Annons:

Facket om kravet: ”Annars blir det katastrof”

Sveriges Lärares Monika Johansson är bekymrad för hela skolverksamheten. Bilden är ett montage.

Facket om kravet: ”Annars blir det katastrof”

Barn- och utbildningsnämnden kräver 28 miljoner utöver den tekniska ram som man tilldelats. Sveriges Lärare ställer sig bakom den nivån i en skrivelse.
– Det måste skjutas till pengar, annars blir det katastrof, säger Monika Johansson, ordförande i fackförbundets Vimmerbyavdelning. 

Annons:

Vimmerby kommuns nya budgetsystem utgår från en standardkostnad per elev som i sin tur lägger basen för en nivå som kommunen valt att kalla för ”teknisk budgetram”. Barn- och utbildningsnämnden menar att den summan är 28 miljoner för liten och har varslat om flera negativa konsekvenser om mer pengar inte skjuts till för 2025.

Sveriges Lärare stämmer in i samma kör och har i en skrivelse beskrivit konsekvenserna av den ram som finns på bordet och sina önskemål.

– Skulle vi inte få de här pengarna så är läget väldigt allvarligt. Om man ser till den tekniska ramen blir det mycket mindre än budgetramen för 2024 så det måste skjutas till pengar, annars blir det katastrof. Vi behöver de här pengarna för att behålla verksamheten på den nivå som den är idag. Med tanke på den nya förskolan i Nybble och elever i förskoleklass som behöver väldigt mycket resurser så krävs det mer pengar 2025 än 2024, säger Monika Johansson, ordförande i Sveriges Lärare Vimmerby. 

"Stor risk för ökad ohälsa" 

I skrivelsen varnar facket för arbetsrelaterad ohälsa och sämre förutsättningar för barnen.

”En stor minskning av antalet tjänster på förskola och skola som leder till en minskad personaltäthet innebär att arbetsförhållandena försämras för kvarvarande personal, som får dra ett tyngre lass. Det är stor risk för ökad fysisk och psykisk ohälsa, sjukskrivningar och personalflykt. Ju mer sliten personalen är, desto sämre blir de som trygga och stabila vuxna förebilder för barnen, som får en försämrad omsorg och utbildning. För barnen i Vimmerby kommun leder det till ett sämre mående, minskad social kompetens och försämrade uppväxtvillkor. De blir sämre rustade för livet”, skriver man.

– Det här är vår skrivelse som vi skickat till nämnden och då hoppas vi att nämnden skickar det vidare och stöttar de här prioriteringarna, men budgetberedningen sitter på makten.

"Vill de satsa på skolan eller inte?"

Socialnämnden har krävt 37 miljoner kronor i budgetarbetet och det är nu upp till den politiska majoriteten att sy ihop en budget.

– Jag befarar att man måste prova varje peng, jämföra och fundera i alla fall. Jag hoppas att vi kan behålla så mycket personal vi bara kan. De här åren – 2023, 2024 och 2025 – är de värsta. Det är alla kostnader som med inflationen har stuckit iväg, men över tid måste det räta ut sig. Det handlar om att överleva nu de här tre åren, sa kommunalrådet Helen Nilsson (S) i den här intervjun.

Monika Johansson ser stora risker för personalen och vill att politikerna tar strid för skolan.  

– Allting tror jag inte vi kommer få för pengarna kommer inte räcka till alla. När politikerna har uttalat att de inte ville lägga ned någon skola/förskola så uttalade man också att man inte skulle spara mer på grundskolan. Politikerna som inte ville lägga ned någon skola skulle be om nio miljoner till, men de pengarna har de inte fått, säger Monika Johansson och fortsätter:

– Frågan är om politikerna kommer stå fast vid att de inte kommer spara mer på skolan – eller inte lägga ned några skolor? Det är mycket upp till bevis för politikerna nu. Vill de satsa på skolan eller inte? Gör de inte det så blir det väldigt tråkiga konsekvenser och man kommer behöva säga upp massa personal. Det leder till att den kvarvarande personalen kanske slutar eller byter kommun, skolverksamheten kommer inte fungera helt enkelt. Politikerna måste ta sitt ansvar för en bra skola och förskola i Vimmerby.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt