Annons:

Jens Stenman af Ekenstam. Foto: Arkivbild

DEBATT: Förlorar Storebro när Södra Vi inte vinner?

Jag ska inte ljuga. Jag är inget stort fan av centralisering. Ibland kan den dock vara nödvändig, men man får jobba på att övertyga mig.

Annons:

Därför önskar jag det fanns en hållbar lösning för att bygga ut Vidala i Södra Vi. Men jag kan inte försvara en extra kostnad om femtio eller sextio miljoner för det. Så jag är öppen för att kika på andra alternativ.

Att bygga ett nytt särskilt boende samtidigt med en ny förskola i Vimmerby är i sig inget uppenbart dåligt alternativ. Jag skulle gärna se att man kikade på anda vinster än de rent ekonomiska av det, som pedagogiska och hälsomässiga till exempel.

Men det innebär en centralisering!

*

Idag finns 108 platser i Vimmerby, 33 i Södra Vi och 19 i Storebro (Enligt kommunens egen hemsida), eller 67 % koncentrerat till Vimmerby stad.

Med trettio nya platser ”i stan” ökar den siffran på sikt till 74 %. Så även om någon hävdat att det inte är en centralisering så säger matematiken något annat.

Men hur riskerar Storebro förlora på det här?

Kvillgården ligger där. Den ska utredas. Den kan inte byggas om eller ut. Ska den vara kvar?

Om en utredning visar att den inte ska vara kvar, behöver man då inte bygga ett tjugotal lägenheter till någon annanstans? I Vimmerby? Femtio lägenheter istället för trettio ihop med förskolan?

Då blir det en ännu större centralisering.

*

Att först bygga en förskola plus särskilt boende för trettio personer bara för att SEN upptäcka att man behöver bygga för tjugo platser till riskerar göra allt väldigt mycket dyrare. Därför är det viktigt att man även planerar för Kvillgårdens vara eller inte vara innan man beslutar bygga i kombination med ny förskola. Och då är det bråttom …

Kanske ska man tänka HELT annorlunda?

Kanske ska man bygga ett nytt särskilt boende för femtio personer - Fast i Storebro?

Jag har inget underlag nu för att säga vad som är bäst. Jag tycker bara att det ska tittas på innan man fattar andra beslut.

Om Södra Vi inte vinner, kanske Storebro kan göra det istället? 

Jens af Ekenstam Stenman
Vänsterpartiet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt