Annons:

Hjelmlands glädje efter finalplatsen:

Filip Hjelmlands kanonstart med två raka heatsegrar bäddade för Dackarnas finalplats. Foto: Ossian Mathiasson

Hjelmlands glädje efter finalplatsen: "Knöt ihop säcken som ett lag"

Två inledande heatsegrar. Filip Hjelmland bidrog starkt till att Dackarna avancerade till SM-final. 
– Det är de två heaten jag lägger all min ork och kraft på, säger han efter finalavancemanget. 

Annons:

Dackarna befann sig i förarsätet och hade åtta poäng att gå på inför kvällens avgörande semifinalretur hemma mot Lejonen. 

I skadade GP-stjärnan Maciej Janowskis frånvaro tvingades Dackarna köra riders replacement. Den på förhand svåra uppgiften löste Dackarna på ett imponerande sätt och kvalificerade sig för final mot grannklubben Västervik. 

– Nu är det bara en stor lättnad. Det har varit spänningar sedan förra tisdagen då vi skaffade oss ett bra utgångsläge. Att vi skulle vinna med åtta pinnar på bortaplan trodde jag faktiskt inte, säger Filip Hjelmland. 

Dackarna släppte aldrig riktigt in Lejonen i matchen och säkrade finalplatsen med en femetta i heat 13. Det blev till slut seger med 51–39 och semifinalserien slutade 100–80. 

– Vi knöt ihop säcken som ett lag i dag och visade att vi är starka och kör för Janowski när han tyvärr är borta. Vi saknar en av världens bästa förare i kväll och lyckas ändå vinna mot ett grymt bra Lejonen. Det visar vilken laginsats det här är. Alla förare är med och bidrar och gör vad de ska eftersom det inte är lätt att köra riders. I det långa loppet brukar man tappa på det, men i dag var det nästan som att vi tjänade på det, säger Filip Hjelmland. 

"Grym laddning för de två heaten"

Filip Hjelmland bidrog i allra högsta grad till finalavancemanget efter två inledande heatsegrar. Han ordnade en fyrtvåa med Ludvig Lindgren i heat två och en femetta med Andzejs Lebedevs i kvällens fjärde heat.  

– Mina två första heat är enormt viktiga och har varit hela säsongen. Det är de två heaten jag lägger all min ork och kraft på. Det har varit en grym laddning för de två heaten och det gick vägen i dag. Starten är så jäkla viktig och det gjorde att uppförsbacken blev ännu brantare för deras del, säger Hjelmland. 

Även om Lejonen körde jämnt med Dackarna var de aldrig nära i totalen. 

– Det kändes som att vi hade matchen under kontroll. Vi körde jämnt och stabilt. 

"Bästa lagen gör upp om guldet"

Nu väntar final mot Västervik som slog ut Rospiggarna med totalt 99–81. Finalerna körs 19 och 26 september. Match ett körs i Västervik och avgörandet blir på Skrotfrag Arena i Målilla. 

– Det är otroligt roligt att vi har kommit till final efter att ha kämpat en hel säsong som har varit upp och ner. Vi har hittat mer rätt ju längre säsongen har gått. Det är de två bästa lagen som gör upp om guldet då vi slutade tvåa och de etta. Det är väl inte mer än rätt att det är vi som är i final.

När Dackarna och Västervik möttes i SM-finalen 2007 fanns en ung Filip Hjelmland på plats. 

– När jag var liten så var det finalen mellan Dackarna och Västervik som jag kollade på 2007. Jag satt här i gräset och kollade och såg upp till de stora förarna. Nu ska jag köra en sån final, det är mäktigt. 

"Ska försöka njuta lite också"

Filip Hjelmland har dubbla finaler att se fram emot framöver, final med Dackarna i Bauhausligan och final med Njudungarna i allsvenskan. 

– Att köra final i både allsvenskan och Bauhausligan samma säsong är rätt så unikt.  

Hur ser din uppladdning ut inför nästa veckas finalmöte?

– Det är att göra som vanligt. Går man till slutspel i lagen man kör i så är det ett väldigt späckat schema nu. Det är viktigt att hålla koll på allting med motorer och cyklar och jag själv ska förbereda mig på bästa sätt med att ladda, sova, träna och äta rätt. Jag ska också försöka njuta lite också. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt