Annons:

Efter dråpslaget – så ska Dackarna lyckas slå ut Lejonen

Mikael Teurnberg hoppas att förarna går samman när Maciej Janowski saknas i semifinalreturen. Foto: Simon Henriksson

Efter dråpslaget – så ska Dackarna lyckas slå ut Lejonen

Det som inte fick hända har hänt. Maciej Janowski drabbades av ett benbrott efter en olycka i Polen i går. GP-stjärnan missar nu semfinalreturen mot Lejonen.
– Det är som det är. Vi kan inte lägga oss ned och dö, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Annons:

Det mesta gick Dackarnas väg förra veckan. Målillaklubben imponerade i bortamötet med Lejonen och vann den första semifinalen med hela 49-41. Laget gav sig själva en dunderchans att ta sig till final och har ett åttapoängsförsprång att gå på inför returen på Skrotfrag Arena.

GP-stjärnan Maciej Janowski var tungan på vågen i bortamötet och hade förstås haft en nyckelroll i matchen även i Målilla. Men då blev mardrömmen verklighet.

Under semifinalen i den polska ligan under söndagskvällen fick Janowski problem med kopplingsvajern och cykeln stegrade sig innan start. Cykeln landade oturligt på foten. Dackestjärnan fördes till sjukhus med ett befarat benbrott.

Det är nu också bekräftat och det innebär att han självklart inte kommer till start hemma mot Gislavedsklubben. 

– Vad ska man göra? Jag är så luttrad och vet hur det funkar. Men klart det är olägligt. Vi kan inte lägga oss ned och dö för det, säger Mikael Teurnberg.

Inte aktuellt ta in ny förare

Dackarna kommer nu köra rider replacement för den polske storstjärnan. Alla förare utom Daniel Bewley får ta ett av Janowskis heat. 

– Det har vi gjort förut och kan göra igen. Västervik hade en liknande situation med Woffinden (Tai) och man kan bara göra sitt bästa. Det är inga konstigheter och det ska inte behöva bli så mycket sämre. 

Tack vare Janowskis finfina insats i första semin får förare som Rasmus Jensen, Andzejs Lebedevs och Brady Kurtz ta heat för Janowski.

– Han åkte så bra sist att han tog sig förbi Lebedevs, Kurtz och Jensen. Det var tur i oturen. 

Fanns det något alternativ till riders?

– Sam Masters vet om situationen, men har inte åkt någon match för oss. Han fanns tillgänglig, men det var inte ett svårt val alls. Nästan alla kan ta heat. 

Att plocka in en ny förare var inte heller ett hett alternativ.

– Det går inte att göra det med så kort varsel. Man ska få tag i en bra förare och det är avtal och grejer. Det går liksom inte. Nu är det bästa alternativet att köra rider replacement och vi tänker framåt. Nu kör vi med det här och ska ladda på.

Hur påverkar det era chanser?

– Det vet man inte förrän vi har facit i hand. Janowski har varit lite ojämn ibland också och vi har kört riders och vunnit matcher. Kommer alla killar bra in i tävlingen så kan man få bra utdelning på det. Det är för tidigt att säga något om det. Både Lebedevs och Rasmus håller hög klass i Målilla. Killarna kommer veta att det inte går att förlita sig på någon annan, vilket kan vara positivt också. Kurtz, Jensen och Lebedevs är i bra form och vi är ett sammansvetsat lag. 

"Ingen doktor"

Mikael Teurnberg tycker förstås också synd om den polske storstjärnan. Janowski ligger just nu tolva i GP-serien.

– Han var på väg mot en rätt bra säsong, men det är inget att göra åt.

Chanserna för att Janowski ska kunna åka en eventuell final är förstås små, men Teurnberg vill inte stänga några dörrar.

– Jag är ingen doktor, men det är ett benbrott och det läker inte så fort. Det finns möjlighet att ta in en ersättare för en skadad förare, men man ruskar inte fram någon på en dag. Nu är allt fokus på matchen mot Lejonen och jag tänker bara på morgondagen. Vi ska köra 15 heat och det är bara att ladda på. 

Kan det bli aktuellt att ta in någon om det blir final?

– Jag tänker inte så långt. Vi är bara framme vid halvtid i semifinalen och jag har fullt fokus på det och att få ut max av laget.

Viktigt blir naturligtvis att få stopp på Lejonens stjärnförare. Givetvis världens bäste, Bartosz Zmarzlik, men även Jaroslaw Hampel, Dominik Kubera och Oliver Berntzon. 

– Det vore skönt att kunna dra iväg med några poäng. Åtta poäng kan vara uppätet efter två heat. Jag har varit med om så många slutspel som både ledare och förare, så jag vet hur snabbt det kan gå. Det blir viktigt att få en bra start.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt