Annons:

Tidigare publikfavorit möter sitt gamla lag: ”Vimmerby finns i hjärtat”

Förre VH-profilen Björn Jonason möter sitt gamla lag med Huddinge IK i playoff 2. Foto: Ossian Mathiasson

Tidigare publikfavorit möter sitt gamla lag: ”Vimmerby finns i hjärtat”

Björn Jonason spelade fyra säsonger i Vimmerby Hockey innan han flyttade hem till Stockholm. I den kommande playoff 2-serien får Huddinge-forwarden möta sitt gamla lag. 
– Jag kan inte förvänta mig att Vimmerbypubliken hyllar mig före matchen, säger Björn Jonason inför playoff-serien. 

Annons:

I flera säsonger var Björn Jonason publikfavorit i Vimmerby ishall genom att spotta in poäng och var så gott som given i en producerande förstakedja.

I kväll kommer forwarden tillbaka till Vimmerby med sitt Huddinge, ett lag som han har representerat sedan säsongen 2016/17. 

Huddinge valde Vimmerby som lag tre av sex i söndagens valprocedur och Jonason blev glad att de valde att gå den vägen. 

– Det var det första valet som jag sa, att vi måste välja Vimmerby. Det är en matchserie som jag verkligen vill spela. Jag är oftast bättre i täta, tuffa matcher där gäller mer. Att vi kunde välja Vimmerby känns bra, det kan inte bli en bättre hajpad match. För min del blir det de hittills viktigaste matcherna, det är inget snack om saken, säger Björn Jonason. 

"Vimmerby finns i hjärtat"

Den spelskicklige forwarden lämnade Småland efter säsongen 2014/15 och spenderade en säsong i Åker/Strängnäs innan han har hittat hem i moderklubben Huddinge IK. Tiden i Vimmerby har skapat minnen som han aldrig glömmer. 

– Vimmerby finns i hjärtat, jag har väl VH och Huddinge i hjärtat. Det är väl i Vimmerby jag har spenderat mest tid av min seniorkarriär om man inte tittar på Huddinge. Jag hade kanske toppen av min hockeykarriär i Vimmerby, om det inte sker något magiskt i slutet av den här säsongen, säger han och fortsätter:

– Jag har vänner från Vimmerby som jag träffar än i dag och som jag har daglig kontakt med, det är väldigt få förunnat. Jag är stolt och nöjd av att få säga att jag har spelat i Vimmerby. När jag har varit nere i Vimmerby på sommaren så har man stannat till och pratat med folk, sånt betyder väldigt mycket

Känner du press av att leverera nu när du kommer tillbaka?

– Ja, det gör jag absolut. Då tänker jag framför allt på att komma ner till Tigerkulan och spela inför ögon som jag har velat prestera för tidigare och nu vill jag prestera för dem igen. Jag hade en viss kravbild på mig själv när jag var där och jag visste att min omgivning hade det på ledande spelare, något som jag tycker att jag var då. Det ska bli kul att komma till Vimmerby och visa att jag fortfarande är bra och att jag älskar det jag gör. Det blir press på det sättet men det är sådana uppgifter som jag brinner för.

"Aldrig varit Vimmerbys filosofi"

Det finns en hel del som han tittar tillbaka på när han minns VH-tiden och tänker framför allt på de laddade derbymatcherna mot Västerviks IK. 

– Det är de bästa matcherna jag har spelat i hela min karriär. Det var när hockeyn betydde allra mest. Att jag gjorde mitt första mål i första allettan-matchen mot Karlskrona HK kommer jag aldrig glömma. När jag kom till VH så fick jag ett tryout, gjorde en träning, blev klar och gjorde mål. 

Hur bra koll har du på dagens VH-lag?

– Jag följer Vimmerby. Många som skriver om VH följer jag på sociala medier och jag får en bild av hur de spelar. Jag har inte sett någon hel match, bara lite highlights. Det säger inte så speciellt mycket men vad jag kan se och läsa så är det ett disciplinerat lag som verkligen har fått ihop det. De spelar en defensiv zon, jag sa det i fjol och jag säger det igen, det har aldrig varit Vimmerbys filosofi. Jag har alltid sett VH som det mest offensiva laget som bara spelar framåt, gör mycket mål, tummar lite på defensiven och spelar en oerhört fartfylld och rolig hockey. Så spelar de inte i dag, det är ett vägvinnande koncept och i slutändan är segrar det enda som räknas. 

Huddinge imponerade i allettan och slutade på andraplatsen, en poäng bakom överraskningslaget Halmstad HF, som sedermera förlorade Hockeyettan-finalen mot Väsby och är inne i playoff 2-steget. 

– Vi har mycket rutin av just playoff och kvalserien från tidigare säsonger. Det kommer helt klart gynna oss, det är många spelare som har spelat på den här nivån tidigare. Om jag jämför med tidigare säsonger, i alla fall förrförra säsongen och året innan det, så är det väl ett liknande lag. Vi har kanske till och med högre spets i år än vad vi någonsin har haft. 

"Får se om de är rädda för att möta oss"

Jonason har varit Huddinges fjärde bästa poängplockare under säsongen med 40 poäng (16+24) på 38 matcher och det finns gott om offensiva kort i Stockholmslaget som har en bredare spets än vad Kallinge/Ronneby har. 

– Jag kan rabbla upp hur många producerande spelare som helst. Jag tycker att fler och fler har accepterat sin roll samtidigt som vi inte har några jättetydliga roller. Vi har tre-fyra femmor som producerar framåt, det ser man också i statistiken. Det är ingen som sticker ut. 

Har du haft kontakt med någon spelare från VH inför matchserien?

– ”Jagge” (Jakob Karlsson) passade på att skicka ett meddelande efter att de hade slagit ut KRIF och frågade om vi skulle välja dem. Jag har pratat lite med Anton Carlsson också, så vi får se om de är rädda för att möta oss eller om de hade hoppats på något annat. Jag vet inte, de ifrågasatte varför vi skulle välja dem när jag sa att vi skulle göra det. Det kommer bli riktigt roligt. 

Hur tror du att det kommer bli att spela inför VH-publiken igen?

– Jag kan inte förvänta mig att Vimmerbypubliken hyllar mig före matchen, men vi får se. Det finns inga hard feelings åt något håll skulle jag tro. 

Vad tror du om utgången av matchserien?

– Laget som följer sin gameplan allra bäst kommer gå vinnande ur matchserien. På de senaste träningarna har jag fått playoff-känsla och för första gången börjar det gälla något för säsongen. Vi har haft två-tre matcher under allettan där jag har känt att det är viktigt och att vi ska steppa upp. 

Två VH-bekantingar till i Huddinge

I Huddinge finns två andra VH-bekantingar, nämligen Oskar Carlsson, som representerade VH under säsongen 2016/17, och Oscar Bergkvist, som kom till VH inför allettan 2015/16 och svarade för sex poäng på 14 framträdanden. 

– Bergkvist är borta resten av säsongen på grund av hjärnskakning och Oskar hämtades in från Linden Hockey strax före fönstret stängde, säger Jonason. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt