Annons:

S:

Peter Högberg är en av tre socialdemokrater som skrivit under debattinlägget. Foto: Simon Henriksson

S: "Förslaget skulle lägga en tung blöt filt över Västerviks sjukhus"

Kristdemokraterna och Liberalerna har lagt ett förslag som allvarligt skulle skada Västerviks sjukhus. Partierna föreslår aningslöst att de nuvarande sjukhusbyggnaderna i centrala Västervik ska överges och att ett helt nytt sjukhus ska byggas på en ny plats ute vid E22:an.

Annons:

Följderna skulle bli förödande för Västerviksborna och för patienterna i norra länet. Låt oss förklara varför. 

  1. Förslaget skulle lägga en tung blöt filt över Västerviks sjukhus. Att utreda och projektera för ett nytt sjukhus skulle ta många år. Under utredningstiden och de år som följer därefter skulle nya och välbehövliga investeringar i sjukhuset läggas i malpåse. För patienterna och medarbetarna skulle framtiden bli oviss. Risken är stor att sjukhuset tappar i utvecklingskraft, att medarbetare söker sig därifrån och förlorar sin starka ställning. 

  2. Att bygga ett nytt sjukhus skulle innebära att de senaste 5-10 årens genomförda investeringar på Västerviks sjukhus skulle vara bortkastade. Landstinget har lagt ner flera hundra miljoner kronor i bland annat en ny modern akutmottagning, nya vårdavdelningar med fler enkelrum och nya mottagningar. 

  3. Den planerade nybyggnationen i nya specialistpsykiatrilokaler för 1,2 miljarder kronor skulle också hamna i ett nytt läge, liksom de nödvändiga renoveringarna av neonatal- och förlossningsvården. Även frågan om ett nytt produktionskök och renoverade lokaler för matsal och café skulle skjutas på framtiden. 

  4. Ett nytt sjukhus skulle bli extremt kostsamt. Det rör sig om flera miljarder kronor i investeringar som landstinget inte har råd med. Vi gör bedömningen att ett nytt sjukhus inte skulle kunna finansieras utan en skattehöjning alternativt med nedskärningar i sjukvården, något vi vill undvika till varje pris. Utgifterna skulle också tränga undan andra, mer välbehövliga investeringar. 

  5. Vi är förvånande över att Kristdemokraterna och Liberalerna väcker en sådan här omfattande fråga utan att föra samtal med övriga partier. Det finns en tradition och överenskommelse att stora frågor som rör själva strukturen och grunden för sjukvården ska diskuteras tillsammans.

  6. En utredning om ett nytt sjukhus kan inte ske isolerat till Västervik. Även vården som bedrivs vid länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus skulle behöva involveras. En sådan utredning, där hela landstingets samlade sjukhusvård ingår, skulle kunna aktualisera den sedan länge brännande frågan om sjukhusens uppdrag. Vi är inte beredda att förändra vår ståndpunkt när det gäller att länet ska ha tre sjukhus. 

 Stolta över sjukhuset i Västervik

Vi Socialdemokrater är stolta över Västerviks sjukhus. För andra året rankas sjukhuset som landets bästa mellanstora sjukhus. Sjukhuset fick utmärkelsen bland annat för att man bäst i Sverige på att förebygga trycksår, bland de allra bästa när det gäller att ha minst överbeläggningar och för att ha korta väntetider. Sjukhuset är också bland de allra bästa på stroke- och njursjukvård i landet.

Vi socialdemokrater vill inte äventyra den starka ställning som sjukhuset har. Västerviks sjukhus är och ska även i framtiden vara ett akutsjukhus.

Sjukhuset har idag ett unikt och centralt läge mitt inne i Västervik. Många Västerviksbor uppskattar närheten till sjukhuset. Läget skapar visserligen utmaningar när det gäller expansion och parkeringsplatser. Men vi och landstinget bedömer utmaningarna som möjliga att hantera.

Angelica Katsanidou (S), landstingskandidat Västervik

Lizette Wästerlund (S), landstingskandidat Hultsfred

Peter Högberg (S), landstingsledamot Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt