Annons:

Horsky efter ankomsten:

Phil Horsky njöt av att vara tillbaka i Vimmerby ishall. Foto: Ossian Mathiasson

Horsky efter ankomsten: "Jag är en bättre coach än tidigare"

Leendet var stort och ärligt. Phil Horsky njöt av att vara tillbaka i Vimmerby ishall.
– Det är en riktigt glad dag för mig, säger den österrikiske succécoachen.

Annons:

I fredags blev det klart att Peter Nordström lämnar jobbet som huvudtränare i Vimmerby Hockey. På lördagen kommunicerade klubben ut det och cirka 48 timmar senare satt Phil Horsky på väg till Vimmerby igen.

– Jag tog kontakt med Phil i fredags och det har gått jättesnabbt. Vi har en bra kemi ända sedan jag kom hit i mars. Det var inte mycket att fundera på, att höra av mig till honom var ett självklart val. Phil var mitt förstaval redan innan den här säsongen, så det är inga konstigheter alls, säger sportchefen Morgan Persson, som var mycket nöjd med återkomsten:

– Det här en bra dag. Det känns otroligt inspirerande och glädjande att hälsa Mr. Phil Horsky välkommen tillbaka. 

Även Phil Horsky var mycket nöjd med att vara åter i klubben han förde till playoff 3 ifjol.

– Det känns riktigt bra och kul att få komma tillbaka och få känna den här uppskattningen, att vara tillbaka i byn och käka lunch. Det är en riktigt glad dag för mig. 

Han behövde inte särskilt lång betänketid innan han tackade ja.

– Jag tvekade inte mycket och det krävdes inte mycket förhandling. Det kändes rätt, men det var inte så att jag väntade tills det hände något här. Jag hoppades inte att det skulle gå mindre bra för Vimmerby, men jag har haft bra koll på Vimmerby, men jag har bra koll på mycket. 

"Trodde väl jag var på läktaren"

Phil Horsky såg derbyt mot Tranås AIF i soffan i lördags och var inte på plats i Stiga Arena. 

– Det var en bra signal från laget, det visar att det finns en karaktär i gruppen. Spelarna visade sig från en bra sida, så de trodde väl att jag var på läktaren redan, säger han och skrattar:

– Jag kände inte att jag skulle åka dit, utan jag lämnade det till Mattias (Lindén) och "Mogge" (Morgan Persson). 

Har du fått många erbjudanden sedan du lämnade Karlskrona?

– Inte som head coach men som assisterande. Det är inte vad jag vill jobba med. 

Phil Horsky säger att många av de spelare han coachade förra säsongen hade hört av sig på måndagen.

– Man blir glad, att de uppskattar och vill ha tillbaka mig. Jag har fått fina sms och det känns bra att spelarsidan är taggad. 

"Bättre coach än tidigare"

Under den tid Phil Horsky varit utan tränarjobb har han inte släppt ishockeyn direkt.

– Jag har besökt och kollat alla Örebros träningar. Jag har åkt till Karlskoga och kollat på deras träningar. Jag är en bättre coach nu än tidigare. Jag har gjort utbildningar och föreläsningar. Som tränare vill man inte rosta. Om man inte gör någonting på en vecka kan man känna att man inte är aktuell, men jag har gjort mina läxor. 

Vad vet du om det här laget?

– Det är fina killar och en bra grupp. Stommen med Vimmerbykillarna är kvar och det gör mitt jobb enklare. Grabbarna som är på plats vet vad jag vill få ut och det gör att mitt meddelande kan komma ut snabbare. Det kommer gå fortare. 

Morgan Persson tror det kommer bli skillnad.

– Phils styrka är skickligheten i sitt sätt att leda och vara, att det finns en tydlighet i allt han gör. Hans styrka är att få ut det bästa av varje individ och det blir bara positivt av att vi får in Phil. Alla vet hans styrkor och förmåga att förmedla ut sitt budskap och vad som krävs som en enhet för att nå tydliga målsättningar. Det kommer bli jättebra det här.

Kommer hans ledarskap att bli en chock för de nya spelarna?

– En del kommer nog bli förvånade av hur strukturen kommer bli. Phil har en tuff kravbild och för att ha sin plats i laget måste man vara förberedd, göra det tråkiga och smutsiga jobbet. Jag tror att vi har en stark grupp där ambitionsnivån är hög både som lag och individuellt. Det blir ren glädje att få in den här tydligheten i gruppen och vi kommer växa för varje dag. Det blir ingen chock, men en positiv effekt på sin egen självbild, säger Persson, som också menar att spelarna får vänja sig vid mer träning:

– Svar ja, det kommer bli mer träning. Vi ska orka en hel säsong och Phil kommer köra hårt.

Phil Horsky vill inte heller kalla det för en chock.

– Men jag förstår vad du menar. En del kommer bli överraskade, det är ett annat driv och en annan ambition. Jag kan ibland misstolkas som hård, men alla måste vara mottagliga för mycket information. Är de mottagliga kommer det gå fort. Alla måste fatta. Det finns ingen mellanmjölk, säger Horsky.

"Har inte mycket tid"

Succétränaren ville köra ett maratonpass med sitt nya lag direkt.

– Jag ville dela upp dem i två läger och köra en och en halv timme var. Det blir mycket ritande och mycket snack. Jag får en och en halv timme och det kanske är bättre att inte överarbeta eller att det blir för mycket input direkt. Fokus kommer ligga på försvarsspelet och tekningar i början. För mig handlar det om värdegrund och disciplin nu. Jag ska försöka ta det lite lugnt men jag har höga ambitioner och vill att folk redan på onsdag ska se att det här är identiteten av Vimmerby Hockey.

Innan ispasset kommer han också hålla ett möte med sina spelare.

– Jag ska gå igenom vad jag vill och förväntar mig av en Vimmerbyspelare. 

Phil Horsky kommer jobba hårt den närmaste tiden.

– Framför allt nu blir det 24 timmar. Augusti är en nyckelmånad i en hockeysäsong och jag vill inte vara negativ, men jag har inte mycket tid på mig. Jag vill få in taktiken och värdegrunden på kort tid, men med hjälp av "Mogge", Mattias och de spelare som varit här tidigare kommer det gå enklare och fortare. Föreningen kommer växa och jag kommer växa som ledare. 

Käkade lunch ihop

Att Mattias Lindén skulle bli kvar som assisterande tränare var självklart, säger sportchefen.

– Vi är jättenöjda med Mattias, så det var ingen diskussion alls. Han är en strukturmänniska precis som Phil och vill ha ordning och reda och en tydlig struktur. Han har alltid haft mitt 100-procentiga stöd. 

Horsky och Lindén käkade lunch på måndagen.

– Han är mottaglig och vill bli bättre som tränare. Jag kommer hjälpa honom. Jag gillar att ha assisterande som vill framåt och som vill lyssna. Jag hoppas att han kommer ta över mitt jobb någon gång.

VH ligger tredje sist i Hockeyettan södra när Phil Horsky tar över laget. Men målsättningen har inte förändrats, säger Persson.

– Allettan är målet. Det är tajt i serien och vi kommer ta match för match och sedan räkna samman när grundserien är slut. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt