Annons:

Debatt: "Jag är medelinkomsttagare – men pengarna räcker inte"

En person i Vimmerby kommun har skrivit en reflektion ur ett samhällsperspektiv. Här nedan kan ni läsa det.

Annons:

Jag jobbar heltid och även min fru. Trots detta verkar inte pengarna räcka till. Mitt senaste besök hos tandläkaren kostar 2500 kr för 20 minuter. Detta innebär att nästa månad påverkar det vår ekonomi negativt. Vi pendlar till våra olika arbetsplatser och därav är vi beroende av två bilar. Kostnaden med bränsle och den höjda skatten gör bara min plånbok tunnare och tunnare för varje år. Vår finansminister tyckte att de svenska hushållen var starkt belånade! Det tror sjutton det. Jag har inga möjligheter att spara till renoveringar, bilreparationer och miljöbilsinköp.

Trots att vi lever billigt och vänder på stenar blir det sällan några pengar över. Försöker fixa med bilen själv då den fallerar men den åttaåriga bilen kräver expertis ibland. En reparation som tas på kredit för att mäkta med den. Badrummet hade inte renoverats på 15 år och vattenskador uppenbarades. En ytterligare kostnad som löstes av en kredit och inbetalningar varje månad. Ska jag göra något ”nöjesinköp” som säng eller soffa blir det blocket först och främst för att hålla nere kostnaden. Pressen på arbetet ökar och min reallöneökning följer inte de årliga samhälliga höjningarna. Ibland undrar jag om det är värt att arbeta hundra procent med ökande krav och känna att jag ej kan unna mig något utan att belasta min kredit eller leva snålt några månader.

"Vad det kostar för en medelinkomsttagare"

Nu tänker säkert vissa att vi har det bra i Sverige och vi ska inte klaga. Jo visst pengar är inte allt resonerar vissa. Trots detta kostar det enkla, det vardagliga för att köpa in. Med två utflugna barn och ett kvar i hemmet kan man tro att ekonomin vänder till plus. Men ack så fel. Vi får ibland skjuta till pengar till mat, busskort och hyresstöd så att barnen ska kunna fortsätta sina studier på annan ort. Intressant att läsa i media och staten hur viktigt det är med utbildning men f.n vad det kostar för en medelinkomsttagare. Själv har jag 6 års universitetsutbildning och även min fru har flera års utbildning. Trots detta lever vi inte i glitter och glamour! Min kostnad varje månad för mitt studielån är 1500 fram till min pension. Ibland kan man läsa att stackars familjer inte har råd att åka på semester varje år! Trots att vi arbetar fullt upp kan inte vi åka på semester varje år. Skulle vi något år kunna vidga våra vyer och åka iväg så innebär det ett sparande ett år innan. Resan kommer troligen bli inom Sverige och utnyttjande av coop  medmera kort som gör det lite billigare att bo en weekend på Hotel.

Om jag nu orkar arbeta efter 67 år (om jag lever då) som jag måste då min låga pension kommer göra att det blir en mer ekonomisk ansträngning för att kunna bo kvar i mitt hus som jag betalat ränta och skatt på i många år. Jag är inte skuldfri efter 65 år och har inte haft råd att spara på grund av utbildning och studielån. Min förhoppning var att min lön skulle kompensera detta för senare sparande, med så naiv jag var. Redan nu (52 år) funderar jag på att komma på en extra inkomst som gör att jag kan unna mig lite lyx. Äta ute någon gång, bekosta ett lån på en bättre bil, Underhåll av fastighet och lite pengar för att kunna stötta barnen i olika situationer.

Så vad kan jag göra som ger mig en extra inkomst? Vill inte bli kriminell. Kommentaren ” var glad du är frisk” kommer ofta upp när min klagan tar överhanden. Ja jag är ännu frisk men bävar om jag blir sjuk. Sälja huset? Få det ännu sämre ekonomiskt, belasta samhället som jag betalat skatt till under alla år. Det bästa för staten är att jag avlider i samband med pensionen. Jag som arbetar kommer inte undan någon kostnad, jag får ingen rabatt eller avdrag samt tjänar för mycket innan skatt för att få bidrag. Själv består mitt liv av lån och krediter. Det jag vill komma till är den gamla slogan ”skattad till döds”.

Sverige – ett dåligt skött företag

Om vi nu bor i världens bästa land enligt vissa måste det innebära att Sverige levererar en god vård, inga köer till offentliga sektorn, likvärdig skola, bra infrastruktur, gratis vård hos offentliga sektorn, Möjlighet till utbildning, bra kommunikationer, trygga samhällen, lika inför lagen, rätt att uttrycka sig oavsett politisk åskådning och ingen dubbelbeskattning. 

Jag anser Sverige är som ett dåligt skött företag. Lever över sina tillgångar och satsar på fel investeringar. Detta leder till konkurs, men finns det skatteintäkter som folket och företagen betalar kan arbetet fortsätta tills skatten blir så hög att människor inte har något att spendera. Men då ökar staten sina lån och vips så kör vi på lite till. Vid nästa val skyller vi på de ”tomma ladorna vi fick ta över” från tidigare styrande, om och om igen.. Nu har säkert några listat ut var jag står politiskt? Vissa kommer att säga att Sveriges problem består av att 10 procent är stenrika och inte betalar skatt som de borde. Visst skatt är viktigt men det måste finnas gränser. Finansministern säger att det går bra för staten! Men viktigt är att hon inte pratar om kommuner.

Blir trött

Så om nu Sverige är så jävla bra då skulle jag hålla käft. Är det skatten som är avgörande på hur välfärden utvecklas? Eller hur företag utvecklas? Offentliga sektorn ger inga pengar utan bara kostar. Vem ska betala om skaran som arbetar blir mindre och mindre och det offentliga skriker efter mer pengar och skattetrycket ökar, och jag blir trött!

Har vi framtidstro i Sverige? 

Ps: Köpte nya glasögon på kredit. Efter ett år är de betalda.

Sibylla

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt