Annons:

Stenman: Här är våra (V)isioner för Vimmerby

Låt oss göra ett tankeexperiment. Vi bygger en mur mellan storstad och land. Inget får passera. Både stadsbor och landsbygdsbor får det sämre, men de som bor på landet kommer i alla fall ha saker som mat, elektricitet och toapapper.

Annons:

Storstaden klarar sig inte utan landsbygd, medan det faktiskt, om än haltande, fungerar tvärtom. Det finns kraft på landsbygden! Och i Vimmerbys fall är hela kommunen landsbygd, även centralorten.

Ta tillvara på den kraften! – Grundstenar värda att bygga på är bland annat det faktum att folket räddade kvar skolorna och det jättefina arbete man gjort i hela kommunen med SLUS och Allas Vimmerby så långt.

Runt om i Sverige finns mängder av exempel på samhällen som genom att samlas och förverkliga sina idéer har fått bygden att blomstra.

Det finns idéer

Ingenstans har det skett med stöd från den egna kommunen i större utsträckning. Ofta har det skett i bara en ort per kommun. Tänk om vi ändrar på det? Tänk om vi skapar utveckling i alla orter i Vimmerby kommun? Samtidigt?

V i Vimmerby är övertygade om att det finns idéer som bara väntar på att förverkligas. I Tuna. I Rumskulla. I Gullringen. Ja, överallt i vår kommun. Det är idéer som ska få chans att bli verklighet!

Låt oss skapa Mötesplatser! Varje Mötesplats styr sig själv, arbetar med sina idéer utifrån sina förutsättningar. Kommunen ska finnas där med en utvecklare, en administrativ budget för varje Mötesplats och pengar att söka för olika små utvecklingsprojekt.

Ska finnas pengar att söka

Det kan vara en mässa i Amsterdam man vill besöka för att locka människor till bygden. Då ska det finnas pengar att söka. Det kan vara att man vill skapa en lokal bostadsförmedling, med lediga hus i trakten. Då ska det finnas pengar att söka. Det kan vara … Ja, massor av saker, som de boende på de enskilda orterna bäst är lämpade att komma på.

En Mötesplats kan arbeta med alla de insatspunkter som SLUS räknar upp, men koncentrerar sig troligen på några av dem. Därför kommer alla Mötesplatser att se olika ut, arbeta på olika vis, men i grund och botten vara samma koncept. Vare sig de finns i Djursdala eller i Bullerbyn.

De kan vara arbetsplatser. De kan arbeta för att människor ska flytta in och därigenom trygga skolans framtid. De kan skapa aktiviteter. De kan bli träffpunkter för människor i bygden. De kan verka för turism, för köptrogenhet i lokala företag och de kan jobba för att företag ska startas i bygden och mycket, mycket mer.

Vi kan på detta vis skapa ”utvecklingsavdelningar” överallt i kommunen! Om fem år ser vi en markant skillnad. Människor är tryggare, friskare, företag skapas, människor flyttar in, andra stannar kvar, det finns fler aktiviteter och känslan av delaktighet växer.

Sätter människor i arbete

Allt det låter förstås bra, men – kostar det inte något?

Jo, det gör det. För en miljon per år kan vi få allt det uppräknade och mer.

Genom att skapa Mötesplatser i hela kommunen ökar möjligheterna att skapa arbetstillfällen med växla försörjningsstöd och Extratjänster. Det sätter människor i arbete vilket förbättrar deras egen ekonomi och sänker kommunens kostnader, samtidigt som du får del av deras service.

En försiktig beräkning är att, med 10 mötesplatser med två eller tre anställda vardera, kan socialförvaltningen spara ca 2,5 miljoner per år!

Lägg där till de inkomster som kommer när människor flyttar in, eller stannar kvar. 10 fler invånare mer per år ger 0,5 miljoner första året, 1,0 det andra, 1,5 det tredje och så vidare.

Betalar sig själv

En satsning på Mötesplatser, på ett Vimmerby byggt från grunden, betalar sig själv. Till och med om vi inte hade några pengar att satsa skulle satsningen vara värd att göra!

Vänsterpartiet ska fortsätta verka för en satsning på Vimmerby kommun. En landsbygdsatsning värd namnet. Som enda parti har vi redan de här pengarna i våra budgetar sedan flera år. Nu tror vi att andra partier också tänker i samma banor. Det här är för bra för Vimmerby för att missa!

Ett Vimmerby byggt från grunden, där hela kommunen är med och skapar sin framtid!

Jens af Ekenstam Stenman, V i Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt