Whitening strips: Stor guide till bästa tandblekning stripes

Whitening strips är en av de enklaste tandblekningsmetoderna, men som också ger effektivt resultat. Innan man använder tandblekning stripes finns flera aspekter att ha i åtanke, gällande förberedelser, applicering och eftervård, för bästa möjliga resultat.

Ett vitare leende är något många drömmer om, och i dag är det enklare än någonsin att få ett smile man kan vara stolt över. I dag finns nämligen många metoder och produkter för tandblekning hemma, vilket gör att man slipper lägga dyrbar tid, och pengar, på att låta en tandläkare genomföra blekningen.

En av de mest populära hemmametoderna är whitening strips, också kallade white strips eller tandblekningsremsor. Detta främst med anledning av att de är enkla att använda och att resultat kan uppnås snabbt.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver tänka på innan du använder remsorna samt vilka tandblekning strips som är bäst i test.


Tandblekning strips bäst i test 2023

Dentway

Effektivt resultat

Till produkten

Dentaworks

Få behandlingsdagar

Till produkten

Beconfident

Kort behandlingstid

Till produkten

WeSmile

Peroxidfri och skonsam mot emaljen

Till produkten

Lyko

Stort utbud av tandblekningsremsor

Till produkten

Apohem

Gratis frakt

Till produkten

Vad är white strips?

White strips, whitening strips, tandblekningsremsor. Det finns många olika namn men de beskriver alla samma sak, nämligen tunna, genomskinliga remsor man placerar på tänderna för att de ska bli vitare.

Remsorna är tillverkade av ett flexibelt material som är belagt med en blekningsgel, samma gel som hittas i andra tandblekningsprodukter. Det som skiljer tandblekning strips från andra metoder är alltså endast sättet på vilket man applicerar gelen på tänderna.

För att använda white strips tar man helt enkelt bort skyddsfilmen från remsorna och applicerar dem på tändernas framsida. Remsorna är utformade för att passa överkäken och underkäken separat. När de är på plats anpassar man remsorna efter tändernas form genom att trycka lätt på dem.

Whitening stripes fungerar genom att gelen bryter ner missfärgningar och fläckar på tänderna. Resultatet, och hur snabbt det uppnås, varierar beroende på vilket varumärke man använder och individuella förutsättningar.

De flesta upplever dock en gradvis ljusare tandfärg efter regelbunden användning. Tandblekningsremsor har således blivit en populär lösning för de som önskar ljusare tänder utan att lägga mycket tid och pengar på en tandläkarbehandling.

Whitening strips: Fördelar och nackdelar

Whitening strips är, som beskrivet ovan, en enkel, snabb och effektiv metod. Men precis som med alla tandblekningsmetoder finns vissa nackdelar man bör vara medveten om innan man påbörjar en behandling.

Fördelar

Nackdelar

Enkelt att använda hemma

Bleker inte alla tänder

Snabba behandlingar

Remsorna kan kladda ihop innan applicering

Effektivt resultat

Ilningar och ömmande tandkött kan förekomma

Billigt alternativ

 

Vi upplever att fördelarna med tandblekning strips överväger nackdelarna. Därför kan vi rekommendera denna metod för dig som vill ha ett vitare leende snabbt och utan att behöva besöka tandläkare.

Hur lång tid tar behandlingen?

White strips är en av de snabbaste metoderna för hemmablekning. Exakt hur lång tid en behandling tar kan skilja sig mellan olika varumärken, men i regel ska remsorna sitta på i omkring 15–30 minuter.

Endast en behandling räcker dock sällan för att uppnå önskat resultat. Processen måste återupprepas dagligen. Även antalet behandlingar som krävs beror på vilket varumärke man använder, och såklart på hur vita tänder man vill ha. Många brukar vara nöjda efter att ha genomfört behandlingen i sju dagar på raken.

Hemmablekning eller hos tandläkare - vilket är snabbast?

Trots att tandblekning stripes är en av de snabbaste tandblekningsmetoderna hemma, går det betydligt långsammare än hos tandläkaren. En tandläkare har tillgång till starkare och mer effektiva metoder, som inte är tillåtna att använda i hemmet av privatpersoner.

Med professionell hjälp kan man därmed uppnå fullgott resultat efter endast en behandling. Behandlingen tar inte sällan strax över en timme att genomföra, detta att jämföra med 15–30 minuter om dagen om man bleker hemma.

Trots att tandläkaren kan bistå med snabbare resultat kan tandblekning strips fortfarande vara ett bra alternativ. Detta inte minst då det är betydligt billigare än att ta hjälp av en tandläkare. Därtill slipper man lämna hemmet för att genomföra behandlingen och sparar in på restid.

Steg för steg: Så använder du tandblekning stripes

Det går inte bara snabbt att använda tandblekning stripes, det är mycket enkelt också. Något som gör att denna blekningsmetod kan passa de allra flesta. En full behandling består av fyra enkla steg. Dessa går vi igenom nedan.

1. Förbered tänderna

För att resultatet ska bli bra, och för att behandlingen ska vara säker, är det viktigt att genomföra förberedelserna noggrant. Det första du ska göra är att läsa instruktionerna för dina tandblekningsremsor, för att vara helt säker på hur du ska göra. Instruktionerna medföljer i förpackningen.

Därefter ska du borsta dina tänder, med vanlig tandkräm precis som du brukar. Därefter måste du vänta i omkring 45 minuter innan du kan påbörja behandlingen. Det är viktigt att inte äta eller dricka något under dessa 45 minuter. Tänderna ska hållas rena.

2. Applicera remsorna

Efter att 45 minuter passerat är det dags att applicera dina tandblekning stripes. Den sida på remsorna med gelen på sig ska sitta mot tänderna. Det brukar vara enklast att applicera remsan i underkäken före den i överkäken.

Det kan vara klokt att stå framför en spegel, så att du kan se att remsorna sitter bra på tänderna. Om remsorna inte sitter bra kan du trycka lätt på dem för att forma dem tills de har full kontakt med tänderna. Vissa remsor har en överflödig del som man ska vika runt tänderna, så att remsan sitter där den ska under hela behandlingen.

3. Låt gelen verka

Nu sköter blekningen sig självt, och du behöver inte göra någonting. Hur lång tid du ska vänta står i instruktionerna. Kom ihåg att inte förtära mat eller dryck under tiden, då det kan göra att gelen försvinner och att resultat uteblir.

4. Ta bort remsorna

När behandlingen är klar är det bara att ta ut dina tandblekningsremsor ur munnen, något som är mycket enkelt att göra. Remsorna ska slängas i papperskorgen och alltså inte återanvändas. Det är viktigt att du sköljer munnen efter behandling för att göra munnen ren.

Jämförelse: Bästa tandblekning strips

Vilka är egentligen whitening stripes bäst i test? Nedan hittar du några av de bästa och mest populära varumärkena i Sverige.

Varumärke

Verkningstid

Antal strips

Pris

Köp här

Dentway

20–30 minuter

28 st (14 x 14)

445 kr

Köp här

Dentaworks

20 minuter

28 st (14 x 14)

399 kr

Köp här

WeSmile

30 minuter

28 st (14 x 14)

349 kr

Köp här

Beconfident

15 minuter

20 st (10 x 10)

295 kr

Köp här

Dentway strips

Dentway strips är bland de dyrare man kan hitta på marknaden. En av anledningarna bakom detta är att man kan uppnå resultat snabbare jämfört med många andra tandblekningsremsor på marknaden. Med Dentway strips kan man se resultat redan efter en behandling, och uppnå slutgiltigt resultat efter sju dagar. I detta hänseende är Dentways tandblekning strips bäst i test.

Med denna produkt slipper man ilningar i tänderna efter behandling. Därtill är remsorna fria från peroxider, veganska och inte testade på djur. Om man trots allt inte skulle vara nöjd med produkten medföljer en nöjd kund-garanti.

Dentaworks strips

Även Dentaworks strips behöver endast användas i sju dagar, men här krävs att man genomför behandlingen två gånger per dag. Det hela beror dock på hur vita tänder man vill ha – resultat ses redan efter en behandling.

I paketet får man med 28 remsor, vilket alltså räcker i sju dagar, och en tandnyanskarta för att enklare uppnå önskad vithet på tänderna. Dentaworks strips är fria från peroxider, vilket innebär en säker och skonsam behandling.

WeSmile strips

WeSmiles paket med tandblekningsremsor kommer med 28 strips, vilket räcker för 14 behandlingar. Efter samtliga behandlingar med WeSmile strips kan man få upp till fem nyanser vitare tänder. Resultat syns dock redan efter första behandlingen, en behandling som varar i 30 minuter.

Liksom de två ovanstående aktörerna är WeSmile strips helt fria från peroxider. Därmed är remsorna och gelen skonsamma för tandkött och emalj, vilket innebär minimal risk för biverkningar efter behandling.

Beconfident strips

Beconfident strips återfinns bland de billigaste alternativen på marknaden. Det lägre priset beror inte på att resultatet är sämre eller behandlingstiden längre. Remsorna ska endast verka i 15 minuter per gång för att uppnå resultat.

I stället är det antalet medföljande remsor som gör att priset är något lägre. I förpackningen får man 20 strips, vilket räcker till 10 behandlingar. Samtliga ovanstående varumärken har 28 strips i sina förpackningar.

En annan skillnad mellan Beconfident strips och de andra aktörerna är att Beconfidents gel innehåller 0,1% väteperoxid, vilket är i enlighet med EU-regler. I dessa små mängder är väteperoxid alltså inget farligt.

När passar tandblekning stripes?

I dag finns flera olika tandblekningsmetoder att välja bland, allt från kompletta tandblekningskit till tandblekningspennor. Så vad skiljer whitening strips från andra metoder, och när kan remsorna vara ett bra alternativ?

Tandblekningsremsor är särskilt bra för den som snabbt vill ha vitare tänder, utan att behöva genomföra avancerade behandlingar. Det är även bra för den som är på jakt efter ett ekonomiskt alternativ.

Med det sagt ger tandblekning stripes ingen heltäckande blekning. Remsorna täcker inte alla tänder i munnen, till skillnad från ett startkit. Ofta räcker remsorna bara till de tänder som syns, och alltså inte till tänderna längst in mot kinden.

Därför fungerar white strips bäst som ett komplement för den som redan genomfört en heltäckande blekning, och som vill hålla sina tänder vita och fräscha. Remsor är även fördelaktigt om man är ute och reser och vill göra tänderna fina, då de är enkla att använda och tar minimal plats i resväskan.

Har man inte genomfört en tandblekning tidigare rekommenderar vi att man köper ett startkit för sin första behandling. Därefter kan man använda remsorna för att få resultatet att hålla längre.

Läs mer om tandblekningskit för att lära dig om vad de innehåller, hur man använder dem och vilka varumärken som är bäst i test.

Vad medföljer i ett paket whitening strips?

Vad som medföljer i ett paket tandblekning strips beror på vilket varumärke man använder sig av. I de flesta fall får man dock omkring 20–30 tandblekningsremsor. Häften till underkäken, hälften till överkäken.

Remsorna till underkäken är lite mindre än de till överkäken, för att de ska passa bra och vara enkla att applicera. I paketet ligger de två remsorna tejpade på en genomskinlig plastbit, för att de inte ska klibba ihop. När man ska påbörja en behandling är det bara att dra bort dem från plastbiten och fästa dem på tänderna.

Finns det några risker med white strips?

Att bleka tänderna med tandblekningsremsor är ett säkert val. Många upplever inga som helst biverkningar efter behandling. Det finns dock somliga som vittnar om att de fått biverkningar, då handlar det vanligtvis om:

  • Ilningar i tänderna
  • Ömmande tandkött

Skulle man känna av dessa biverkningar är det vanligt att de försvinner inom några dagar.

I övrigt finns inga risker med att använda tandblekningsremsor, vilket gör det till en mycket säker metod. Detta förutsatt att man genomför behandlingen på rätt sätt, så som den medföljande instruktionsmanualen anger.

Tips: Flera aktörer lovar att deras whitening stripes inte innebär någon risk för ilningar, däribland Dentway och WeSmile. Hos WeSmile utlovas dessutom att man slipper irriterat tandkött.

Vad innehåller tandblekning strips?

Förr i tiden var det vanligt att white strips innehöll peroxider, ett mycket starkt medel som gav effektiva resultat. Dock kunde behandlingarna ge kraftiga biverkningar och skada tänderna.

Av säkerhetsskäl har EU begränsat hur mycket peroxider hemmablekningsprodukter får innehålla. Många av dagens whitening strips innehåller ingen peroxid alls. I stället använder man plantbaserade material i gelen.

Detta gör att behandlingarna inte är lika effektiva som förut. Man behöver numera genomföra fler behandlingar för att uppnå samma resultat, men det kan det vara värt i och med att eventuella biverkningar i regel är mycket små i dag.

Vem kan använda white strips?

Med anledning av hur enkelt det är att använda tandblekningsremsor kan detta vara en metod som passar för nästan alla. Dock rekommenderas man att inte använda white strips om man är gravid eller ammar.

Om du har hål i tänderna ska du också undvika att behandla tänderna med tandblekning stripes. Detta då gelen som sitter på remsorna kan tränga sig in i pulpan och på så sätt skada tanden inifrån.

Du rekommenderas att alltid redogöra med tandläkare innan du påbörjar behandling hemma. Tandläkaren kan undersöka dina tänder för att säkerställa att de är i skick för att blekas.

Så sköter du tänderna efter behandling

En stor del i hur bra resultatet blir beror på hur man sköter eftervården av tänderna. Det viktigaste att tänka på efter att man behandlat tänderna med tandblekningsremsor är att undvika mat och dryck.

De efterföljande 2–3 timmarna bör man inte förtära någonting, förutom vatten, och inte heller röka eller snusa. Anledningen är att tänderna, direkt efter behandling, är mer känsliga för missfärgning.

Har man svårt att hålla sig från att äta och dricka kan det vara en klok idé att genomföra behandlingen precis innan man ska sova på kvällen.

Tandblekningsremsor: 4 tips vid behandling

Nedan ger vi fyra avslutande tips innan du använder tandblekningsremsor, som gör behandlingen enklare och resultatet bättre.

  • Torka tänderna – innan behandling ska du borsta tänderna och vänta 45 minuter. Det kan även vara klokt att torka tänderna med hushållspapper eller en handduk, då remsorna fäster enklare på torra tänder.
  • Använd tandtråd – se till att inte ha mat eller annat mellan tänderna inför applicering. På så sätt säkerställer man ett mer effektivt resultat.
  • Tryck till med tops– för bästa resultat ska remsan omsluta tänderna. Har man svårt att applicera remsan kan man använda sig av en tops för att trycka till den mellan tänderna.
  • Skölj med ljummet vatten – om du har svårt att lossa remsorna från tänderna efter avklarad behandling kan du fukta dem med ljummet vatten, så släpper klistret lättare.

FAQ – Vanliga frågor

Hur använder man tandblekningsremsor?

Tandblekningsremsor placeras på tänderna, en remsa i överkäken och en i underkäken. På remsorna ligger en gel som tar bort missfärgningar på tänderna och återställer deras naturliga vithet.

Hur lång tid tar behandling med whitening strips?

En behandling med whitening strips tar olika lång tid, beroende på vilket varumärke man använder sig av. En behandling kan ta allt från 15 till 30 minuter. För slutgiltigt resultat ska behandlingarna återupprepas dagligen, vanligtvis mellan 10 till 14 gånger.

Hur många white strips innehåller ett paket?

Det vanligaste är att man får med 28 st remsor i ett paket white strips. Om man genomför behandling dagligen räcker detta till 14 behandlingar. Antalet strips skiljer sig dock beroende på varumärke.

Kan tandblekning strips ge några biverkningar?

De flesta tandblekningsremsor är fria från perioxider och är således skonsamma mot emalj och tandkött. Vissa kan dock uppleva ilningar i tänderna eller ömmande tandkött en kort period efter behandling.

Får man äta och dricka efter behandling med tandblekning stripes?

I ungefär 2–3 timmar efter behandling bör man undvika mat och dryck. Att dricka vatten går dock bra – man rekommenderas skölja munnen med vatten efter behandling – men man bör undvika färgstark mat och dryck, samt rökning och snusning.

Sammanfattning

Whitening strips är en populär metod för att bleka tänderna hemma. De främsta anledningarna är att white strips är mycket enkla att använda och att behandlingarna går snabbt. Man applicerar helt enkelt remsorna på tänderna och låter dem sitta där i 15–30 minuter, sen är behandlingen klar.

Tandblekningsremsor erbjuder dock ingen heltäckande blekning, i de flesta fall bleks bara de tänder som syns när man ler. Därför fungerar remsorna bäst som ett komplement för den som redan gjort en heltäckande blekning – remsorna kan vara ett bra sätt att få resultatet att hålla längre.

Innan man använder tandblekningsremsor är det viktigt att läsa instruktionerna noggrant. Om man följer instruktionerna säkerställer man att resultatet blir det önskade, och minimerar risken för biverkningar som ilningar i tänderna eller ömmande tandkött.

För den som vill få ett vitare leende snabbt, utan att lägga stora pengar på att gå till tandläkaren, kan whitening strips vara ett bra alternativ. Strips återfinns bland de billigaste hemmametoderna, men kan trots det ge ett mycket effektivt resultat.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt