Annons:

RUNDBERG: "Skippa skitsnack och bortförklaringar - fokus på det som verkligen gjorde skillnad"

Explosion i start, två meter före in i första kurvan, lägga sig i materialkanten och sedan bara lämna resten av fältet bakom sig. Svårare än så är inte speedway när man är 20 år och rysk supertalang. Då gör man också skillnad i en SM-final.

Annons:

När det ser ut som det gjorde för Dackarna i kväll är det ju lätt att ta fram storsågen och bara köra längs med fotknölarna. Att börja tjata om att föraren med slutspelets högsta snitt, Piotr Pawlicki, nollar, att föraren med högst snitt under säsongen av alla finalförarna, Maciej Janowski, tog sin första heatseger först i det sista heatet, att Patryk Dudeks bedrövliga form cementeras allt hårdare, och att bara fyra av 15 heatsegrar gick till Målilla-laget.

Men vi skippar skitsnacket och bortförklaringar. Vi fokuserar i stället på något positivt för speedway-sporten - det som verkligen gjorde skillnad i kväll; Smedernas ryske junior Gleb Chugunov, som nog kan gå på vattnet hela vägen hem till Sankt Petersburg i natt. Maximala 15 rena poäng – och han var aldrig ens i närheten av att tappa någon.

Värvades som framtidsförare 

När Jerker Eriksson bestämde sig för att plocka in Gleb Chugunov i sitt lag i början av juni, beskrev han ryssen som "en framtidsförare", men "inte en frälsare".

Herr Eriksson, som har en fantastisk förmåga att forma, underhålla och utveckla såväl enskilda förare, som grupper och lag (SM-gulden 2017 och 2018 är väl utmärkta bevis på det), bjuder nog gärna på att ha haft brutalt fel i fallet Chugunov.

För frälsare är precis vad den unge ryssen har blivit för Smederna i slutspelet.

I semifinalen tog han sitt lag i stort sett på egen hand till final genom att köra in 13+1 pinnar i den avgörande matchen borta mot Vetlanda.

I kväll var han fullständigt magisk mot Dackarna. Eller "magisk" är egentligen en blek beskrivning.

Tryck ner det i halsen på mig

Kommer Dackarna då kunna vända på det här i morgon?
”Jajjemen. Kan Smederna vinna med 18 poäng hemma, så kan vi”, säger någon.
Bra tänkt, och så ska man ju också säga.
Överbevisa mig gärna, men hur ska det gå till?
Inte för att jag på något sätt tvivlar på Dackarnas kapacitet när allt stämmer för alla sju förarna, men jag kan helt enkelt inte se hur Smederna ”bara” ska lyckas ta 35 poäng på G&B Arena.

Och nej, jag tänker inte lova att gå till seriepremiären nästa säsong eller cykla till Treriksröset om det händer.

Tryck istället ner den här krönikan i halsen på mig. Det tar jag gärna. Jag sköljer i så fall ner den med champagne.

TILL SIST:

  • Man kan ju inte låta bli att imponeras av Smedernas Fredrik Lindgren. Hur många gånger låg han inte bakom Chogunov och täckte upp?
  • Med tre ledande polacker i laget och en (vanligtvis stark) på reserven är det inte de två svenskarna och en dansk som ska behöva bära laget i en SM-final. Så enkelt är det.
  • Man kan inte annat än gilla Jerker Eriksson, som efter matchen beskrev Smedarnas kväll som ”all right”. All right, Jerker!
  • Speedwayprofiler har ondgjort sig över att lokal media snor publik från matcherna genom att sända dem på sina sajter. Vem som tvingade klubbarnas representanter att skriva på avtalet med ägarna av sändningsrätten vet jag inte? Det kan nog finnas andra orsaker.
  • 55-35 till Dackarna borta i serien. Förlust med 54-36 i dag. Speedway är verkligen en märklig sport.
  • ”Bara” drygt 6 000 personer på finalmatchen i Eskilstuna kväll. Det är verkligen inte som det var förr.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt