Annons:

Anläggningschefen om förutsättningarna för VH:

Simon Stigenberg är anläggningschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Anläggningschefen om förutsättningarna för VH: "En regelbok att förhålla oss till"

Under måndagen var både Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyallsvenskan i Vimmerby för att gå igenom ishallen. Det finns utmaningar, men förbundets anläggningschef är positiv.
– Det finns alla möjligheter att lösa de här utmaningarna, säger Simon Sitgenberg.

Annons:

Tillsammans med andra från förbundet och ligaorganisationen var anläggningschefen Simon Stigenberg i Vimmerbys ishall för första gången under måndagen. Representanter från både klubb och kommun fanns med för att gå igenom vilka krav som nu kommer ställas på anläggningen. 

– Beroende på vem man jämför med så finns det alltid saker att utveckla. Det finns helt klart en del i den här anläggningen – som på många andra ställen – en del att utveckla. Det är en del utrymmen och rum som saknas och det behöver man direkt sätta igång med. Men det finns möjligheter att lösa de utmaningar som finns, säger anläggningschefen Simon Stigenberg.

Vad är det som måste till för att att det ska bli godkänt?

– Nu ska det bli en arena i stället för en förbundshall. Då måste det till ett ledningsrum där man sköter all säkerhet. Det måste till en del teknikutrymmen, där man kan sköta ljud, ljus och belysning. I Hockeyallsvenskan blir det ett steg till på allt. Så det är bitar kring säkerheten men även delar kring tv-produktionen och sådant. Det allra största är ledningsrummet och en tv-kameraplattform som är något helt annat än i dag.

"Bra inställning"

Tanken är att samtliga dessa utrymmen ska byggas på den sidan där båsen är – alltså mitt emot läktaren. 

– Alla utrymmen som ska tillkomma ska in på den sidan. 

Hur långt ifrån är man just nu?

– Min bild av både kommunen och klubben efter dagens möte är att det finns en bra inställning och gemensam bild av att det ska spelas Hockeyallsvenskan i den här anläggningen. Men ett bra samarbete finns det goda möjligheter att ta sig dit och jag ser de här sakerna som fullt görbara. Östersunds IK hade en mer nybyggd arena, men även där fanns det stora utmaningar. Har man ett bra samarbete så är det absolut hanterbart. 

"Charmen i det hela"

Att det skiljer något enormt mellan exempelvis arenorna där Djurgården och Brynäs spelat sina matcher kontra den så kallade Tigerkulan i Vimmerby är lite av charmen, menar Simon Stigenberg.

– För vår del handlar det om regelboken och det är den vi ska förhålla oss till. Vi ser att det inte finns något ledningsrum och då behöver ett sådant komma till. Att sedan upplevelsen kan skilja sig väldigt mycket åt är en helt annan sak, men det är också charmen i det hela. Det är oförutsägbart och vilket lag som helst kan avancera. Det är det fina med idrotten i grunden. 

Allt det här som måste till, vad kan det komma att kosta?

– Det är svårt att säga. Hur mycket kan kommunens arbetare själv göra? Det är otroligt svårt att säga. Det innebär investeringar såklart, men jag kan inte spekulera i vad det kommer landa på. 

Kommer få dispens för takhöjden

Förbundets inställning är generellt att ge så lite dispens som möjligt, men en sak står redan klart att Vimmerby Hockey med största sannolikhet får dispens för.

– Vi vill att man klarar av reglerna i regelboken, men här är höjden på belysningen för låg. Att kravställa att man ska lyfta hela taket skulle kosta mer än en helt ny anläggning. Det finns inte ett tillräckligt stort värde för att genomföra det ingreppet så det kommer man få dispens för.

Om klubben och kommunen säger att man inte mäktar med vissa saker, vad säger ni då?

– Det är vårt dispensförfarande och det handlar inte om att i all framtid komma undan. Ofta får man dispens i tre år och då ska man kunna visa att man kan lösa det vettigt under ett treårsintervall. Men belysningen här är en annan sak. Det skulle vara ett för stort ingrepp. 

Kommer det spelas hockeyallsvenskt här i höst?

– Jag tror det kommer gå. Kavlar man upp ärmarna över sommaren, så ska det inte vara några problem. Med en bra dialog med oss där man försöker efterfölja regelboken, så kan det bli så bra det kan bli.

Hoppas kommunen stöttar upp

Erik Ryman är sportchef i Hockeyallsvenskan och fanns med på besöket i Vimmerby.

– För det första är det kul att Vimmerby gått upp i Hockeyallsvenskan. Det är en plats man har spelat sig till, så det är jättekul. Givetvis finns det utmaningar samtidigt. 

Vilka är de största?

– Det största för oss från ligan är att tv-sändningarna och att säkerheten för spelare, ledare och funktionärer ska fungera. Vi har tittat på var tv-kamerorna ska kunna stå och vi hoppas hitta en bra lösning. Vi har även tittat på omklädningsrummen och vad gäller säkerheten finns det inga bekymmer där. Här finns bara läktare på en sida och då vill vi att man kan filma åt det hållet. 

Tror du att man kommer kunna spela hockeyallsvenska matcher här?

– Det är jag positiv till. Dialogen med klubben och kommunen är bra och jag hoppas att kommunen stöttar upp Vimmerby Hockey rejält. Då kan det bli en kul vinter och då finns förutsättningarna att stanna kvar i ligan på sikt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt