Annons:

Victor Karlsson är redo för Rally-SM i Kil

Victor Karlsson, till höger, och co-drivern Jonas Magnér, har värmt upp inför årets Rally-SM med bland annat totalseger i Nässjörundan för en månad sedan. På lördag kör duon SM-deltävlingen Killingen i Kil. Foto: Victor Karlsson Rally

Victor Karlsson är redo för Rally-SM i Kil

Det blev klasseger och fyra totalt i Finland i början av juli. Sedan följde Victor Karlsson, Vimmerby MS, upp med totalseger i Nässjörundan veckan efter.
Imorgon lördag drar rallysäsongen i gång på allvar för Järnforsengrabben. Första deltävlingen i Rally-SM, Killingen i Kil.
– Allt känns på topp, både jag och bilen. Jag tror vägarna i Killingen kan passa mig bra, säger Victor Karlsson.

Annons:

Rallyåkaren, Victor Karlsson, Vimmerby MS, från Järnforsen har i princip klättrat på väggarna de senaste åtta månaderna. Tävlingarna har legat nere på grund av Covid 19 pandemin.

– Innan tävlingen i Finland i juli så var det drygt åtta månader sedan jag körde en tävling, Novemberskölden i Nässjö.

– För att ha haft något att göra över vintern så har jag börjar att bygga en Volvo VOC. Den otrimmade klassen jag började köra i. Men om det blir någon tävling med bilen eller om jag säljer den vet jag inte.

För att få bort lite av ringrosten och kolla upp bilen, en Corolla Toyota, så bestämde sig Victor Karlsson och co-drivern Jonas Magnér för att köra tävling i Finland och Nässjö.

– I Finland var det bra motstånd och bra vägar. Snabba vägar med många småsvängar och luriga lyft. Jag tror jag kommer att ha nytta av den tävlingen nu i helgen, då vägarna runt Kil är av ungefär samma karaktär.

– Jag var uppe i Kil och körde några gånger när jag tävlade i VOC-klassen och det gick riktigt bra, säger Victor Karlsson.

Fyra deltävlingar kördes

Förra året kördes fyra av sex SM-deltävlingar (covid 19).

– Jag hade problem i två tävlingar. Först var det bränsleproblem och sedan var det problem med stötdämparna. Så sammantaget var det ingen bra säsong, säger Victor som trots allt slutade femma i klassen.

Problem som Victor har fixat till ordentligt över vintern.

– Vi har haft varenda skruv borta på bilen och gått igen precis allt. Vi har ju inte haft ont om tid, säger Victor och skrattar.

Även i år blir det fyra SM-deltävlingar. De två första som skulle ha körts som två vintertävlingar i Boden, fick strykas på grund av pandemin.

Det innebär i sin tur att deltagarna måste räkna in alla tävlingarna i sammandraget. Normalt brukar man få räkna bort en deltävling.

– Det gäller att allt fungerar i alla deltävlingarna. Vi har absolut inte råd att bryta någon deltävling om vi ska vara med och slåss i toppen.

Victor kör i den trimmade nationella klassen. I Kil är det 43 startande i den klassen – av totalt 139 startande i alla klasserna.

– Jag slutade fyra i klassen 2019. Jag längtar verkligen efter en SM-medalj så en pallplats är det självklara målet i år.

Tufft motstånd

Att slåss om guldet kommer att bli stentufft. Den regerande klassmästaren, Patrik Flodin från Forshaga är med i sin Volvo 940.

– Jag tror vi är en handfull förare som kommer att vara med och slåss om pallplatserna. Givetvis kommer alla att jaga Flodin stenhårt. Alla vill slå honom.

– Ingen är oslagbar så jag står gärna överst på pallen imorgon och även när sista tävlingen är körd, säger Victor Karlsson.

Det skiljer ungefär 50 hk mellan Flodins 940 och Victors Corolla. Till Flodins fördel.

– Men han kör bakhjulsdrivet och jag framhjulsdrivet. Är det mycket raksträckor har Flodin en fördel då hans bil går fortare men är det krokigt går det bättre med framhjulsdrivet. Det handlar om att våga till rätt gräns.

Nästa helg får vi se Victor Karlsson på hemmaplan då Vimmerby MS klassiska tävling, Emiltrofén avgörs i skogarna runt Hultsfred, Målilla och Järnforsen. Alltså på Victors bakgård. Vägar som Victor varit ute och kört på många gånger.

– Det är en onotad tävling så det gäller att vara med när kurvor och dolda stenar i kurvorna dyker upp.

SM-deltävlingen i Kil är givetvis notad.

– Vi får köra varje sträcka, nio SS (specialsträckor) totalt om 7 mil, två gånger idag fredag. Men det blir i vanlig bil och enligt hastighetsgränserna. Då gör vi våra egna noter, ett mycket viktigt jobb man måste vara noggrann med inför tävlingen, säger Victor Karlsson.

Fakta

Rally-SM tävlingar 2021:

26–27/2: North Rally Boden (Boden)

14/8: Killingen (Kil)

27–28/8: Syd Svenska Rallyt (Älmhult)

10–11/9: Snapphanerallyt (Hässleholm)

24–25/9: Göhlins Skilling 500 (Klevshult)

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt