VIK NOLLADE SERIELEDARNA – GRYM FÖRSTAPERIOD OCH MÅLIS AVGJORDE

Theo Jacobsson gjorde ett mål och två målgivande passningar när Västerviks IK i kväll slog serieledande Björklöven med 5-0. Foto: Bildbyrån

Det svänger om Västerviks IK. Ena dagen förlorar man närapå tvåsiffrigt mot ett mittenlag i Hockeyallsvenskan. Nästa dag nollar man suveräna serieledarna Björklöven. Som i dag.
Under de två sista perioderna av 5-0-matchen avlossade VIK bara sju skott, men vad gör det när man har en målvakt som står på huvudet och laget levererar en fantastisk arbetsinsats?

Sargade tabelljumbon Västerviks IK mot serieledande IF Björklöven, som kom till Västervik med sju segrar på de åtta senaste matcherna. Så såg det ut på papperet inför kvällens möte, men så såg det verkligen inte ut på isen - och framför allt inte i resultatprotokollet efter matchen.

Under hela matchen sköt VIK bara 15 skott, varav noll i mittperioden, men gjorde mål på vart tredje av dessa. Samtidigt hade man en levande vägg längs bak i form av Emil Zetterquist, som måste ha gjort sitt livs match.

Grunden till segern lades redan i den första perioden, som VIK vann med 3-0. Under de första tio minuterna tryckte VIK ner Umeålaget rejält, spelade en rörlig hockey och fick också utdelning.

Redan efter fyra minuters spel serverade Theo Jacobsson en djupledspuck till Jacob McGrew, som slet sig fri med två Björklövenförsvarare i ryggen och lyckades överlista Victor Brattström i gästernas mål.

Öhman tvåmålsskytt

Två minuter senare  var det dags igen. Både för mål och för assist av Modo-lånet Jacobsson. Denna gång satte han en superpassning till Victor Öhman som ostört kunde direktskjuta in 2-0 helt fri framför mål. Klockan stod då bara på 13.51.

Och faktum är att det bara var millimeter från Theo Jacobssons tredje målgivande passning åtta minuter in i matchen, men denna gång satte McGrew avslutet utanför i kanonläge.

3-0 kom i stället med fyra minuter kvar av perioden. Kapten Anton Svensson rundade en fastfrusen Daniel Rahimi och serverade Victor Öhman en läcker macka. Öhman nöp till direkt och blev tvåmålsskytt.

Halvminuten senare fick VIK chansen att spela i numerärt överläge, men det blev resultatlöst och 3-0 stod sig perioden ut.

Noll skott i andra perioden

Den andra perioden blev både mållös och relativt chanslös, och spelades mest bara av. Klockan gick och Västervik kändes ganska nöjda och bekväma. Visserligen hade Björklöven mycket puck och vann skotten med förkrossande 12-0 (!), men utan att skapa de där jättelägena och de flesta avslut kom utifrån. När det väl hettade till var Emil Zetterquist i kassen säker.

Den tredje perioden inledde VIK med att reda ut en utvisning som man hade med sig från slutet av den andra perioden.

Strax därefter var det dags för ny VIK-utvisning, men även i denna stod man emot anstormningen – och inte bara det, utan Mathias Wigley tog pucken i mittzon, avancerade och skickade in sitt första mål för säsongen via ett välplacerat handledsskott.

Duktige Theo Jacobsson fick sedan sätta slutresultatet 5-0 i tom kasse. Med tanke på Björklövens alla chanser i den tredje perioden känns det faktiskt fullständigt osannolikt.

Klättrade i tabellen

I Västervik stack andrakedjan med Victor Öhman, Theo Jacobsson och Jacob McGrew verkligen ut. Inte bara för mål- och poängproduktionen, utan det var farligt i princip vid varje tillfälle de var på isen.

Stort plus också till Emil Zetterquist i målet så klart, som räddade alla 31 skott, samt till backlånet från Vimmerby Hockey, Oskar Lindgren, som agerade som om han aldrig gjort annat än spelat allsvensk hockey. Riktigt stabil i defensiven och visade även sina offensiva kvaliteter och bra pucktransportör.

I och med segern klättrade Västervik från 14:e upp till 12:e plats i den haltande allsvenska tabellen.

Det enda tråkiga i kväll; endast 719 personer på läktarna. Den här insatsen var värd minst det dubbla.