Annons:

VIK säger upp personal – ska bli mer effektiva och lönsamma

Petra Axelsson är klubbchef i Västerviks IK. Foto: Pressbild

VIK säger upp personal – ska bli mer effektiva och lönsamma

Västerviks IK har tagit beslut om en omorganisation. Det gör att två tjänster blir överflödiga inom föreningen.
– Det är jättetråkigt och alltid en sorg, säger klubbchefen Petra Axelsson.

Annons:

Säsongen 2022/23 blev mycket tuff för Västerviks IK. Resultatet blev drygt 245 000 kronor och på sportsliga grunder åkte man ur Hockeyallsvenskan.

Laget fick dock en friplats och trots att det egna kapitalet var långt från de fem procent av omsättningen som varit krav för att få spela i Hockeyallsvenskan blev det på nytt spel i Sveriges näst högsta division.

VIK valde att nyttja möjligheten till ett kontrollår, vilket innebär att det egna kapitalet måste återställas och att klubben behöver uppnå åtta procent av omsättningen när det här verksamhetsåret ska summeras.

"Ledningen för Västerviks IK har sedan tidigare sjösatt en rad förändringar som ska generera mer intäkter till verksamheten. Det innefattar allt från omförhandling av avtal med leverantörer till större fokus på evenemang kring våra A-lagsmatcher. Vi ser dock att dessa satsningar inte räcker till, varför ledningen i samråd med styrelsen har beslutat om en omorganisation i föreningen Västerviks IK", skriver VIK i ett pressmeddelande.

"Alltid en sorg"

Omorganisationen innebär att uppgifter som tidigare utförts av tre personer nu ska fördelas på en person samt övrig administrativ personal inom koncernen.

– Det är två kanslitjänster som blir överflödiga. Det är jättetråkigt och alltid en sorg när vi blir färre. Att behöva säga hej då till sina kollegor är inte vad man önskar när man går till jobbet. Men det här är en del av en större plan, där vi behöver bli mer effektiva och mer lönsamma. Målet är att ha ett allsvenskt lag och då behöver vi skapa förutsättningar för det, säger Petra Axelsson, klubbchef i VIK.

VIK utlovar också en större plan framöver.

– Ambitionen är att bli mer effektiva och lönsamma som företag, men vad det innebär kommer vi presentera vid den större planen.

Kan det bli fler uppsägningar?

– Nej, det är inte vad vi tänker och det är ingen ambition vi har.

När kan den här planen komma?

– Vi hoppas att vi är klara med den efter nyår. Vi har vår målbild klar för oss och vi vill få ihop en helhet innan vi presenterar den.

"Bättre nu än för ett år sedan"

Den här säsongen har Västerviks IK ett kontrollår, men läget ser överlag bra ut, menar Petra Axelsson.

– Ändringarna vi har gjort har lockat fler till arenan, gett oss ett högre publiksnitt och högre försäljningssiffror. Även vår företagsmarknad är bättre jämfört med förra året vid den här tiden. Alla insatser har gett resultat och det tyder på att vi gör rätt saker. Men vi ska in i en ny arena och behöver både en kortsiktig och en långsiktig plan. Vi behöver göra mer än vi har gjort hittills. Det här är en del i det här.

Kommer ni klara det här kontrollåret?

– Jag känner mig trygg med det. Vi har tro och hopp på det vi gör både på och utanför isen. Det är ett långsiktigt och hårt arbete ända till sista matchen är spelad, men vi har full tilltro till all personal vi har.

Petra Axelsson menar att läget just nu är klart bättre än vid samma tidpunkt 2022.

– Nu har vi visat med det vi gjort att vi kan få mer publik och mer försäljning. Vi är på rätt väg och det pratas mer positivt nu än för ett år sedan.

Bra publik mot Brynäs

När oktober månad var över låg VIK på ett publiksnitt runt 970 personer. En match som den mot Brynäs i fredags, då 1 847 åskådare kom till ACT-Hallen, hjälper förstås till.

– Vi har inte budgeterat så högt, men har ett eget mål på tusen personer i snitt. En match som den mot Brynäs ställer också höga krav på vår organisation. All hjälp vi kan få av våra funktionärer och ideella krafter är viktig. Vi har ju alla försäljningsställen på samma kortsida, vilket ställer till det flödesmässigt. Nu hade vi en extrakiosk på andra sidan, där det också behövs steka korv och hamburgare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt