Annons:

Klubbchefen i lång intervju efter uttåget:

Petra Axelsson är klubbchef i Västerviks IK. Här berättar hon i en lång intervju om känslorna efter uttåget. Foto: Pressbild

Klubbchefen i lång intervju efter uttåget: "Konkurs är inte ett alternativ"

Redan ifjol ramlade Västerviks IK ur Hockeyallsvenskan. Vita Hästens konkurs blev biljetten tillbaka. Nu har man för andra året i följd ramlat ur landets näst högsta serie på sportslig grund.
– Vi behöver backa några år för att hitta de riktiga orsakerna, säger klubbchefen Petra Axelsson.

Annons:

Ett par dagar har gått sedan en tårögd Anton Svensson och en knäckt Joakim Hagelin mötte media. Då stod det 1-5 på tavlan och Östersunds IK firade den säkrade Hockeyallsvenska platsen i ACT-hallen.

Västerviks IK får som enda lag lämna Sveriges andradivision i hockey och en ny vardag väntar i Hockeyettan. En vardag Västervik inte upplevt på många år.

Vår tidning valde därför att göra en längre intervju med klubbchefen Petra Axelsson efter uttåget.

– Det är tufft såklart. Det var inte så här vi önskade oss säsongen, men det avgörs inte i lördag. En säsong är lång och vi hade 52 matcher på oss att inte hamna i negativt kval. Nu gjorde vi det och det gick inte som vi hade önskat.

Vad är det som har gått fel?

– Man får nästan dra det lite historiskt först. Vi hade inte mer pengar att putta in i ett lag, vilket kanske var det som hade behövts göra. Vi gick till negativt kval förra året och för att undvika samma situation igen hade vi behövt stärka organisationen och spelarbudgeten. Det arbetet kom vi igång med först i augusti och jag skulle säga att vi behöver backa två, tre år för att hitta de riktiga orsakerna till varför vi hamnat där vi hamnat. Man kan tycka saker om spelet och våra spelare – och det går inte att göra alla nöjda – men vi visade en bild på vår dragning på Bryggaren i november. Vi hade gjort en summering av tabelläget där och då. Jämförde man spelartruppsbudgeten för varje intjänad poäng, så låg vi fyra i tabellen. Det är det man måste förstå. Vi behöver mer stöd, mer publik och vi behöver fylla hallen varje match. 

Hur blir kostymen?

Västerviks IK har haft ekonomiska problem en längre tid. Nu, med spel i Hockeyettan som stundar, behöver kostymen förstås förändras ordentligt. 

– Det är en resa vi redan påbörjat med att se vad vi har behov av för kompetenser. Hockeyettan är egentligen inte så stor skillnad organisatoriskt. Man behöver en kraftig spelarbudget även där och det är i princip samma krav där med sociala medier, partners och försäljning av sponsorpengar och så vidare. Nu behöver vi se över hur vi kan knåpa ihop våra tjänster.

Riskerar många tjänster att försvinna?

– Nej, den resan började vi med i höstas med kanslitet. Nu den senaste månaden har vi spånat på både ett spår a och ett spår b kring hur organisationen kan se ut. Vi har satt en treårsplan och den bryts inte nu. Vi är fast beslutsamma om att fullfölja den och ambitionen är att ta klivet tillbaka.

Kan det vara positivt att få börja om i Hockeyettan?

– Både ja och nej. Det positiva är att det här kan ge oss ett år där vi kan börja om, men som jag sagt är det en resa vi redan påbörjat mitt under säsongen. Nu får vi en längre tid att förbereda oss. Vi ska bygga oss starkare både organisatoriskt och lagmässigt. Vi kommer få göra om runt omkring, så vi är mer kostnadsmedvetna. 

En annan stor fråga är vad som kommer hända med truppen. Ingen spelare har kontrakt som följer med ned i Hockeyettan. 

– Vår lagkapten satte nog huvudet på spiken efter matchen. Killarna är allsvenska spelare och många förtjänar Allsvenskan. Vi får se vad Victor Öhman trollar fram. Stannar någon är det väldigt bra och kan ge en grund att bygga på, men vi har inga kontrakt.

"Varit utmanande"

Efter uttåget i lördags kväll uttalade sig Joakim Hagelin något anmärkningsvärt om säsongen som varit.

– Det svider att säga det, men det här ska vara en trygg arbetsmiljö. Man ska älska att komma hit, få hänga med polarna, kriga, svettas och kämpa tillsammans. Den känslan måste vi ha som grupp och i hela föreningen.

Vad tänkte du om det uttalandet kring arbetsmiljön?

– Vi började året med ledorden "Harmony and Joy". Det har varit väldigt utmanande att skapa. När det inte går bra sportsligt, så har det varit svårt att bygga en positiv miljö runt omkring. Det har varit kniven mot strupen och publiken har uteblivit. Mitt i säsongen påbörjar vi en organisationsförändring och alla sådana är tuffa. Det skapar sällan en god och positiv stämning. Jag tror att det är vad han menar. 

Hästen gick i konkurs

Vita Hästen gick i konkurs efter förra säsongen och fick börja om i division 3. Alla skriverier kring VIK:s ekonomi gör säkert en del oroade kring den biten även för Västervik.

– Det finns ingen sådan risk med de vi har runt om oss. Vi ska lösa det och jobbar dag och natt för att göra det. Det är många klubbar, jag tänker inte minst på Almtuna, Västerås och Vimmerby här närmast, som har det tufft. Det är mer ett systemfel i svensk hockey skulle jag säga. Men vi tänker inte konkurs som ett alternativ.

Det ska bli spel i minst Hockeyettan?

– Det ska det och i Hockeyettan är licenskraven likadana. Vi ska nå upp till åtta procent av omsättningen. 

Hur hårt jobb kommer krävas för att klara det?

– Vi har sedan december, när publiken började svika, jobbat dag och natt för att hitta andra vägar till nya inkomstkällor. Nu i sista matchen hade vi VIK-lotteriet som en av våra ungdomsledare tagit initiativ till. Den säljer vi hela veckan och det var jättevälkommet. Vi jobbar på flera spår och hade en sponsorträff i samband med kvalmatch nummer fyra. Där pratade vi om varumärkesanalys och hur viktigt VIK är som varumärke för Västerviks kommun. Vi har ganska bra gehör och det finns ett driv hos kommunen, privatpersoner och sponsorer. 

Kommer det bli lika lätt att få stöd när det inte längre är för Hockeyallsvenskan?

– Vi ser att det finns krafter som förstår vikten av att ha VIK på kartan. Men det är klart, om vi fixat det sportsligt, och sagt att det fattas ditten och datten för licensen, så hade det varit en mer positiv bild. Men vi ska klara licensen.

Hur långt från att klara det är ni?

– Det kan jag inte säga, men det är utmanande och det har jag tydlig med hela året. Det är ungefär som förra året, men jag kan inte säga det nu. I Hockeyettan är det en del andra krav, inte minst vad gäller arenarummet, och vi har aldrig riktigt tänkt till kring hur man kan erbjuda samma utbud i arenan för att spara pengar. Vi har många sponsorkontrakt över två och det är en viktig intäkt för oss. Västervik är en medgångsstad av rang och att vinna matcher i Hockeyettan behöver inte vara sämre för att att få publik. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt