Annons:

DEBATT: Effektivisera istället för att centralisera – flytta förskolan till skolan

Föräldraföreningen ser flera vinster i att flytta Mosippans förskola till skolan. Foto: MostPhotos

DEBATT: Effektivisera istället för att centralisera – flytta förskolan till skolan

Besparingar är på tapeten inom olika områden titt som sätt. Allt som oftast inom välfärdssektorn, d.v.s. omsorg, skola och sjukvård. Barnen är framtiden och på dem måste vi våga satsa. Dels för att de ska kunna växa upp till goda invånare, men också för att deras föräldrar ska kunna bidra till samhället.

Annons:

Mosippan är belägen i ett boningshus som är för litet för den verksamhet som bedrivs. Det är inte utformat för att vara förskola utan har fått anpassas. Det påverkar inte våra barn negativt, då personalen är fantastisk på att hitta lösningar för att få det att fungera. I dagsläget har Mosippan 23 barn, under våren ökas det till 25 barn. Det är fullt och mer därtill.

Det finns barn som står på kö, som tvingas ta plats i förskolor på annan ort. Familjer har låtit Gullringen falla bort som val av boendeort då förskolan inte kan ta emot fler barn. Det finns en lösning. För oss är inte lösningen att stänga Mosippan och flytta alla barn in till Vimmerby eller dela gruppen/lärarna till olika förskolor. Vi tänker att den bästa lösningen ligger precis bredvid oss. Brännebro Skola!

 *

Mosippan flyttar in i Brännebro Skola! Förskolan tar plats på nedre plan där fritids (Brännässlan) idag huserar, Brännässlan flyttar upp en våning och hamnar på samma plan som skolklasserna. Nu kan vi börja planera för en effektivisering gällande arbetsmiljö, personal, barn och ekonomi. 

Utan personal stannar verksamheten, vi behöver behålla våra omtycka och kompetenta lärare och barnskötare. Det är dem som skapar tryggheten och glädjen på Mosippan för våra barn. Vid en sammanslagning av förskola och fritids i samma byggnad kan personalen hjälpas åt med t.ex. öppning och stängning, det leder till en ökad flexibilitet i arbetstiderna.

Här finns det pengar att spara, både för Mosippan och Brännässlan. Det skapar även en trygghet för barnen, de lär känna sina nya lärare på ett naturligt sätt och steget från Mosippan till Brännässlan minskas. De allra flesta barn på Brännässlan känner redan personalen på Mosippan, för dem blir det troligen bara roligt att få vara med sina ”gamla fröknar” igen.

Att kunna hjälpas åt är också positivt för arbetsmiljön genom att det skapar förutsättningar för att kunna minska ensamarbetet, även på en liten ort som Gullringen. Det är något som påtalas flertal gånger i den gjorda utredningen, just vinsten med att kunna ta hjälp av varandra på olika avdelningar. Personalen skulle även få utrymme att ha ett personalrum, som inte nyttjas till mötesrum, samtalsrum m.m. Att skapa en god arbetsmiljö ur olika perspektiv för personalen är såklart väldigt viktigt.  

Större lokaler skapar en möjlighet att ta emot fler barn, att kunna ta emot samhällets och upptagningsområdets barn. Det borde vara en självklarhet egentligen. Nu kliar vi i Mosippans föräldraförening oss lite i huvudet… Hur kan det då komma sig att Mosippan hotas av stängning, när det är mer än fullt? Återigen, större lokaler skulle lösa problemet. Lokaler som finns kan användas.

Lokaler som redan används till viss del kan komma att nyttjas till fullo. Skolan som är till för barnen kan åter igen få fyllas av barn! När Mosippan kan ta emot fler barn ökar vi barnantalet även till Brännebro Skola. Barn som tvingas till en förskola på annan ort väljer troligen att fortsätta på samma ort även i grundskolan. Kommunen gräver alltså skolans grav genom att sakta men säkert strypa Mosippan. Förskolan som vill och kan blomma.

Frågan om att flytta in i skolan har vad vi förstått varit på tal tidigare. Svaret har då blivit att det går inte, det blir för dyrt. Vi skulle vilja få en kalkyl på kostnaderna. Vad det är som blir för dyrt, naturligtvis i relation till att vara kvar i nuvarande boningshus, inkluderat kommande renoveringsbehov, underhåll och hyresutgifter? Svaret som har getts har upplevts kommit utan eftertanke, direkt, utan någon beräkning. Om det inte är så att siffrorna funnits i minnet förstås efter att en genuin kontroll av förslaget redan har genomförts?

 *

Naturligtvis behöver vissa åtgärder tas för att få tilltänkt del av Brännebro Skola till en fungerande förskola. Gällande inomhusmiljön finns det redan dörrar som kan stängas till trapphuset och ytterdörren är låst på framsidan. Barnen behöver toaletter och ett skötrum. Eller åtminstone ett skötbord som ger möjlighet till ergonomiskt arbete för personalen, vilket kan tas med från befintliga Mosippan. Toaletter finns, men viss anpassning kan behövas vad vi förstått.

Golvet är hårt, men det är hårt även i boningshuset som idag används. Gården behöver barnsäkras: befintligt material kan tas med från nuvarande Mosippans gård. De små barnen, våra Blommor, behöver ett inhägnat område – men skolgården är stor och kan delas. Det finns fantastisk miljö – skog och vattenfall runt förskolan/skolan som redan nyttjas och som kommer att fortsätta nyttjas.

Den är till för alla, både Blommorna och de större barnen – Fjärilarna. Barnen har delats upp i grupper för att få verksamheten att fungera. Fjärilarna får t.ex. redan nu nyttja skolans bibliotek, matsal och fritids lokaler. Hela gruppen använder gymnastiksalen när den är ledig, vilket uppskattas av både Blommor och Fjärilar. Det blir naturligt att fortsätta använda allt vid en flytt in på skolan.

 *

En flytt för Mosippan in på Brännebro Skola ser vi som en effektivisering – öppna upp Mosippan för Gullringen med omnejds alla barn. Låt personalen få en god arbetsmiljö med ökad möjlighet till effektivisering och fortsatt god kvalitet av arbetet och inte minst en chans till återhämtning i ett riktigt personalrum. Låt vår fridlysta Mosippa växa både för barnens, personalens och samhällets skull. 

Varma hälsningar

Mosippans föräldraförening

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt