Annons:

DEBATT: Vimmerby är tillbaka på ruta noll efter raset

Niklas Gustafsson (M) skriver om raset i näringslivsrankingen. Foto: Arkivbild

DEBATT: Vimmerby är tillbaka på ruta noll efter raset

Vimmerby kommun rasar i företagsrankingen från en låg nivå ner till en avgrund från där man vill vara, ett tapp på 36 placeringar till plats 236 av 290 kommuner, det innebär att vi är näst sämst i Kalmar län. Under förra mandatperioden började man sakta klättra uppåt från en historisk låg nivå, men ett år med den nya majoriteten så är man åter tillbaka på ruta noll.

Annons:

En av alla delar där man har tappat är dialogen mellan politik och företagare. För att höja den siffran räcker det inte med att göra företagsbesök, det krävs att man håller vad man lovar, lyssnar och agerar därefter. De styrande inför nu arbetsskor till de anställda inom vissa grupper, det lovades att lokala företag skulle kunna vara med på upphandlingen och bli leverantörer till kommunen, istället väljer man att avropa skor från befintliga avtal och utestänga dem som man tidigare har lovat skulle få vara med. När man säger att man ska titta på hur man ska bli bättre i rankingen så är ett tips att inte aktivt bryta mot tidigare löften, det agerandet skapar inget förtroende.

Hade man lyssnat på företagen så hade man hört att oron för brottsligheten har ökat, men istället slår man sig för bröstet och säger att i Vimmerby är det tryggt och några trygghetsskapande åtgärder inte behövs. Detta trots att gängkriminaliteten finns i vår närhet, skjutningar i både Kalmar och Linköping, grovt rån i Vimmerby samt mängder med stölder i butiker som exempel.

Det är ett måste att lyssna på vilka behov och tankar som finns där ute, hur kan vi som kommun möta upp, stötta och underlätta lokalt? Allt annat är ett hån mot dom som kämpar dagligen med att få ihop sin verksamhet. Vill man bli bättre så måste man vara lyhörd och lyssna på dem som vi finns till för, våra invånare och företag i kommunen.

Endast 33% i undersökningen tycker att företagsklimatet i Vimmerby är bra, det är en riktigt usel siffra. Ska vi få inflyttning till vår kommun så måste vi åter vända trenden och ta krafttag för att åtminstone komma över gränsen till den bättre halvan av alla kommuner. Ett bra företagsklimat är en viktig grund för att vara en attraktiv kommun, som lockar invånare, företag och turister hit som skapar tillväxt.

Nu är vi många som vill veta vilka åtgärder som sätts in, hur ska trenden vändas? När ska man börja hålla det man lovat? Svenskt näringslivs siffror som nu presenteras kan varken Helen Nilsson (S), Lars Johansson (V) eller Jacob Käll (C) vara nöjda med.

Inte om man menar allvar med att man värnar det lokala, de gröna näringarna och alla som bor här.

Niklas Gustafsson, oppositionsråd Vimmerby (M)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt