Annons:

Nazistisk banderoll upphängd i Vimmerby:

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har satt upp en banderoll vid Åbro-viadukten. Foto: Simon Henriksson

Nazistisk banderoll upphängd i Vimmerby: "En signal"

Den nazistiska organisationen, Nordiska motståndsrörelsen, vill störta demokratin. Nu har man hängt upp en ny banderoll vid Åbro-viadukten.
– Det är en signal om att de är tillbaka, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback.

Annons:

Själva beskriver sig Nordiska motståndsrörelsen, NMR, sig som en "pan-nordisk kamporganisation verksam i alla nordiska länder". I Sverige är man registrerat som ett politiskt parti och beskriver att man är en "civil och legal motståndsrörelse som arbetar för att organisera motståndet mot det folkfientliga systemet och slutligen kunna ersätta det med ett nytt och sunt styre". 

NMR:s mål är att ta makten och ena Norden till en etniskt homogren och självständig nationalsocialistisk nation.

Det rör sig alltså om en nazistisk rörelse som vill störta demokratin. I slutet av 2010-talet var man mycket aktiva i vårt område och i november 2017 höll man en fest i Frödinge Bygdegård. När tidningen Expo då listade samtliga nazistiska aktioner i Sverige under det året låg Vimmerby högst i hela länet. 

De senaste åren har det varit relativt lugnt, men under måndagen hängde en banderoll med hänvisning till rörelsens hemsida på riksvägen vid Åbro-viadukten. 

– Jag hade inte hört det här tidigare, men vår driftavdelning kommer åka dit och plocka ned den, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback. 

"Signal om att de är tillbaka"

Det är oftast där och på Tunabron som banderoller brukar sättas upp.

– Det här är en signal om att de är tillbaka. Det var ett tag sedan de var aktiva här. 

På sin hemsida beskriver NMR att mycket hänt i "näste 7", som man kallar Småland. Det har satts upp klistermärken i både Eksjö och Västervik under december. 

– Det var länge sedan en banderoll sattes upp här, men med tanke på omvärdsläget är det inte jätteförvånande att de vill igång och marknadsföra sig. Mig veterligen har vi inte hört av dem sedan de hyrde lokal här i kommunen.

Är bilden att det finns aktiva nazister här i trakten?

– Nej, frekvensen har varit väldig låg här de senaste åren. Det är inga aktiva som är ute och gör något. Bilden vi hade senast var att det externa personer som var här och som reste hit för sina ändamål.

Hur jobbar ni med det?

– Vi jobbar som vi har gjort tidigare. Det handlar om det demokratiska arbetet och vi är aktiva för demokratin. Vi har också en policy, oavsett om det gäller banderoller eller klotter, och hur snabbt det ska plockas ned eller tas bort. Nu får vi se om det fortsätter eller om det är en engångsföreetelse. Det blir en del av lägesbilden kring det allmänna läget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt