Annons:

Asllani inför OS: ”Drömmer om något stort”

Vimmerby IF-fostrade Kosovare Asllani laddar för sitt andra OS i Kalmar. Foto: Scanpix

Asllani inför OS: ”Drömmer om något stort”

Kosovare Asllani var utanför landslaget i nästan ett år. Lagom till OS är hon tillbaka i Pia Sundhages trupp – och snart bär det av till Brasilien för något av det häftigaste en fotbollsspelare kan uppleva. – Det ska bli coolt, säger landslagsstjärnan till Dagens Vimmerby.

Annons:

I måndags samlades Pia Sundhages OS-trupp i Kalmar. Med i truppen är Vimmerby IF-fostrade Kosovare Asllani, som efter VM ifjol var petad från landslaget under nästan ett helt år. I början av juni var ”Kosse” tillbaka igen och gjorde vrålsuccé i EM-kvalmatcherna mot Polen och Moldavien. Det räckte för att säkra en biljett till karriärens andra OS.

– OS känns bra och inspirerande, speciellt eftersom det är i Brasilien. Alla fotbollsspelares dröm är att få spela där och jag har aldrig varit i Brasilien. Klart att det kommer bli coolt eftersom vi har Brasilien i gruppen och får spela inför deras hemmapublik, säger Asllani till Dagens Vimmerby.

”Skillnad på stämningen”

Sverige gjorde fiasko i VM i Kanada ifjol och missade kvartsfinal för första gången någonsin. Då var många av lagets starkaste kort halvskadade. Nu har laget bytt spelsystem, genomgått en mindre föryngring – och har sina främsta kort i toppform.

– Det är skillnad på stämningen nu jämfört med inför VM. Då hade vi lite småskador och det var skavanker som störde vår uppladdning. Nu är laget mer kompakt och stabilt och det känner man av i truppen. Det är en väldigt bra stämning i laget och vi har en ung trupp.

Vad tror du om era chanser?

– Vi har ett bra lag, men det är viktigt att vi är här och nu och gör vårt bästa i varje match. Vi har ett pågående målsättningsarbete, men alla drömmer om någonting stort.

”Väldigt varmt”

Sundhage drillar nu de svenska landslagsstjärnorna hårt inför avfärden till fotbollens hemland Brasilien. I gruppen ställs Sverige mot Brasilien, Sydafrika och Kina. Första matchen spelas 22.00 svensk tid, de två andra blir ordentliga nattmanglingar med start 03.00.

– För oss handlar om att anpassa sig till klimatet. Det kommer vara väldigt varmt och därför kör vi tuffa pass här nu. Det kommer vara tunga ben mot Japan.

Trivs med nya positionen

På torsdag genrepar landslaget mot Japan på Guldfågeln Arena i Kalmar. Asllani kommer troligen få chansen på Sveriges centrala tremannamittfält – och hon trivs med den nya rollen.

– Det är den positionen som jag mestadels spelat på i Manchester City och jag gillar den mer och mer. Jag försöker anpassa mig och analyserar mitt eget spel efter varje match. Jag har inte år av erfarenhet på den positionen, men jag får vara delaktig i spelet och då trivs jag. Jag gillar att komma rättvänd där jag kan sticka in bollar på forwards eller gå på avslut.

Vad väntar du dig av ditt OS?

– Jag vill vara delaktig i spelet och tycker om att göra intryck i matcher. Det är det jag vill hjälpa laget med. Det är det viktigaste.

Vad tror du om dina chanser på en startplats?

– De är stora tycker jag, men jag tränar på och spelar på. Då kommer speltiden, men det beror också på hur vi vill spela.

”Allting passade bra”

Efter ett tungt 2015 har det mesta vänt för Kosovare Asllani. Nya klubblaget går som tåget (Manchester City leder serien), hon är tillbaka i landslaget och verkar ha hittat rätt på den nya positionen som central mittfältare.

Valet att gå till Mancester City beskriver hon som klockrent.

– Jag trivs väldigt bra. Det är världsklass på alla faciliteter och vi har tillgång till allting. Det känns som 100 procent rätt beslut.

Hur var det att vara utanför landslaget?

– Jag har tänkt att om det är någon tid man ska vara utanför så var det då. Jag bytte klubb och fick extra tid att anpassa mig till klubben och staden. Det gjorde att jag kom in där snabbare och jag har kunnat bygga upp mig. Det känns som att allt händer av en anledning och nu passade allting bra.

Var det självklart att tacka ja till landslaget?

– Ja, jag har känt mig i bra form ett tag och då är det naturligt med landslaget. Det var inga konstigheter.

Hur ser du på framtiden?

– Det ser ljust ut. Jag har kontrakt nästa år också och efter det får vi se.

Fakta

Kosovare Asllani

Ålder: Fyller 27 den 29 juli

Position: Mittfältare/Anfallare

Klubb: Manchester City

Landskamper: 82, 25 mål

Moderklubb: Vimmerby IF

Övriga klubbar: Linköpings FC, Chicago Red Stars, Kristianstads DFF, Paris Saint-Germain. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt