Annons:

Sportchefen om uttåget, truppbygget och tränarfrågan

Pelle Johansson, längst till höger, vill gärna att Jakob Karlsson fortsätter en säsong till. Han har inte haft någon kontakt med Eric Karlsson och vill gärna fortsätta med Hampus Sylvegård. Foto: Stefan Härnström/Bildbyrån/Ossian Mathiasson

Sportchefen om uttåget, truppbygget och tränarfrågan

Vimmerby Hockey spelar inte kvalserien i år heller. Inom de närmaste dagarna börjar sportchefens jobb med att på allvar bygga nästa års trupp.
– Det kommer bli mellan fem och tio nya namn, säger Pelle Johansson.

Annons:

Pelle Johanssons blick var tom efter slutsignalen mot Nybro Vikings på söndagen. Ensam satt han kvar i båset ute vid isen en bra stund. 

På måndagen har han ännu inte kommit över det snöpliga uttåget i den avgörande matchen i kampen om en kvalseriebiljett.

– I går var man mest förbannad, i dag är det mer en besvikelse. Det är en annan känsla. I går var jag förbannad på vissa saker, framför allt domarna. Jag köper att man höjer nivån något snäpp och låter spelarna göra upp om det, men det blev nästan farligt där ute. Det är inte där vi förlorar, men vi fick inte inte med oss något. Det var en grinig matchserie, men den där frustrationen har man släppt i dag. Nu är man mer ledsen för spelarnas skull. Det var så sjukt nära, säger sportchefen Pelle Johansson.

Det är inte första gången Vimmerby faller på målsnöret. Vad är det som gör att ni inte går hela vägen till kvalserien?

– Jag kan bara prata för det här året och här är det verkligen tillfälligheter. Jag tycker att vi är det laget som spelar bäst i matchserien. Nybro är sjukt tunga och har i stort sett fyra förstafemmor. Det gör att man hela tiden måste vara påkopplade, men det är små marginaler och tillfälligheter som avgör. I år var första gången det var bäst av fem och det gör att vår prestation blir ännu bättre tycker jag. Vi tvingar det här till en femte match och hotar Nybro, inte Köping exempelvis, in på mållinjen. 

Två helt klara

Pelle Johansson har konstaterat att solen gått upp även under måndagen. Nu, åtminstone om ett par dagar, börjar hans jobb med att bygga nästa säsongs Vimmerbylag. 

– Det är en nackdel med att jag har varit med i båset. Jag har inte kunnat haft samma fokus på det, men från och med i dag börjar säsongen 2023/24 för min del. 

Klart är att de egna produkterna Anton Carlsson och Eddie Levin spelar vidare i klubben. Annars är inga andra spelare officiellt presenterade. 

– Det finns ett par till, men av olika anledningar är det inget som är officiellt. 

Är det någon som lämnar direkt?

– Det är ingen som har aviserat att de vill lämna, men det har varit en sjukt bra grupp. Många är sugna på att jobba vidare i Vimmerby. Det gäller att sy ihop det och jag har en budget att följa. Man måste pussla lite och jag utgår från att jag har samma peng som den här säsongen. Någonstans längs vägen kommer jag behöva ta en del tuffa beslut. 

Vill behålla åldermannen

Ett flertal spelare i Vimmerbys trupp lär vara attraktiva för klubbar högre upp i hierarkin.

– Vi vill fortfarande stå för att vara en språngbräda. Har sportchefer högre upp gjort sitt jobb, så lär det finnas en del intressanta spelare hos oss. Om spelare vill gå uppåt är det inga problem för mig, men jag vill inte tappa så många i sidled. Det finns klubbar med större plånbok i vår liga och där vill man inte se att de hamnar. 

Hur snart vill du ha truppen klar?

– Ju tidigare det är färdigt desto bättre sommar får jag. Man vill komma igång så fort som möjligt, men man behöver ge grabbarna ett par dagar innan man går igång. 

Pelle Johansson ser gärna att åldermannen Jakob Karlsson, som retade gallfeber på Nybros fans och ledarstab inför och under matchserien, snörar på sig skridskorna för en säsong till.

– I mina ögon har han gjort sin bästa säsong. Ledarskapsmässigt var han, tillsammans med några andra, oerhört viktig när det gick tungt i vintras. Det gör att vi står här och har gjort en fantastisk säsong. De höll ihop det i oktober och november. Håller hans kropp och om familjen ger klartecken, så förutsätter jag att han står där som kapten. Det är han och Joel Lundqvist, säger sportchefen. 

Även Vimmerbykillar som Pelle Ström och Jacob Isaksson vill Pelle Johansson behålla.

– Ja, absolut. Det är lite av vårt DNA och jag ser gärna att det är prioriterat nästa år också. 

"Skiter i vad det står i passet"

Däremot ser det ut som att kanadensaren David Thomson gjort sitt i Vimmerby Hockey.

– Han har gjort det bra och producerat nästan en poäng i snitt. Man ska aldrig säga aldrig, men som det ser ut nu blir det ingen fortsättning där. 

Kommer det vara några utländska spelare nästa säsong?

– Rent krasst skiter jag i vad det står i passet, så länge det inte är Ryssland eller Belarus förstås. 

Hur många nya spelare kan det bli?

– Av erfarenhet så kommer ett antal spelare röra på sig. En till två går säkert uppåt och två till tre stycken kanske vi inte vill jobba vidare med. Så det blir nog mellan fem till tio nya spelare. Jag har en budget att följa och en del spelare har haft en summa i år och vill säkert ha någon ökning nästa år. Det är den bistra verkligheten att jag kanske inte får in det i min budget. 

Ingen kontakt med Eric Karlsson

När det gällar tränarbiten talar mycket för en fortsättning för Hampus Sylvegård. 

– Mitt huvudspår är Hampus. Jag tycker att han har gjort det jättebra och jag imponerades över hur han höll ihop det när det var som tyngst. Det är lätt att man viker in kepsen när det går tungt. Han har hela tiden stått upp och det är jag sjukt imponerad över, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig testat att jobba med en tränare hela vägen. Man har alltid satt ett lag och sedan kommer det en tränare i augusti. Någonstans vill man jobba tillsammans med en tränare kring tankar om lagbygget. Så Hampus är mitt huvudspår, men vi har ingen kråka på kontraktet ännu. Innan så är fallet får man ha alternativ öppna. 

Vimmerbysonen Eric Karlsson fick lämna tränarjobbet i Karlskrona HK mitt under säsongen. Men trots det har Pelle Johansson inte lyft luren och ringt honom.

– Nej, vi har inte haft någon kontakt där. Det har inte varit några samtal över huvud taget mellan oss. Det beror på att Hampus är mitt huvudspår. 

Efter att den här intervjun genomfördes kunde Dagens Vimmerby avslöja att Martin Pärna är klar för en återkomst i Vimmerby Hockey. Läs mer om det HÄR

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt