Annons:

Inför kvällens finalrysare:

Dackarnas lagledare Peter Karlsson tror på en knallhård SM-final, men tycker att det är Dackarnas tur i år.

Inför kvällens finalrysare: "Det är Dackarnas tur nu"

– Förmodligen blir det dagsform och tur som kommer avgöra mellan två väldigt jämna lag. Men jag tycker att det är Dackarnas tur nu.
Dackarnas lagledare Peter Karlsson räknar med två stenhårda SM-finaler i dag och i morgon. Även statistiken pekar på det.

Annons:

Du minns hur det var för ett år sedan va?

Dackarna mot Smederna i SM-final även då, men med den skillnaden att Dackarna valde att börja på hemmabanan. Det gick väl så där, får man nog säga.

Förlust 44-46 hemma följdes upp av Smedseger i Eskilstuna med 53-37, och guldet till Södermanland för anra året i rad.
– Av olika anledningar funkade det inte, så i år ville vi testa ett annat koncept och börja borta. Om det är rätt eller fel vet man först efteråt, precis som i fjol. Hur ska man kunna veta, frågar sig Dackarnas lagledare Peter Karlsson?

Dagsform och tur avgör

Dacke-bossen räknar med två stenhårda semifinaler.
– Jag tycker att man kunde se i båda semifinaldrabbningarna att förarna i lagen hade växlat upp lite. Det är så det ska vara. Jag tror att det kommer bli väldigt jämnt, och att det till slut blir dagsform och tur som avgör åt ena eller andra hållet.

Många pratar om Patryk Dudeks svaga form. Hur ser du på det?
– Det går inte att lägga någon vikt vid en eller ett par enskilda tävlingar. Kolla i semifinalerna, där gjorde han ju verkligen inte bort sig. Gleb Chugunov i Smederna är ett annat exempel. Han körde Smederna till final med grym åkning i semin, men tog väldigt lite poäng i Polen i söndags. Det där är omöjligt att tycka och tro något om, det är så många parametrar som spelar in och dagens speedway är väldigt mycket upp och ned.
– Patryk Dudek är en mycket duktig förare, men visst kan han bättre än han har visat under delar av den här säsongen. Med sådan kapacitet som han har är det klart att förväntningarna alltid är skyhöga, menar Peter Karlsson.

Statistiken bekräftar teorierna

Förra året kördes de båda finalerna med en veckas uppehåll. I år är det dagarna efter varandra – den första i Eskilstuna i kväll (tisdag) och den andra i Målilla på onsdagen.

– Det här konceptet är mycket bättre, och jag tycker att man borde köra så i semifinalerna också. När man kör två dagar i rad hålls hettan och pulsen uppe på ett annat sätt – både hos förare och publik.

Peter Karlsson menar att flera Dacke-förare trivs på banan i Eskilstuna. Och möjligtvis kan statistiken ge honom rätt i det. För när lagen möttes i serien vann Dackarna borta med 55-35, sedan fyra förare landat på tvåsiffrigt.

– Banan i Eskilstuna, liksom den i Målilla, inbjuder till bra racing och många förare kör bra på dessa. Det innebär ju samtidigt att Smed-förarna säkert trivs i Målilla, säger Peter Karlsson.

Och återigen tar vi tidigare resultat som en fingervisning både för det och för hur jämn finalen kommer bli. För i seriemötet i Målilla blev det även där bortaseger, 41-49. Visserligen saknade Dackarna då sin polska stjärnduo Pawlicki och Janowski.

Vem tror du blir jokern i ditt lag. Han som avgör?
– Ja du. Som det känns nu så behöver jag sju jokrar. Alla måste bidra och vara jävligt heta för att det ska gå vägen.

Men du tror på det?
– Absolut. Sedan tycker jag att det är Dackarnas tur nu – inte bara för att jag jobbar inom klubben, utan jag tycker verkligen att vi har gjort oss förtjänta av guldet.

  

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt