Annons:

Djursdala SK och Gunnebo IF spelar vidare i fotbollskvalet för en plats i division 5. Foto: Ossian Mathiasson

Stor kvalspecial – så är läget i de lokala kvalklubbarna

Många är de lokala lag i vårt spridningsområde som antingen kvalar uppåt eller nedåt den här hösten. Vi har tagit tempen på samtliga sex lag – och förutsättningarna hittar du här nedan. 

Annons:

Kval till division 2 dam:

Frödinge/Brantestads SK har med sina tre poäng på två matcher fortfarande en finfin möjlighet att ta hem kvalgruppen. Men bekymret är att det kanske inte räcker att bara vinna sin match mot fullpoängaren Gnosjö. Även Kristianopel, som möter nollpoängaren Alvesta, har tre poäng.

– Vi har det i egna händer på så vis om man gör väldigt många mål. Men vi är ändå beroende av ett visst resultat i den andra matchen. Jag tror att vi har goda chanser att vinna matchen, men det gäller att vi gör säsongsbästa prestationsmässigt. Lyckas vi med det får vi se vad det leder till. Jag har sett Gnosjö på video och har en uppfattning om dem, säger FBSK-tränaren Robin Blomberg. 

Evelina Bertilsson och Nettan Lind är tillbaka. Pernilla Einarsson är också tillbaka i målet. 

Kval till division 4 herr:

Södra Vi IF är det enda laget på herrsidan som kvalar till division 4. Efter 1-1 mot Norrahammar är det vinna eller försvinna-läge mot Höreda på lördagen. 

– Tar vi inte tre poäng är chansen borta, så är det. Men det är bara att gilla läget. Tur förtjänar man och vi saknade den lilla turen senast. Nu gäller det att vi får in bollen, säger tränaren Peter Magnusson.

Vad vet du om Höreda?

– Det verkar vara ett duktigt lag som pendlat mellan fyran och femman, som har rutin från spel högre upp än oss. Det blir nog en tuff uppgift. 

SVIF har en del avbräck inför matchen. Skyttekungen Anton Brorsson missar tillsammans med Albin Enwall och Kim Johansson matchen. Pontus Holm är också ett osäkert kort. In i truppen kommer Ossian Mathiasson.

Kval till division 5 herr: 

Djursdala SK tog en välbehövlig trepoängare i öppningsmatchen när Gunnebo IF slogs tillbaka med 3–1.

I andra kvalmatchen väntar BB 2001, tabelltrea med fem segrar och tre förluster i division 6 Högsby/Nybro, på Bockara IP. Dagens motståndare förlorade sin första kvalmatch mot VSGF/JAIK och är piskat att vinna för att hålla uppflyttningsdrömmen vid liv.

– Det är givetvis skönt att ha allt i egna händer, sedan hade man väl önskat att alla hade varit tillgängliga. Just nu är vi 13 spelare och det är flera spelare som är borta av olika anledningar. Jag håller på och undersöker vilka fler spelare som kan vara med, säger tränaren Patrik Nilsson. 

Vad tror du om helgens match?

– Allt handlar om kamp. Vi kom undan med blotta förskräckelsen i senaste matchen mot Gunnebo där de tog över efter vårt ledningsmål. De hade ett stort övertag och vid fasta situationer var det väldigt farligt. Jag gissar på att det kommer bli en ganska snarlik match mot BB 2001. Vi kan inte räkna med att något lag ska göra något utan vi måste göra vårt. Vi får bita ihop och försöka vinna, säger Patrik Nilsson. 

Kaptenen Christoffer Svahn är tillbaka i DSK-truppen, likaså Petter Sandberg och William Andersson. Sonny Eriksson, Robin Gustafsson, Felix Grönqvist, Anders Kindström och Daniel Gustafsson d.y. är inte tillgängliga.

Gunnebo IF tvingades lämna kvalpremiären mot Djursdala utan poäng trots att de hade bastant tryck på DSK under långa stunder i andra halvlek.

Sex poäng i de två avslutande matcherna är vad Gunnebo har siktet inställt på. Hemma mot VSGF/JAIK, som slog BB 2001 med 1–0 efter målvakten Oscar Melkerssons straffräddning i 90:e minuten, vill tränaren Markus Harrysson studsa tillbaka.

– Förlusten mot DSK var jäkligt sur, jag tycker att vi var värda mer än vad vi fick. Det finns ett gott utgångsläge om vi vinner mot VSGF/JAIK, jag tror inte att Djursdala klarar sig igenom serien obesegrade. Gör de det så blir vår förlust mot dem extra tung men om vi vinner så ställer vi oss i ett ganska bra läge, säger tränaren Markus Harrysson. 

Gunnebo har de flesta spelarna tillgängliga. Klart är att Egzon Duraku tillkommer och Håkan Karlsson utgår.

VSGF/JAIK har skaffat sig ett fint läge i kvalet efter premiärsegern mot BB 2001. Vid poäng eller seger mot Gunnebo lever drömmen om division 5 i allra högsta grad. 

– Det är lite beroende av den andra matchen, men får vi stryk finns chansen kvar. En poäng så kan det bli en avgörande match mot Djursdala. Vi har allt att vinna och det är inte vi som har pressen på oss. Vi ska spela avslappnat och så får vi se hur långt det räcker, säger VSGF/JAIK:s tränare Joakim Svensson.

Vad vet du om motståndet?

– Inte mycket. De spelar någon typ av 4-3-3 och är ett fysiskt lag. Det är mer kämpa än finlir nu i kvalet. 

Endast Gustav Rosander, förkylningssymtom, är otillänglig för Virserum/Järnforsen.

Ankarsrums IS åkte på en stjärnsmäll i sin premiär och behöver nog gå fullt för att gruppsegern ska bli deras. 

– Jag har analyserat matchen och det var ett klart steg framåt jämfört med de tidigare insatserna i serien. Det stärker oss och vi kommer trycka mycket på det. Vi har fortfarande chansen att spela i division 5, det kan bli tre lag som hamnar på sex poäng. Vi ska göra en så bra insats som vi bara kan, säger tränaren Jonas Östman. 

Mikael Åskoogh har känningar och det är oklart om han kommer till spel. I övrigt blir truppen densamma som senast. 

Simon Henriksson

Ossian Mathiasson

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt