Annons:

Freedeke belyser VH:s betydelse för kommunen:

Camilla Freedeke ser ett stort värde i att Vimmerby Hockey spelar på elitnivå och kvalar upp till Hockeyallsvenskan. "Det ger så mycket mer tillbaka till staden än vad man kanske tänker på", säger hon. Foto: Ossian Mathiasson

Freedeke belyser VH:s betydelse för kommunen: "Det ger så mycket mer tillbaka"

Vimmerby kommun har för avsikt att inte gå med på Vimmerby Hockeys önskan om hyresbefrielse för att klara licenskravet. Camilla Freedeke, engagerad i Vimmerby Hockey, sätter ord på vad VH betyder för Vimmerby stad, kommunen och dess invånare.  
– Att Vimmerby Hockey är den klubb som spelar på elitnivå i den här kommunen är fantastiskt roligt och något som vi ska värna om, säger Camilla Freedeke. 

Annons:

Vimmerby Hockey går parallellt med de sportsliga framgångarna en tuff ekonomisk kamp för att klara licenskravet med ett eget kapital på åtta procent av omsättningen. Inför slutspelet behövde Vimmerby Hockey få in drygt en halv miljon kronor. 

Vår tidning har tidigare berättat om att VH inte kunnat betala hyran på 36 000 kronor i månaden till kommunen för ishallen hittills i år. Klubben har bett kommunen om hyresbefrielse, vilket kultur- och fritidsutskottet har sagt nej till. 

Camilla Freedeke, Kalmar HC:s avgående ordförande som kliver in och hjälper till i moderklubben Vimmerby Hockey, vill lägga fokus på vad VH betyder för Vimmerby kommun. 

– Att ha ett elitlag, som Vimmerby Hockey har i Hockeyettan och nu är på god väg mot Hockeyallsvenskan, ger så mycket mer tillbaka till kommunen än vad man kanske tänker på. Jag tänker i huvudsak på gemenskap, utveckling och inflyttning. Tittar vi historiskt har vi redan bevis för det. Anledningarna till att man flyttar till en kommun är ett bra jobb och ett rikt kultur- och fritidsliv. Jag kan på rak arm säga till tio killar som har flyttat hit för att spela hockey, valt att stanna kvar och bildat familj. Det har genererat många nya invånare till Vimmerby kommun. Det beror på att vi spelar på en hög nivå och det är viktigt för Vimmerby att spela på elitnivå, säger Camilla Freedeke. 

"Skapas ett otroligt engagemang"

Sportsligt gör Vimmerby Hockey sin bästa säsong någonsin och har chansen att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan om de vinner kvalserien. Camilla Freedeke vittnar om att framgångarna har väckt ett stort hockeyintresse i kommunen.

– Nu när vi spelar kvalserien skapas ett otroligt engagemang. Det pratas hockey på varenda arbetsplats och på stan. Människor som inte har varit intresserade tidigare går samman, blir intresserade och tittar på hockey ihop. Den gemenskap och energi som skapas när det går bra för idrotten är svårslagen. Ishockeyn är en fantastisk publiksport vad gäller både idrotten och eventet och det är kul att gå på hockey för alla åldrar, säger Freedeke och fortsätter:

– När man spelar kvalserien och är så nära Hockeyallsvenskan skapas något som blir ännu bättre och det blir som ett nytt intresse. Nu bygger vi ännu mer hockeykultur för de som inte tidigare har varit välta och det följer med till nästa säsong oavsett serietillhörighet. För att få den här uppväxlingen som vi vill se framåt var det viktigt att klubben gick till kvalserien nu. Det skapar framtidstro hos Vimmerbyborna som gör att de vill fortsätta gå på hockey även nästa säsong. 

Camilla Freedeke ser andra fördelar med att VH har tagit sig till kvalserien.  

– Vi får andra lag som kommer hit och spelar för att komma in i finrummet, vilket gör att hotellen fylls med gäster utifrån. Skulle det vara så bra att vi går upp i Hockeyallsvenskan till nästa säsong kommer vi fylla hotellen varje vecka och det blir under den säsong som det inte är högsäsong på Astrid Lindgrens Värld. Det blir väldigt bra för näringslivet.

"När laget vinner mår man som bäst"

Camilla Freedeke ser Vimmerby Hockey som den verksamhet som drar mest folk återkommande under säsongen när inte Astrid Lindgrens Värld håller öppet. 

– VH:s är Vimmerbys största event under vinterhalvåret. Det finns ingen annan idrott som drar till sig 800–1 000 besökare varje hemmamatch. Tittar vi nationellt har Vimmerby ett bra publiksnitt och jag är övertygad om att vi kommer få se ett högre publiksnitt nästa säsong. Vimmerby är en liten kommun och att man har ett lag som kan ta sig till Hockeyallsvenskan är otroligt stort. Den mediala uppmärksamheten som man får, kopplat till kommunen Vimmerby, är också väldigt bra. 

Att folk får känna glädje över sportsliga framgångar är viktigt, enligt Freedeke. 

– När det finns utmaningar på så många fronter i samhället behöver människor mer än någonsin någonting som håller oss samman och där man får känna den gemensamma glädjen över att det går bra. När laget vinner mår man som bäst och att få vara med på den resan tillsammans med ett hockeylag i en sån här liten kommun är ett mervärde som man inte får underskatta. Astrid Lindgrens Värld är jätteviktiga för oss som bor i Vimmerby och sedan är det Vimmerby Hockey som visar Vimmerby kommun. 

Vill få hyresfritt i tre månader

Klubben hoppas alltjämt på att få ett positivt besked på önskemålet om hyresfritt i tre månader. 

– Vi behöver klara vårt licenskrav per 30 april som innebär att vi ska ha ett eget kapital som är åtta procent av vår omsättning. Vi har frågat kommunen om vi kan få hyresfritt i tre månader (januari, februari och mars) och det är för att kunna möta det tuffa licenskravet. Jag har ingången att det är så viktigt för Vimmerby kommun att Vimmerby Hockey får fortsatt spela på elitnivå. Det ger så många gånger tillbaka pengarna. Om vi inte klarar licenskravet blir det spel i division 2 nästa säsong. 

Camilla Freedeke har kommit in i föreningen och jobbat med frågor på både kort och lång sikt. 

– Jag har varit med under våren för att jobba fram strategier och målsättningar mot 2030. Det har också handlat om målsättningar på kort sikt vad gäller organisation och ekonomi. Den här klubben kan inte bromsa in mer nu utan klubben måste satsa för att utvecklas. Förutsättningarna för att lyckas är att vi har en bra anläggning och en bra ekonomi. Vi lägger stor heder i att framledes inte få ett så kallat ”kontrollår” för att licenskraven inte uppnåtts. 

Hon tycker att det är viktigt att klubben sätter upp mål för ett år, mål för tre år och strategier mot 2030. 

– Det har saknats ett dokument och en strategi för vad man ska jobba för. Nu jobbar vi för att göra det samlat. Det är ur bredd som elit kommer i en kommun som Vimmerby och då måste alla delar hänga med. Det är viktigt att ha en ekonomi i balans, en organisation som växer med föreningens sportsliga framgångar och jag ser gärna en ny anläggning i Vimmerby 2030 som förfogar över två isytor. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt