Annons:

Martin Thörnberg blir förmodligen Vimmerbys mest erfarne motståndare någonsin. Foto: TT

Nobbad SHL-profil levererar i Hockeyettan – laddar för match mot Vimmerby

37-årige Martin Thörnberg har gjort närmare 600 SHL-matcher för HV71 och varit delaktig i fyra SM-guld. HV-profilen tvingades bort från moderklubben våren 2020 och spelar numera i Hockeyettan-laget HC Dalen. 
– Det som gör det lite extra roligt är att jag inte har någon som helst koll på motståndarna säger Martin Thörnberg till Dagens Vimmerby.

Annons:

Martin Thörnberg är starkt förknippad med Jönköpingsklubben HV71 och har varit klubben trogen under stora delar av karriären om man bortser från fyra säsonger i ryska ligan KHL. 

Inför årets säsong meddelade HV71 att de inte skulle förlänga kontraktet med HV-ikonen, som har spelat 588 SHL-matcher och tagit fyra SM-guld med HV71, vunnit VM-guld med Sverige och lirat över 200 matcher i KHL. 

37-åringen blev helt klar för Hockeyettan-klubben HC Dalen i slutet av november och har därefter spelat tre grundserie-matcher och tre Allettan-matcher med totalt elva poäng (6+5) på kontot. 

"Var i Vimmerby förra året"

I morgon kommer han till Vimmerby ishall för första gången som spelare. 

– Jag var i Vimmerby ishall förra året och kollade på när grabben spelade, annars har jag inte varit där tidigare. Det finns en tjusning med att spela i sådana hallar, det är som man kommer tillbaka till juniortiden. Jag tycker att det är fantastiskt kul, det är härligt att få spela mot nya spelare i en ny miljö. Det är inte så flashigt, säger Martin Thörnberg. 

Vad säger du om omställningen från SHL och KHL till Hockeyettan?

– Jag tänker inte så mycket på det utan känner mig som en i gänget. Jag ser mig inte själv som någon flashig spelare som har lirat massa landskamper och SHL-matcher. Man gör inte det när man väl är på isen, då är man en i mängden. Jag försöker spela mitt bästa oavsett var jag spelar, sedan är det klart att jag inte är inte samma form som när jag spelade i KHL, säger Thörnberg. 

Fokuserar på spel i Dalen

Sport-Expressen publicerade på måndagen en intervju med den nygamle HV-tränaren Stephan ”Lillis” Lundh som bland annat fick en fråga om en återkomst för Martin Thörnberg. 

”Det där är Hults (sportchef) avdelning. Jag måste säga att jag älskar Martin och hela den biten. Jag har sett att han petat in en hel del i Dalen, men vi tittar på allting”, sa Stephan Lundh till Sport-Expressen. 

Martin Thörnberg är själv inställd på att spela vidare med Dalen i Hockeyettan.

– Jag ska spela i Dalen så jag lär komma till Vimmerby om det inte händer något på dagens träning. 

Hur ser du på Stephan Lundhs uttalande?

– Jag tror inte att han menar något speciellt med det. Vi har en bra relation. Det är klart att det blir mycket diskussioner och det är många som har skrivit att de vill ha tillbaka mig i HV71. Så blir det ofta när ett lag går dåligt men det är ingenting som jag bryr mig om. 

Hur ser du på tiden som har gått sedan du tvingades bort från HV71?

– Jag har kollat på en HV-match, det var senast mot Rögle. Annars har jag inte sett någonting. De kom ut med bra energi i början av matchen, men man ser ju att de är väldigt, väldigt sårbara. Det blir så när man är i det läget som HV är i. Så fort man får något emot sig så dör energin. 

Är tanken att du ska spela kvar i Dalen resten av säsongen?

– Jag har egentligen inte tänkt så mycket på det. Jag var lite osäker på om jag skulle lira något mer överhuvudtaget men Pelle (Gustavsson, tränare i Dalen) ringde och tjatade på mig ganska mycket. Till slut bestämde jag mig för att åka och testa med Dalen. Jag tycker att kroppen svarade bra. Jag har inte lagt ner någon träning under sommaren utan mest vilat, tagit det lugnt och umgåtts med familjen. Det tog ett tag innan man kom igång. Jag tycker att man utvecklas för varje dag som man får träna och spela. Jag åkte dock på corona för någon månad sedan och det var tufft att komma tillbaka efter det. Det har börjat vända och kännas bättre under den senaste veckan. 

Fem poäng direkt i debuten

Han gjorde två mål och tre assist i debuten mot Lindlöven, fick bekräftad covid-19 och blev borta från hockeyn i tre veckor innan han var tillbaka till bortamatcherna mot Grums och Malung. 

Han har spelat de tre första matcherna i Allettan och trivs i sin nya klubb. 

– Jag tycker att det är kul. Vi har ett ungt, hungrigt och intressant lag. Det finns mycket kvalité, sedan kanske det saknas lite erfarenhet men det är ett lag som vill mycket. Det gäller att vi lirar på topp för att kunna vinna matcher. 

Vad har du för tankar inför morgondagens match mot Vimmerby?

– Det som gör det lite extra roligt är att jag inte har någon som helst koll på motståndarna. Varje match blir lite nytt. Jag förmodar att Vimmerby är ett bra hockeylag eftersom de har gått vidare till allettan. Det gäller att vara på tårna och spelar vi som vi ska så har vi chans mot alla lag. 

Vet du något om Vimmerby som ni ska möta i morgon?

– Jag vet att Christoffer Törngren kommer därifrån, det är det enda. Som sagt, allt är nytt och jag känner inte igen några spelare. Det är det som är så roligt med att få nya intryck.

"Finns en annan glädje"

Han tycker om den fartfyllda hockeyn i Hockeyettan när han jämför med hur det ser ut i dagens SHL och Hockeyallsvenskan. 

– Som det ser ut i SHL just nu så verkar det inte vara så kul. Det händer lite mer och är lite mer känslor i Hockeyettan. Det är roligt när det vänder och flänger med närkamper. Jag är också väldigt imponerad av de som spelar i Hockeyettan. Jag vill ge alla en stor eloge för att de krigar på med både hockey och jobb. Det känns som att det finns en annan glädje, man spelar för att man tycker att det är kul och inte för att det är ett jobb. 

Siktar Dalen på uppflyttning till Hockeyallsvenskan?

– Jag har inte varit med så länge. Det är klart att man vill ta sig så långt som möjligt och vi själva ser oss underdogs. Det är nog ingen som tror på oss så det vore kul om vi kan överraska. Vi har ett starkt lag på pappret med många bra spelare. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt