Annons:

VMS-bröderna kör för final:

Oliver och Theo Törnqvist kör för final i Åsa-Nisse-racet. Foto: Stefan Härnström

VMS-bröderna kör för final: "Nöjda om vi går dit"

Åsa-Nisseracet i Gnagaredalen inleddes på lördagen med kvalheat och några av hemmaklubbens intressantaste namn är juniorerna Oliver och Theo Thörnqvist som kämpade om poängen för söndagens finalomgångar.

Annons:

Vimmerby Motorsällskap har naturligtvis ett stort antal förare på banan. Ett trettiotal av de dryga 200 deltagarna har VMS som hemmaklubb och helgens tävling är för många uppstarten inför sommarens Semesterrace.

Två av förarna som har siktet inställt på höga placeringar där är bröderna Oliver och Theo Thörnqvist, sexton respektive fjorton år, med ett intresse för motorsport som ligger i släkten. Deras pappa Samuel kör även han folkrace.

– Det är väl där intresset kommer ifrån. Han har ju kört länge, inleder storebror Oliver.

Vill göra mycket själva

Bröderna vill inte bara köra bilarna utan de mekar och bygger även själva. De vill göra så mycket som möjligt med bilarna på egen hand och de senaste veckorna har de varit i garaget varenda dag för att få till bilar som matchar deras satsning ute på banorna.

– Det har blivit lite dåligt med tävlingar senaste tiden men nu har ju han (Theo) börjat köra och då blir det mer.

– Det är första året jag kör, det här är min andra tävling, fortsätter Theo.

De kommer fortsätta med att bygga bilar och motorer inför semesterracet och Theo lutar åt att välja fordonsprogrammet när det är dags för gymnasiet. Att bygga så mycket som möjligt själva är även en chans att själva kunna styra mer över kostnaderna. Folkrace är trots allt en motorsport och pengar kan man spendera hur mycket som helst av om man har det konstaterar bröderna.

Favoriterna fick kämpa

Kvaldagen blev en oväntat kämpig bergodalbana för många av förhandsfavoriterna. Erkänt duktiga förare som Uffe Eriksson från Oskarshamn, Tjust MK:s Felicia Johansson och Fredrik Köhler från MK Ramunder, med flera, blandade snygga heatvinster med bottennapp och de sistakvalomgångarna på söndagen kommer vara helt avgörande. Helt klart är att flera uppstickare kommer peta bort många av de som brukar ses som säkra kort.

Kämpig blev även lördagen för bröderna Thörnqvist som hade otur med punktering för Oliver och Theo som fastnade i grusvallen.

– Jag kommer igen, svarar Theo.

Målet för bröderna Thörqvist den här helgen är satt högt. De båda svarar samstämmigt ”finalen”när de får frågan på hur seriöst de tar Åsa-Nisseracet.

– Bara det blir juniorfinal så är det okej. Det skulle vara kul, säger Oliver.

– Så är det. Det är bra och vi är nöjda bara vi går till finalen, tilläger Theo.

Stefan Härnström

Annons:

Gästskribent

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt