Annons:

Hugo stannade och pratade med nazisterna – läs hans tankar här

Hugo Hammer stannade och pratade med nazisterna utanför ICA i lördags. Foto: Privat

Hugo stannade och pratade med nazisterna – läs hans tankar här

I lördags stod den våldsbejakande organisationen Nordiska Motståndsrörelsen utanför ICA Kvantum i Vimmerby. Hugo Hammer, som inte delar några av nazisternas åsikter, valde att stanna och prata med dem. Här nedan kan du läsa hur han ser på samtalet.

Annons:

Jag pratar sällan politik öppet och dagens inlägg kommer behandla NMR, ett av de mest kontroversiella och extrema politiska sammanslutningarna vi har sett på senaste. Jag håller inte på något vis med om deras åsikter, men idag fick jag en tankeställare om hur vi vanligtvis hanterar starkt avvikande åsikter, och hur detta tyvärr riskerar att göra situationen värre. Låter kanske komplicerat. Så häng med, vi lever i ett samhälle där vi har många olika politiska åsikter. Jag gick idag till Ica för att handla och utanför Ica stod det sex personer som representerade NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, ett parti som jag inte delar några åsikter med. Min första reaktion var ”Idioter, vad fan ska de stå här för och störa allmänheten?” Men jag gick tyst förbi.

Jag kände av i luften inne på affären en känsla av otrygghet, och hörde många som uttryckte sig om männen som stod utanför affären, som stod och delade ut pamfletter med information om deras politik och åsikter. Och jag förstår dem, NMR har hatiska åsikter, och varit inblandade i händelser som lett till oroligheter och detta har folk med sig, som gör dem osäkra och otrygga när de plötsligt står där du bara går för att lördagshandla. Men kommentarerna jag hörde var rent hatiska.

"Har extremt problematiska åsikter"

NMR och dessa anhängare har extremt problematiska åsikter. Men problem försvinner inte om man ignorerar dem. Och en människa byter inte åsikt för att man visar hat mot dem.

Så jag stannade på vägen ut och började prata med dem. Och just dessa män, just idag, betedde sig civiliserat. Och så länge man gör det förtjänar man att mötas på ett civiliserat sätt, oavsett vad man har för åsikter.

Jag lyssnade på vad de hade att säga, för att försöka förstå varför en människa sluter sig till såna åsikter. Jag lyssnade, ställde frågor, och började gräva i vad just denna mannen jag pratade med hade varit med om för att få ett sånt hat mot människor som han inte träffat. Jag märkte att han hyste rädsla för något han inte förstår (främmande kulturer), och antar att det är det han känner otrygghet och i förlängningen hat mot.

Jag fortsatte med att dela med mig av mina åsikter och blev förvånad att han gjorde precis samma sak tillbaka: han ställde frågor och försökte förstå varför jag tänkte som jag tänkte. Jag stod kvar och pratade tills dessa män tyckte det var dags att gå, och under tiden gick väldigt många människor förbi, varav några uttalade eller utropade tillmälen.

Människor, som likt NMR-arna, plötsligt stöter på något som är långt ifrån vad de själva är och inte förstår. Och då uppstår rädsla. Och rädsla är vägen till den mörka sidan av mänskligheten. Rädsla föder ilska. Ilska föder hat. Hat leder till lidande. Och, hat föder i sin tur rädsla. Vilket leder till mer hat. Så hatar vi hatet så matar vi det också, även om det inte var vi som började, och inte var vår intention. Men för att nå fram till en människa och förändra den och dennes åsikter, så är inte mer hat rätt väg. Vi måste kunna prata med alla, hur fantastiskt fel och dåliga åsikter vi ändå tycker att denne har. Jag lyckades prata i 45 minuter med denna människa och jag har inte närmat mig hans åsikter en millimeter. Jag har ingen aning om huruvida mitt samtal med denne människa har fått honom något närmare mina, men jag kan alltid hoppas. Vad jag med säkerhet vet är i alla fall att chansen för detta är större än om jag skriker ”Fascist!” ”Far åt helvete!” eller försöker tysta dessa personer. Detta kommer ALDRIG få personen att plötsligt vända åsikt.

"En 4-årings syn på tillvaron"

Vi har ingen rätt att hata bara för att det var de andra som började. Det är en 4-årings syn på tillvaron. Vi måste möta hatet på andra sätt för att bli av med det. Så möt hat, inte med hat, utan med civiliserade samtal. Med en ansats till att försöka förstå varför personen hatar. Förstår vi hatet kan vi också erbjuda alternativ till lösningar och har vi tur kan vi få personen närma sig mer vettiga åsikter än de NMR har.

Hoppas vi kan tillsammans, genom att vara modiga och föra civiliserade samtal, nå denna skara som över hela vårt land anslutit sig till NMR och få dem att ändra sig. Tillsammans är vi starka och vi behöver inte sänka oss till hat, tillmälen och utfrysning för att visa att vi har och står fast vid andra mer sunda åsikter. Kärlek och förståelse förändrar världen, inte hat. Inte ens hat mot hatet.

Hugo Hammer

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt