Annons:

Märklig avslutning på lyckad folkracevecka – därför fick seniorfinalen köras om

Många personer tog plats vid speakerhytten/domarrummet då protester hade lämnats in efter både senior- och damfinalen. Seniorfinalen kördes om och damfinalens resultatlista korrigerades. Foto: Ossian Mathiasson

Märklig avslutning på lyckad folkracevecka – därför fick seniorfinalen köras om

Vimmerby MS kan summera årets upplaga av Semesterracet som lyckad trots att avslutningen blev minst sagt rörig och märklig med omkörning av seniorfinalen. 
– Den felaktiga flaggan kom upp så pass tidigt så heatet var tvunget att köras om, säger tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson. 

Annons:

Tobias Svärd var i två timmar historisk som den första föraren att vinna seniorklassen i Semesterracet vid fyra tillfällen. Samtidigt som besökarna lämnade Gnagaredalen och folkraceentusiasterna ställde sig i anbudskön lämnade Johan Ingemarsson in en protest mot den svartflagg som han hade tilldelats i finalen. 

Efter nästan två timmars diskussioner kom beslutet att köra om seniorernas A-final. Under denna tid behandlades en protest från damernas A-final som vi rapporterar om lite längre ner i artikeln. 

"Då måste heatet köras om"

Tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson berättar här varför seniorfinalen fick köras om där Ydreföraren Niclas Karlsson tog en efterlängtad seger. 

– Johans protest var enklare att hantera än protesten i damfinalen. Svartflaggan som Johan fick var felaktigt utdelad, vilket även videogranskningen visar. Flaggan kom redan på andra varvet och vi kan absolut inte veta hur målgången skulle ha blivit, då måste heatet köras om. Det finns ingen rättvisa och det är inte rättvist att köra om ett heat heller, men det var det mest rättvisa alternativet, säger tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson. 

Hur ser du på händelsen?

– Det är olyckligt att det blev en väntan och att våra funktionärer fick jobba i två timmar extra. Mycket publik försvann och webbsändningen filmade inte segerintervjun med Niklas Karlsson, säger Beatrice Ågren Karlsson. 

Ny protest efter omkörningsheatet

Tobias Svärd lämnade efter omkörningen av finalheatet in en protest för att Niklas Karlssons ena dörr var öppen.

– Den var inte komplett i fylld och saknade information så protesten behandlades aldrig. 

Det inträffade en omdiskuterad situation i slutet av damernas final och det var behandlingen av Jeanette Källs protesten som verkligen drog ut på tiden. 

– Domaren behövde tid på sig för att diskutera protesten och fatta beslut tillsammans med tre racecontrollers.

Källs svartflagga plockades bort

Jeanette Käll fick en svartflagg som visade sig vara felaktig efter videogranskning. Hon fick tillbaka sin andraplats. 

– Domaren kom fram till att det var fel beslut och tog bort svartflaggan som delades ut till Käll. Man kunde inte lokalisera vilken förare som gjorde fel. Det gick inte att bevisa att det var någon annan men det var inte Käll som gjorde det.  Det var videogranskningen som gjorde att det tog lång tid, säger Beatrice Ågren Karlsson. 

Hur ser du på att det blev en sådan rörig avslutning?

– Det var actionfyllda finaler, men lite tråkigt att de avgörs genom protester. 

Den 40:e upplagan av Semesterracet i Gnagaredalen summeras som väldigt bra och tävlingsledaren pustar ut vid intervjutillfället med vår tidning.

– En grym folkracetävling med fem riktigt bra tävlingsdagar. Det har flutit på och inte inträffat några större incidenter om man bortser från att två personer fick åka härifrån i ambulans. De kom tillbaka och mår bra. 

Så många anbud lämnades in

Det lämnades in totalt 13 500 anbud, varav 5 600 på lördagen, under hela tävlingsveckan. Det ger intäkter på runt 2,7 miljoner kronor för Vimmerby MS. 

– Det är en jättebra inkomst som hjälper oss framåt i att bygga om och göra annorlunda, men det kostar också att driva runt hela evenemanget. Vi har många föreningar som vi betalar för att komma hit och hjälpa oss under de här dagarna. Frödinge/Brantestad SK, Södra Vi IF och Lions är några av föreningarna som hjälper till. Det är tjänster som vi måste köpa för att tävlingen ska gå runt. 

Hon har ingen exakt publiksiffra för hur många personer som besökte veckans folkracefest i Gnagaredalen. 

– Jag kan nog inte ens gissa, men det har varit mer folk än 2019. Det har varit lite mer folk varje dag. I tisdags var det till exempel dubbelt så många endagsbiljetter om man jämför med tisdagen 2019. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt