Annons:

  • Succé för Sandras snippor – överskottet till viktig organisation

    Gullringsbon Sandra Sjöbloms virkade snippor har blivit en stor succé på kort tid. Foto: Privat

  • Succé för Sandras snippor – överskottet till viktig organisation

    En stor del av överskottet går till organisationen FATTA som arbetar mot sexuellt våld.

  • Succé för Sandras snippor – överskottet till viktig organisation

Succé för Sandras snippor – överskottet till viktig organisation

För några veckor sedan började Gullringsbon Sandra Sjöblom tillverka virkade snippor. Nu sprider sig konstverken över landet – och överskottet går till en organisation som kämpar för kvinnors rättigheter.
– De som har köpt har berättat att de tycker det är ett fantastiskt initiativ som går till en mycket god sak, säger hon.

Annons:

För en tid sedan började Sandra Sjöblom virka snippor som en kan ha i sin nyckelknippa. Kort senare går de virkade snipporna på export från hemmet i Gullringen. Redan nu har Sandra skickat iväg ett cirka 70 stycken nyckelsnippor och beställningarna haglar in.

– Jag har hur mycket beställningar som helst. Det började med att jag testade att virka en nyckelsnippa, sen ville kollegor ha och jag började massproducera. I nuläget skickar jag iväg typ sju-tio snippor om dagen till folk från alltifrån Göteborg till Laholm.

Hur har det kunnat sprida sig så snabbt?

– Fråga mig inte hur, men förmodligen vänners vänner. Jag skapade en Facebooksida och över 1 300 personer har under en vecka besökt sidan.

Pengar till viktig organisation

En övervägaden del av överskottet går oavkortat till organisationen FATTA som arbetar mot sexuellt våld och för en samtyckeslag.  

– Tanken är att efter en månad göra första insättningen till FATTA och deras arbete. De som har köpt har berättat att de tycker det är ett fantastiskt initiativ som går till en mycket god sak. Jag brinner verkligen för såna här frågor som FATTA arbetar för. Idén kom väl egentligen bara av att jag vill kunna bidra och avdramtisera det kvinnliga könet en smula.

Varför tror du att intresset är så stort?

– Jag tror det är för att folk är mer engagerade i att något måste ske i våldtäktsdomar och liknande. Åtal läggs fortfarande ner på grund av att mannen påstår att han gjort det i sömnen, varit full och så vidare. Kvinnan, offret, blir fortfarande utdömd för vad hon hade på sig och hennes bakgrund. Fortfarande är det så, 2016, säger Sandra Sjöblom och fortsätter: 

– Jag var osäker på om folk kände till så mycket om FATTA som kämpar förebyggande mot sexuellt våld, bland annat genom att arbeta med de könsnormer och könsmaktsordningen som finns. Men folk verkar pålästa, det är kul och framförallt viktigt. Att kunna bidra är helt fantastiskt.

"Berör alla"

Förhoppningen är att nyckelsnippan ska bidra till diskussioner om könsfrågor.

– För varje gång någon frågar varför den har en snippa på nycklarna så måste nästan personen vara tvungen att lite kort dra hela historien om varför det faktiskt hänger en snippa där. Och där, i kön på ICA, så har ett samtal öppnats upp och en ökad medvetenhet. Jag har skickat iväg ett antal snippor till män också som beställt. Det visar att detta inte är någon enskild "kvinnokamp", det berör alla.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt