

– Det första röda kortet är olyckligt men rätt dömt av domaren. Deras målvakt var utanför straffområdet och bollen tog på hans lår/knä innan den studsade upp på hans hand. Det var en solklar hands, det sa han själv också. Det är starkt av domaren att ändra rött till gult kort i andra situationen, det hade nog förstört matchen annars.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt