VH IMPONERADE – NU ÄR SERIESEGERN NÄRA

Vimmerby Hockey spände musklerna och imponerade mot Kalmar HC. Kvällens 5-2 innebär att VH nu är ytterst nära seriesegern och därmed en plats i playoff till det allsvenska kvalet.

Ettan Vimmerby Hockey mot tvåan Kalmar HC. På förhand en helt oviss match – inte minst med tanke på Kalmars form, med fyra raka segrar och 23-7 i målskillnad.

Men i kväll hade Kalmar inte tillstymmelse till en chans – i två och en halv period, vill säga. För trots 3-0 (siffror som ändå var i underkant) med mindre än tio minuter kvar att spela blev det spännande på slutet.

18-1 i skott

Att Vimmerby bara hade 1-0 efter den första perioden är en större stöld än den i det klassiska tågrånet i England 1963. 18-1 i skott vittnade om hur spelet såg ut, men kanske inte riktigt om den logiska utdelningen avseende antalet mål.

Vimmerbys mål gjordes av Pierre Gustavsson på en målvaktsretur i powerplay i den 13:e minuten. Skottet kom från den för dagen briljante Kristoff Kontos, och förarbetet av Roman Semjonovs – även han mycket duktig i kväll.

Rydén bra - som vanligt...

I den andra perioden fortsatte Vimmerbys dominans – åtminstone inledningsvis, även om det var i klart minskad omfattning.

Kalmars för dagen enda kedja som orsakade Vimmerby bekymmer, bröderna Dahlstedt och förre VH-forwarden Viktor Crus-Rydberg, växlade upp. När laget fick sitt första PP i matchen matade man åtta skott mot Tomas Rydén, men som så många gånger förr agerade han vägg.

Wigley målskytt

Istället var det Vimmerby som fick retroaktiv utdelning på alla sina chanser.

2-0 kom då Mattias Wigley skickade upp en backhand i nättaket i numerärt överläge i mitten av perioden.

I den 18:e minuten kom så 3-0 – ett alldeles vansinnigt vackert anfall där Kristoff Kontos serverade Oscar Gustavsson ett urläckert pass och Gustavsson drog ett handledsskott upp i krysset.

Kalmars chansning nära lyckas

I den tredje perioden skulle Vimmerby spela av matchen – och i 13 minuter gjorde man det alldeles föredömligt.

Med nio minuter kvar att spela tog KHC ut sin målvakt och chansade vilt. Det gav resultat då Marcus Lundberg svepte in en målvaktsretur.

Halvminuten senare drog Kalmar på sig ännu en utvisning (många sådana i dag) och Vimmerby fick lite andrum. Framför allt hade man en galen chans till 4-1, men Jakob Karlssons skott mot det öppna målet träffade på ett försvarande benskydd istället.

VH avgjorde

Inga mål i det numerära överläget, och omgående (med fyra minuter kvar att spela) tog Kalmar ut målvakten igen – och reduceringen till 3-2 kom med tre minuter och 17 sekunder kvar att spela.

Direkt efter tekning tog Kalmar sin målvakt för tredje gången, och Vimmerby var satt under hård press.

Med dryga minuten kvar att spela var det istället Nils Rygaard som satte 4-2 till Vimmerby i tom kasse, och med elva sekunder kvar kom även 5-2 av Anton Carlsson inför 981 jublande åskådare.