Annons:

Loord: Regeringens klåfingrighet är upprörande

Idag överlämnades utredningen om föräldraförsäkringen till socialminister Annika Strandhäll. Utredningen innehåller förslag om ytterligare kvotering av dagarna.

Annons:

Nu är detta bara en utredning men jag upprörs över med vilken klåfingrighet nuvarande regering fortgår i sin ambition att bestämma över familjers vardag. Varje familj är unik och det måste vara familjerna själva som bestämmer hur man vill fördela föräldraförsäkringen.

Att man dessutom föreslås att ta bort de 90 lägstanivådagarna gör det svårare för familjer att vara hemma en längre tid med barnen. Ifrån att kunnat ta ut 480 dagar under småbarnsåren ska man nu enligt förslaget bara kunna få ta ut 390 dagar.

Det innebär att man i praktiken kortar föräldraledigheten med tre månader vilket tvingar barnen att snabbare komma in i kommunal omsorg. Det är inte den bästa lösningen för alla barn. 

Barnperspektivet saknas

Regeringens utredning har omfattat tre områden; hur föräldraförsäkringen kan bli mer jämställd, hur den kan anpassas till olika familjekonstellationer samt hur reglerna kan förändras. Det är intressant att när regeringen väljer ingångar för utredningen så saknas det viktigaste av alla perspektiv, nämligen barnperspektivet.

Samtidigt så är det tyvärr kanske symptomatiskt för regeringens familjepolitik. Att pappor tar ut mer föräldradagar är viktigt men familjer bör inte acceptera att fungera som uppfostringsobjekt av den rödgröna regeringen. Som Kristdemokrat kommer jag alltid slåss för familjers rätt att själva få bestämma. 

Jimmy Loord

Kristdemokraterna

 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt