Annons:

Nu är Ljung där han är kung igen:

Peter Ljung ska köra för Västervik i Elitserien i år. Foto: Simon Henriksson

Nu är Ljung där han är kung igen: "Personifierad med Västervik"

Peter Ljung är tillbaka i Elitserien med klubben han trivs bäst i. Nu hoppas han på en stark säsong med Västervik Speedway.
– Jag tror att det är fler än jag som saknat dem, säger han.

Annons:

Peter Ljung är en stor publikfavorit i Västervik. Av hemmapubliken hyllas han ofta med epitetet "Kung Ljung". 

Men när klubben, som han körde för även i Allsvenskan, tog steget upp var valet inte alldeles självklart.

– Det var extremt svårt. Jag trivdes jättebra i Dackarna. Allt fungerade bra och jag har inte ett ont ord att säga om någonting. Sedan hade jag ingen kanonsäsong, men året innan gick det jättebra. Enda anledningen till att jag bytte var att Västervik gick upp. Annars hade jag inte haft några planer på att byta, säger han.

Men nu ser han fram emot att köra för klubben igen.

– Det ska bli kul att komma tillbaka till Västervik, de har saknats i Elitserien. Det är också en av de bästa speedwaybanorna i Sverige, så det är nog fler än jag som har saknat dem.

Vad betyder det att du är så populär där?

– Det känns förstås extra motiverande. Jag har varit där länge, var med och vann SM-guld och var med och åkte ur. Jag har varit med om både upp- och nedgångar och har väl blivit lite personifierad med klubben.

"Svårt att sia om"

Västervik har plockat in Nicki Pedersen som affischnamn och fyllt på med intressanta namn som bland annat GP-meriterade Peter Kildemand och polske talangen Bartosz Smektala.

– Det är svårt att sia om hur det ska gå. Vi har ett par yngre killar där man inte riktigt vet vad man får. Det kan antingen bli tre eller tio. För flera av dem är det nya banor i Sverige och det är svårt att gissa hur det ska gå. De är talangfulla och jag tycker att vi har en bra blandning. Mixen kan bli väldigt bra.

Vad kan man förvänta sig av Västervik?

– En slutspelsplats i alla fall. När man väl är där är man inte nöjd med att åka ut direkt. Då försöker man vinna, men första steget är givetvis att bli topp sex. 

Han hoppas att Västerviks återkomst ska öka intresset för speedway i Småland ännu mer.

– Det tror jag att det kommer. Nu blir det extraderbyn och derbyna är alltid lite speciella.

"Ser jättebra ut"

För Peter Ljung blev fjolårssäsongen inte vad han hade hoppats på.

– Jag har inte förändrat så mycket egentligen. Jag hade vissa bekymmer, men det är mycket en fråga om självförtroende och jag kanske inte vann tillräckligt med heat i Elitserien för att få självförtroende. Jag tror att jag har större chans att göra det i Västervik än i Målilla, som aldrig riktigt har känts som min hemmabana. Det har legat mig i fatet lite. Nu får jag åka mitt eget race.

Ljung pekar ut Smederna som favoriter och Rospiggarna som en andrahandsfavorit.

– Smedernas lag sticker ut, de har ett väldigt bra lag på papperet. Sedan är papper och verklighet inte samma sak. 

Vad tror du om Dackarna?

– Det ser jättebra ut. Man får mycket stabilitet med Dudek, Janowski och Greg. Jag tror att det kan bli väldigt bra och ser dem som en kandidat om guldet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt