Annons:

Efter operation av lårben och gipsning av arm på Akademiska sjukhuset i Uppsala, blev det i går ambulansflyg till Linköping och ambulanstransport vidare till Västerviks sjukhus för Vimmeby MS-junioren Robert Blom. Trots eländet pekade tummen uppåt som vanligt. Foto: Privat

VMS-JUNIOREN KRASCHADE SVÅRT I SM – BRÖT LÅRBEN OCH ARM

Vimmerby MS-åkaren Robert Blom bröt ett lårben och en arm vid en svår krasch i helgens enduro-SM i Uppsala.
– Säsongen är tvärkörd. Sjukt tråkigt att missa Novemberkåsan som har varit mitt stora mål i år, säger Robert som även gått riktigt starkt i SM.

Annons:

Det var i slutet av det andra specialprovet i helgens SM-deltävling i Uppsala som olyckan var framme. Avslutningen av sträckan kördes på en motocrossbana, och det var i ett långt platåhopp som 19-åringen laddade på lite för hårt, kom fem-sex meter upp i luften, föll i princip fritt med cykeln under sig och landade helt platt.

– Jag tänkte ta mig hela vägen över, men var nog överladdad. När jag gick i backen gjorde det så fruktansvärt ont så det är helt obeskrivligt, berättar Robert från sjuksängen på Västerviks sjukhus, där han nu befinner sig.

Väntade på ambulans i 25 minuter

Kraschen inträffade strax innan målet på sträcka två, så det fanns lite folk i närheten som hjälpte Robert när han blev liggande i skogskanten i väntan på ambulans.

– Den kom efter 20-25 minuter. Jag var vid medvetande hela tiden, men jag har aldrig haft i närheten av sådan smärta i hela mitt liv. Direkt i ambulansen fick jag smärtstillande, och när vi kom fram till Akademiska sjukhuset klippte de upp alla mina kläder och började undersöka, berättar Robert.

All fokusering låg då på det brutna lårbenet, som hade gått av högt upp, och sedan opererades direkt på måndagsmorgonen. Att Robert också hade brutit armen, långt ner mot handen, var inget han kände förrän senare.

Skruv från höften till knät

– Lårbenet åtgärdade de genom att dra en lång skruv från höften och ner till knät. Det är hopspikat, så det får jag röra på och är inte gipsad, berättar Robert.

Den brutna högerarmen gipsades senare. Den ska röntgas igen för att se om den också måste opereras. Båda fötterna klarade dock smällen, vilket Robert både är glad och förvånad över.

– Ja, det förstår jag inte riktigt hur det gick till, säger han.

Ambulansflyg till Linköping

På tisdagseftermiddagen togs Robert med ambulansflyg till Linköping, och sedan vidare med ambulans till Västervik dit han kom på kvällen.

– I dag har jag fått vara uppe lite och testat på rullstolen, men det var inte lätt med ett brutet ben och en bruten arm.

När han får åka hem vet han inte än. Inte heller hur länge det dröjer innan han kan sitta på endurohojen igen.

"Säsongen tvärkörd"

– Nej, jag vet inte. Någon sa att man kan vara igång och åka igen om ett halvår, men det kan väl både gå snabbare och ta längre tid. Den här säsongen är ju i vilket fall tvärkörd, så man får väl se inför nästa – kanske till SM då. Fast jag vet inte alls.

– Det här är min första stora skada, och man vet ju att det kommer förr eller senare i den här sporten, men det är sjukt tråkigt att missa Novemberkåsan som har varit mitt stora mål i år. Jag har varit så laddad inför den, säger Robert, som även gått riktigt starkt i SM.

Inför helgens tävling låg han nia i JSM2 och startade även Uppsala-tävlingen starkt på det första specialprovet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt