VIMMERBY FÖLL I LÄNSDERBYT – EFTER JOBBIG TAVLA

Vimmerby föll tungt hemma mot Kalmar i länsderbyt. Foto: Ossian Mathiasson

Seriepremiären blev en jobbig historia. Hemmapremiären blev inte roligare. Vimmerby Hockey föll mot Kalmar HC med 5-3 efter att Tomas Rydén släppt in ett Tommy Salo-mål i den tredje perioden.

Mycket överraskande förlorade Vimmerby Hockey mot Halmstad HF i division 1-premiären i söndags. Årets hemmapremiär slutade också i moll.

Efter en ganska jämn förstaperiod var Vimmerby i underläge med 2-1. Då hade Albin Storm gett Kalmar ledningen med 1-0, Christoffer Rasch utjämnat med en riktig karamell och Sebastian Ottosson gjort 2-1 innan periodvilan.

Den andra perioden blev sedan extremt jobbig sett med Vimmerbyögon. Kalmar tryckte ned VH i försvarszon, särskilt under den första halvan, och hemmalaget kunde tacka Tomas Rydén för att avståndet mellan lagen inte blev större.

VH-bekantingen Viktor Crus-Rydberg satte 3-1 för Kalmar efter drygt fyra minuter och under hela perioden skapade Vimmerby knappt en enda het målchans. Sällan har VH sett så avklätt ut som i den andra akten mot Kalmar.

Jakob Karlsson sköt utanför i bra läge men det var också det enda som kunde kallas rätt farligt.

Blytung tavla

I inledningen av den tredje perioden fortsatte Kalmar att stänga ned sin länsrival på ett imponerande sätt. Drygt sex minuter in kom så ett Vimmerbyskott mot mål – och den letade sig in efter en styrning av Jakob Karlsson. Skottet kom från Anton Carlsson. Verkligen inte rättvist då Kalmar strax dessförinnan skapat flera fina lägen att utöka.

Inte ens två minuter senare kom så även kvitteringen från VH. Herman Johansson kunde i tom bur skjuta 3-3 efter en retur. Helt ologiskt och plötsligt var Vimmerby tillbaka i fajten på allvar.

Då skedde något hemmapubliken inte upplevt många gånger. Kalmarspelaren Marcus Lundberg skickade iväg ett skott från mittzon som på något sätt letade sig in vid Tomas Rydéns högra axel. Tankarna fördes snabbt tillbaka 17 år i tiden – till Tommy Salos aldrig bortglömda tavla mot Vitryssland i Salt Lake City-OS. Kvitteringsglädjen blev säkerligen frustrerande kort.

Vimmerby försökte jaga kvittering och tog målvakten med två minuter kvar. Den riktiga heta kvitteringschansen uteblev och Kalmar kunde i stället sätta 5-3 i tom kasse, vilket blev slutresultatet.

Kedjan med Anton Carlsson, Jakob Karlsson och Jesper Bärgård var en av få som skapade för Vimmerby matchen igenom.