Annons:

SPARKADE TRÄNAREN TALAR UT – ”FÅR EN YXA I RYGGEN”

Sparkade VIBK-tränaren Jonas Karlsson talar ut i en lång intervju med Dagens Vimmerby. Foto: Linus Johansson

SPARKADE TRÄNAREN TALAR UT – ”FÅR EN YXA I RYGGEN”

Jonas Karlsson har lagt ned stora delar av sitt liv i Vimmerby IBK. I torsdags fick han sparken. I DV berättar klubbens profil om det havererade samarbetet med Michael Elmér, de många turerna i klubben – och bristen på långsiktighet.
– Jag tycker att det är fruktansvärt hemskt att de gör sig av med mig, säger han.

Annons:

Sent i går kväll gick Vimmerby IBK ut med att Jonas Karlsson entledigas från sitt uppdrag som huvudtränare för föreningens herrlag. Att lag sparkar tränare händer titt som tätt, men att det sker månader före första matchen är ytterst ovanligt. Att få sparken utan att ha fått motta någon kritik, från något håll, lär vara relativt unikt.

Så blev det för Jonas Karlsson.

– Jag hade kunnat förstå det om jag hade misskött mig eller om det gått dåligt, men nu tar de bort alla timmar jag lagt i hallen utan anledning. Även när de gav beskedet sa styrelsen att de inte hade något att klaga på. Jag brinner för VIBK och vill göra klubben bättre, jag är med överallt och hjälper till med extraträningar. Jag tycker att det är fruktansvärt hemskt att de gör sig av med mig.

Hur reagerade du på beskedet?

– Jag blev chockad, sedan var jag ledsen och nu känner jag mig arg och besviken. Jag har inte gjort något fel.

”Vill berätta min sanning”

Vi tar det från början. Jonas Karlsson behöver ingen närmare prestation. Han har spelat för klubben i många år och har varit tränare på olika nivåer i 13 år, ofta med ansvar för två eller tre lag samtidigt. Förra året var han assisterande tränaren till Peter Kronstrand som avgick mitt under säsongen.

Karlsson var lojal mot Kronstrand och valde att avgå.

– Det var han som hade gett mig jobbet. Jag kunde inte vara kvar när han avgick. Sedan kom inte hela sanningen fram när Peter slutade, men nu vill jag berätta min sanning om vad som hänt.

”Ville öka kraven på spelarna”

Efter många turer fram och tillbaka utsågs Jonas Karlsson till ny huvudtränare för säsongen 2019/2020. Som komplement tog klubben in Michael Elmér.

– Jag skulle vara tränare och Michael matchcoach och det tyckte jag kändes som ett bra upplägg. Hela processen var väldigt rörig med många besked fram och tillbaka och hade det varit en annan klubb hade jag säkert tackat för mig, men nu brinner man så mycket för VIBK och tänkte att styrelsen gjorde så gott den kunde.

Samarbetet med Michael Elmér skar sig i stort sett direkt. Övergripande handlar konflikten, enligt Karlsson, om att han vill se en långsiktig satsning medan Elmér vill gå upp i division ett så fort som möjligt.

–  Problemet i VIBK är det extrema fokuset på att gå upp i division ett. Jag tycker att vi borde sikta på att hålla oss kvar i division ett den dag vi väl går upp. Division ett räknas som elitnivå i innebandy och det är stor skillnad mellan tvåan och ettan. Framförallt måste spelarna vänja sig vid division ett-nivå och träna mycket hårdare. Jag tog fram en treårsplan som gick ut på att vi år tre skulle komma sexa i division ett och jobba emot det. Jag ville ha spelare som brinner för klubben och ville öka kraven på spelarna. Jag tänkte att vi var överens om det och ”Micke” har refererat till treårsplanen i intervjuer som han har gjort.

Oense om nyförvärv

Under sommaren skar det sig på två konkreta punkter:

  • Michael Elmér ville värva poängsprutan Christian Klintorph. Jonas Karlsson tyckte att det var helt fel väg att gå.
  • Jonas Karlsson och Michael Elmér var oense om vem som skulle få den sista backplatsen.

– Som jag ser det var det Klintorph som spolierade samarbetet. Jag sa direkt att jag var extremt skeptisk till det. Jag tycker inte att det är en seriös spelare och han spelar inte gratis. Vi hade möte där vi kom fram till att vi inte skulle värva honom, men några dagar senare fick jag höra att media kallats till presskonferens och förstod att de gått bakom min rygg. Till slut satte styrelsen ned foten och det blev inget med Klintorph. Efter det har ”Micke” och jag knappt haft någon kontakt och han har knappt visat sig på träningarna. Det är jag som skött laget, säger Karlsson.

”Det blir ett luftslott”

Karlsson är kritisk till Elmérs arbetssätt:

– Det handlar mycket om kortsiktigt tänk och man satsar på spelare som inte tränar och som inte vill göra det som krävs. Det blir ett luftslott och jag vill inte vara del av det kortsiktiga tänket. Vimmerby IBK ska inte vara konstgjord andning.

I måndags kallades de två tränarna till möte. Då dök inte Elmér upp.

– De hoppades att vi skulle komma överens, men efter mötet kände jag att det var dött. I torsdags kallade de till nytt möte och sa att de hade valt ”Micke” och satt munkavle på mig.

Har du någon förståelse för deras beslut?
– Det kan säkert vara frestande och jag vet att det finns spelare som till varje pris vill gå upp, men som inte vill göra jobbet. För dem är Elmér perfekt, men jag tycker att det är helt fel väg att gå. Tyvärr vill inte de ledande spelarna lägga ned jobbet som krävs för att gå upp i division ett.

Vad har du fått för reaktioner från spelarna?

– Ju ambitiösare spelare desto hårdare reaktion. Vissa har tyckt att det är skandal och vissa tycker att det är tråkigt.

”Blir så otydligt”

Karlsson är märkbart tagen under intervjun.

– Alla extraträningar och allt extra som jag gjort kan de bara glömma nu. Jag har fortfarande inte hört något negativt om mig varken i ansiktet eller bakom ryggen. Jag har lagt ned min själ och gjort ett fantastiskt jobb enligt alla människor, men ändå får jag en yxa i ryggen.

Jag vill inte lägga ned en droppe energi till på den här klubben.

Hur ser du på styrelsens agerande?

– Det märks att det inte sitter någon gammal spelare i styrelsen för man pratar inte samma språk. De har velat så mycket fram och tillbaka och det blir så otydligt. Saker som de sagt har ändrats några dagar senare.

Karlsson kommer att ha kvar sitt ungdomslag.

– Jag kommer bli en vanlig ungdomstränare och bara bry mig om mitt eget lag och det är för min egen skull. Jag vill se hur mycket man kan utveckla ett lag om man tränar dem från början.

Fotnot: Dagens Vimmerby kommer följa upp den här artikeln.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt