Annons:

VMS om speciella folkracesäsongen – osäkert vad som händer 2021

Beatrice Ågren Karlsson summerar det senaste året och blickar framåt. Foto: Stefan Härnström

VMS om speciella folkracesäsongen – osäkert vad som händer 2021

Vimmerby MS började tidigt ställa in sina folkracetävlingar när coronapandemin satte igång i våras. Först plockades Påskracet och Åsa-Nisserace bort och en tid därefter blev det klart att även det efterlängtade och ekonomiskt viktiga Semesterracet fick stryka på foten i år.

Annons:

Dagens Vimmerby intervjuade folkraceansvariga Beatrice Ågren Karlsson om året som har gått och framtiden.

– Jag kan i ord inte beskriva hur omständligt det har varit, inte minst känslomässigt. Det är jättemycket man vanligen inte tänker på som man nu måste tänka på, konstaterar Beatrice vad gäller Höstracet, som är det enda racet det här året för folkracesektionen.

– Vi märkte allihop den här morgonen att rutinen inte satt i ryggraden som den brukar föra såhär långt in på året. Välkommen till Vimmerbys första tävling – jaha, och då är vi inne i oktober. Det kändes lite märkligt, fortsätter hon.

Publiken är saknad

Det stora skillnaden för Beatrice är att tävlingen inte har publik på plats. Klubben har även fått tänka över vilka som faktiskt ska få vara på området.

– Vi beslutade att sätta åldersgräns för mekanikerna. Vissa klubbar har inte gjort det men vi valde att göra så. Vi hade fått höra åsikter från polis och ambulanspersonal på andra ställen och enligt dem var det väldigt mycket barn på områdena. Då valde vi att i skiftet maj och juni säga att två mekaniker får följa med föraren. Under dagens tävling får bara förare, mekaniker och funktionärer vara med på budläggningen och det kommer vi kontrollera, förklarar Beatrice.

De som velat följa tävlingen har kunnat se den på pay-per-view på Svenska Bilsportförbundets SBFPlay. VMS har fått ihop tio sponsorer som gjort sändningen möjlig. Bilsportförbundet uppskattar att tävlingen blir av och att VMS satsar i dessa tider.

Enkel prisutdelning

Beslutet att hålla en tävling på hösten togs för runt en månad sedan. Folkracekommittén bjöd in VMS styrelse på ett möte för att förklara upplägget.

– Det var nog fifty-fifty om vi skulle göra något. Vi fick förklara hur vi skulle göra angående covid-19 och säkerheten. Vi fick övertyga dem att vi absolut skulle försöka fixa något och fick deras godkännande. Hade de sagt nej hade vi förstått det. Vi hade även Håkan Karlsson från polisen här och jag gav honom ett papper på hur vi skulle lägga upp tävlingen, berättar Beatrice.

En del omorganisationen är att se till att man vet exakt vilka som är på området. Alla bilar stoppades vid incheckningen, man har bockat av att rätt personer kommit och man har delat ut armband till alla som ska vara på plats. Det har gällt alla; förare, mekaniker, funktionärer, säkerhetspersonal och media.

– Vi började kontrollera bilarna redan i fredags. Ibland fick vi be dem ta ner rutan så vi kunde se att även de i baksätet hade armband. Prisutdelningen blir ingen samling utan förarna får sina pokaler när de kör av banan. De får priset instucket i bilen. Vi har inte heller samlats till ett förarsammanträde. Det var i förväg fixat i pappersform och vår speaker Micke Hjelm har läst upp det. Jättekonstiga saker som man inte tänker på.

Ovisst 2021

Vad som händer nästa år är Beatrice osäker på.

– Om vi pratar om Påskracet den förste till andra april är jag jätteosäker. Jag kan i dagens läge inte säga att vi kommer... ja, om det blir något, svarar hon med allvar i rösten.

Om kommande tävlingar ska bli av så hoppas hon och VMS på mer och tydligare direktiv från Svenska Bilsportförbundet. Som läget är nu så sätter de lokala klubbarna i samråd med lokala myndigheter ihop sina egna regler för tävlingarna och det tycker Beatrice är fel både mot publiken, klubbarna och de tävlande.

– Vi vill att de sätter upp reglerna så att det inte skiljer sig från klubb till klubb. De ska säga ”såhär ska det vara” och så kan vi alla följa det. Då är det i sig lättare för mig att ta beslut som kanske inte gynnar alla. Här är jag och Ulf Karlsson, som är tävlingsledare, juridiskt ansvariga och då vill vi kunna göra rätt. Vi måste förlita oss på varandra och då vill jag att förbundet sätter upp strikta direktiv så vi kan tävla nästa år, avslutar Beatrice.

Stefan Härnström

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt