Annons:

Dackesatsningen blev en stor succé:

Dackesatsningen blev en stor succé. "Visar att vi har ett starkt stöd", säger Linus Johansson. Foto: Ossian Mathiasson

Dackesatsningen blev en stor succé: "Visar att vi har ett starkt stöd"

Målet var 100 000 kronor. Det dubblades. "Dackeupproret" samlade in 200 000 kronor till Målillas speedwayklubb.
– Det är fantastiskt, säger initiativtagaren och styrelseledamoten Linus Johansson.

Annons:

Likt många andra föreningar i idrottsvärlden lider Dackarna. Men i går kunde klubbens ansvariga kliva upp med ett leende.

"Dackeupproret" avslutades med en livesändning på klubbens sociala medier under tisdagskvällen. Under fem veckor har klubben sålt fiktiva biljetter till hemmamatchen mot rivalen Västervik, som skulle ha körts i tisdags kväll. 

Att kalla det för något annat en succé går inte. 

– Vi har hållit på med kampanjen i fem veckor och målet var att dra in 100 000 kronor från styrelsens sida. Vi trodde kanske att det var ett för högt mål, även om jag personligen hade ett mål om 150 000 kronor. Det blev 200 000 kronor. Det är fantastiskt och jämför man med andra speedwayklubbar som gjort något liknande har de inte ens kommit halvvägs, säger Linus Johansson, som tillsammans med Lars Olofsson tog initiativ till insamlingen. 

"Finns många supportrar"

Det stora gensvaret visar att det finns många människor med dackehjärta, menar Linus Johansson.

– Det finns väldigt många supportrar och inte bara häromkring. Vi har fått in pengar från Göteborg, Säffle, Borås och Skåne. Det är säkert många utflyttade dackefans, men det är ändå lite kul och det tyder på att vi har ett starkt stöd även om publiksnittet har minskat de senaste åren. Intresset och känslan för klubben finns kvar. 200 000 kronor för en klubb i Målilla är oerhört bra.

Hur föddes idén till det här?

– Den föddes ganska snabbt och vi såg en del andra klubbar inom olika sporter som satsade på det här. Vi tänkte att vi måste göra någonting som kunde ge en hyfsad inkomst. Vi har också kört hårt på sociala medier, i princip varje dag, och det är en stor skillnad mot andra speedwayklubbar. Vi har också satsat mycket på priser till supportrarna.

"Det är oroligt"

Insamlingen avslutades med en cirka två timmar lång livesändning på tisdagskvällen. 

– Vi hade Joel Kling på plats, ett golfinslag med Jacob Thorsell och en historisk tillbakablick på Team Svelux och Luxo Stars. Det var väldigt uppskattat och vi har fått mycket beröm från andra speedwayledare.

Men trots succén med insamlingen är mycket ovisst även för Dackarna.

– Vi har inga inkomster i det här läget och vet inte vad som händer. Vi vet inte ens om säsongen kommer igång. De här pengarna ger en viss trygghet för föreningen i stort, det är en grundplåt och pengarna sitter på kontot. Men det blir minst lika osäkert nästa år, säger han och fortsätter:

– Marknadsgruppen gjorde ett fantastiskt jobb innan pandemin och utan det här hade det kunnat bli ett ruskigt starkt år. Men nu får vi avvakta som alla andra och det är oroligt inför framtiden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt