Annons:

Förbundets tävlingschef vill inte fastslå walkoverförlust för Vimmerby

Foto: Genrebild

Förbundets tävlingschef vill inte fastslå walkoverförlust för Vimmerby

Walkover-förlust med 5-0 hotar Vimmerby Hockey efter att ha vänt bussen och åkt hem från bortamatchen mot Nybro igår. Men Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet, menar att det inte är klart att så blir fallet.

Annons:

Under onsdagseftermiddagen bekräftade tester att två spelare i Vimmerby Hockeys spelartrupp var smittade med covid-19. Ytterligare en spelare låg då också nedbäddad hemma med kraftiga förkylningssymptom och hög feber.

Vid kontakter med förbundet fick man, enligt Vimmerby Hockeys tränare Phil Horsky, beskedet att man hade att välja mellan att åka till Nybro och spela matchen eller tilldömas walkover-förlust.

Flera kände sig krassliga

Efter många diskussioner och överväganden lämnade spelarbussen Vimmerby som planerat strax efter klockan 15.00, men när ytterligare spelare började känna sig krassliga på vägen till Nybro fattade sportchef Morgan Person beslutet att bussen skulle vända och åka hem igen.

– Som ytterst ansvarig vill jag inte vara med och medverka till någon ytterligare smittspridning varken hos oss eller hos Nybro. Jag måste se bortom allt vad matchprotokoll och poäng heter när det handlar om människors hälsa. Det är inte klokt att man ens ska behöva argumentera, kommenterade Morgan Persson till vår tidning.

Ärendet tas upp på onsdag 

Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet, har varit i kontakt med Hockeyettan centralt samt med både Vimmerby Hockeys och Nybro Vikings sportchefer. Han menar inte att det är klart att Vimmerby kommer förlora matchen på walkover.

–  Det vi gör nu är att vi tar in en beskrivning av händelsen från alla inblandade parter, och sedan gör ett tävlingsärende av det som hamnar i tävlingsnämnden. Om underlaget är klart till dess, så kommer ärendet sannolikt tas upp på nämndens möte på onsdag, säger han.

Men innebär inte vägran att spela match utan giltiga skäl per automatik walkover-seger till motståndarlaget?

– Vi har ett regelverk som bygger på att ett lag måste ha fem spelare smittade eller med tydliga symptom för att kunna ställa in en match. Det är det som står i regelverket. Det som dock står över det, och som man ofta glömmer bort, är att varje ärende ska bedömas individuellt.

– Vi ska ta stor hänsyn till bedömningar från exempelvis myndigheter och de som är duktiga på smittskydd. Om man har tagit hjälp av medicinsk expertis, och de har gjort en bedömning, så väger det så klart tungt, säger Olof Östblom.

Vimmerby Hockey menar att de sökte er under onsdagen, men inte lyckats få kontakt med er?

– Vi satt i möte då. Det är väldigt olyckligt att vi inte kom i kontakt med varandra på onsdagseftermiddagen, men så kan det bli.

Hur ser du på det här fallet?

– Jag vill inte gå några händelser i förväg. Det är en jättesvår bedömning, vilket ställer höga krav på noggrannhet och välgrundade beslut.

– Å ena sidan har vi ett regelverk att förhålla oss till. Å andra sidan har vi den största respekt för att man tar ansvar för samhället och för den oro som finns där ute. Nu är det viktigt att vi gör en samlad bedömning och att beskrivningen av ärendet blir så bra som det bara går, menar Olof Östblom.

"Inga konstigheter"

Vimmerby Hockey har även beslutat att ställa in all sin a-lagsverksamhet åtminstone fram till på måndag, vilket bland annat innebär att hemmamatchen mot Hanhals inte kommer spelas på söndag.

– Kring detta är det inga som helst oklarheter. Vi har fått en medicinsk bedömning från Vimmerby och de håller på att testa spelare med symptom, och även i Hanhals har man smittspridning, så det var inga konstigheter, säger Olof Östblom

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt