TRÖG START FÄLLDE VÄSTERVIK I SMÅLANDSDERBYT

Filips Buncis gjorde sitt första mål för säsongen när Västerviks IK förlorade med 2–3 mot Tingsryds AIF. Foto: Bildbyrån

Starten mot AIK i onsdags var allt annat än bra. En trög start blev också Västerviks IK:s fall i kvällens Smålandsderby mot Tingsryds AIF. VIK föll med 2–3 och är ensam jumbo i Hockeyallsvenskan.

Västerviks IK upplevde en mardrömskväll på Hovet i onsdags. AIK fick maximal utdelning med 2–0 efter mindre än två minuter (!) och 7–0 fem minuter in i andra perioden. AIK hade maximal utdelning då VIK ledde skotten med 10–9 när AIK var i ledning med 7–0. Till slut föll VIK med 9–1.

0–2-underläge efter tio minuter.

Att få en bra start var av största vikt för Nichlas Falks manskap i kvällens hemmamatch mot Tingsryd.

Det gick så där även om det inte var lika illa som senast. VIK låg under med 0–2 efter tio minuter.

Gästande Tingsryd tog tag i taktpinnen direkt från start och gjorde 0–1 efter drygt åtta minuters spel. Pontus Netterberg grävde fram pucken till Simon Åkerström som drog till med ett slagskott från blålinjen och VIK-keepern Edvin Olofsson hann knappt reagera på skottet som gick rakt upp i nättaket.

Kort därpå drog VIK på sig sin andra utvisning och Tingsryd tog vara på det numerära överläget. Jonatan Harju visade upp både kyla och teknik när han fick pucken framför kassen, la både pucken och klubb-bladet mellan sina ben och lyckades lirka in 0–2 med minsta möjliga marginal över mållinjen.

När ett trögstartat Västervik fick iväg sitt första skott på mål efter knappt 15 minuter betydde det 1–2. Anton Svensson hittade med en passning bakom förlängd mållinje in till Filips Buncis i slottet och lettländaren satte dit sitt första mål för säsongen.

VIK ny jumbo i serien

13 minuter in i andra perioden återtog Tingsryd sin tvåmålsledning efter Amadeus Liljegren-Rungegårds soloprestation. Han plockade med sig pucken i hög fart, gled över centrallinjen, fick till en förflyttning på Edvin Olofsson och la in pucken i det öppna målet.

Tingsryd visade upp en solid defensiv i tredje perioden och Västervik hade svårt att vaska fram farliga chanser i jakten på poäng.

Med 48 sekunder kvar av ordinarie tid skickade Elias Sjöström iväg en puck på chans från blålinjen och kaptenen Anton Svensson styrde in 2–3. Det var ett mål som tände både desperation och glöd, men Tingsryd höll ihop defensiven och vann reprisen av fjolårets negativa kval.

Västervik är ny jumbo i Hockeyallsvenskan efter BIK Karlskogas 4–2-seger mot Mora IK.

Västerviks IK–Tingsryds AIF 2–3 (1–2, 0–1, 1–0)

Första perioden: 0–1 (8.11) Simon Åkerström (Pontus Netterberg, Jonatan Harju), 0–2 (10.33) Jonatan Harju (Felix Olsson, Maksim Semjonov) i spel fem mot fyra, 1–2 (14.45) Filips Buncis (Anton Svensson, Alex Ciernik)

Andra perioden: 1–3 (33.01) Amadeus Liljegren-Rungegård (Simon Åkerström, Lucas Lagerberg),

Tredje perioden: 2–3 (59.12) Anton Svensson (Elias Sjöström, Alex Ciernik),

Skott: 18–27 (5–11, 8–5, 5–11)