Annons:

Peter Högberg menar att kritiken från KD bara är löjlig. Foto: Jakob Karlsson

Högberg (S) om kraftiga kritiken: "Det där är bara löjligt"

Kristdemokraterna anklagar Socialdemokraterna och i synnerhet Peter Högberg för att utarma den nära vården i Vimmerby. Retoriken är bara löjlig, menar han.
– Det stämmer inte, säger Högberg.

Annons:

Enligt Kristdemokraterna finns det inte mycket kvar av specialistmottagningarna på hälsocentralen i Vimmerby. Partiets toppkandidater, Anders Andersson och Gudrun Brunegård, hävdar att Socialdemokraterna och Peter Högberg i smyg avvecklat verksamheter.

– Det stämmer inte. Jag har varit i kontakt och lyssnat runt, ortopedin var det bra fart på under våren, men färre bokningar i höst. Det är också en resursfråga, vilka resurser har man i Västervik och om det är svårt att skicka specialister till Vimmerby. Politiskt finns inga ambitioner att förändra specialistmottagningarna i Vimmerby, vi går till val på att satsa 100 miljoner kronor på den nära vården och flytta ut den ännu närmare patienterna. Det är tvärtom genetemot vad de säger, säger Peter Högberg (S). 

Han menar att det i viss mån handlar om rekryteringssvårigheter. 

– Vi gör ingen politik av att göra neddragningar, vi vill satsa framåt, men det handlar också om rekryteringen, det är svårt med både läkare och sjuksköterskor. Under den här periode har vi byggt psykiatrilokaler, en av Sveriges mest moderna folktandsvårdsterminaler med mera. Vi har gjort otroligt mycket. 

Att hälsocentralen inte kan bistå med personal till hud beror också på digitaliseringen, säger han.

– Det har sparat resurser och gjort det smidigare. Nu finns det kameror och därefter kan hudläkaren direkt avgöra om det behövs en remiss.

"Bara löjligt"

Peter Högberg upprepar, som han många gånger har gjort, att han tror att det är svårt att vara i opposition i landstinget.

– Vi har en väl fungerande verksamhet och att våra politiska motståndare desperat letar efter något har jag full respekt för. Men vi vill inte montera ned, vi satsar och utvecklar Vimmerby. Inget ska avvecklas, det är mitt löfte.

Att ha Högberg i landstinget innebär att verksamheter i smyg avvecklas, enligt KD. 

– Det är bara löjligt faktiskt. Det finns inga sådana beslut, vi har ett framgångsrikt landsting och jobbar med en aktiv personalpolitik, men rekryteringen är ett generellt problem i sjukhussverige. Det finns en stor ambition i att utveckla specialistmottagningarna i länet.

"Antingen är han själv vargen eller så har han inte fått på sig glasögonen så han ser var vargen är", säger KD. Hur reagerar du på det?

– Jag tycker att det där sättet att debattera är för lågt för att bemöta. För mig är sjukhuspolitiken mycket mer allvarlig än att hålla sig på den nivån. Det är för dumt för att kommentera. KD har skrikit att vargen kommer länge, men vi har utvecklat sjukvården i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt