Annons:

Fransson: Det finns möjligheter för Telia att återfå sin goodwill i området

Vissa fastigheter kommer inte få fiber. Foto: Pixabay

Fransson: Det finns möjligheter för Telia att återfå sin goodwill i området

Det är glädjande att Telias ledning kommenterat min debattartikel i Dagens Vimmerby, men det hade varit ännu bättre om Telia visat föreningen och dess medlemmar respekt och samarbetsvilja under projektets gång. Då hade vi inte behövt föra denna diskussion i media.

Annons:

Telia hänvisar till projektets storlek och kostnadsskäl för att INTE fullfölja vårt avtal. Telia har som den professionella parten i avtalet haft alla möjligheter att kostnadsberäkna projektet från början. Föreningen har inte utvidgat området på något sätt i förhållande till den lista med fastboende föreningen överlämnade i samband med avtalsskrivningen.

Däremot såg vi med häpnad hur en konsult anlitad av Zitius åkte runt och tecknade avtal med fritidshus långt ut i skogarna (till och med fastigheter utan el!). Eftersom entreprenören avverkar området i geografisk ordning har det alltså grävts dyra anslutningar till  fritidshus samtidigt som fastboende, bidragsgrundande blir utan.

*

De anslutningsavtal om fiber som nu sagts upp skulle ge Telia ca 2 milj. i bidrag och ca 1 milj. i anslutningsavgifter om de fullföljs. Det intressanta med denna grupp är att ett antal fastigheter har påbörjade anslutningar.

Alltifrån fiberslang indragen i huset, fiberslang stickande upp vid tomtgränsen eller så kan det vara några få meter till ett hundratal meter att gräva. Det finns även markägare som skrivit markavtal men själva blir utan fiber. Här finns goda möjligheter för Telia att med mycket marginella insatser kunna få in betydande intäkter.

Det finns ett antal fastigheter som haft fungerande fiber sedan årsskiftet men ännu inte fått någon faktura, istället har man fått en uppsägning. Eftersom Telia tydligen inte avser att gräva mera fiber är det viktigt att man ”städar” efter sej. 

*

Zitius skickade inledningsvis ut rent oförskämda mail i samband med uppsägningen av fiberavtal. Om man i stället på ett affärsmässigt sätt skrivit och begärt att få omvandla det ingångna fiberavtalet till bredbandsavtal via FWA teknik hade detta sannolikt fått ett helt annat bemötande och den nuvarande svekdebatten kunnat undvikas.

Beträffande den ersättningsteknik Telia avser att använda har jag inte på något sätt förväxlat den med mobilt bredband. Jag har erfarenhet av detta från Spanien och där kallas det ”bredband via riktad 4g överföring” (fritt översatt). Jag har en antenn på mitt hus som är riktad mot sändarantennen och där måste det finnas visuell kontakt. Problemet är att sändarantennen blir en flaskhals vid hög belastning.

*

Här finns det stora möjligheter för Telia att nå synergier. För att det nya systemet skall fungera måste det byggas ett antal höga fiberanslutna master i området för att nå visuell kontakt. Detta är ett område med genomgående mycket dålig mobiltäckning och flertalet fastighetsägare fick sin fasta telefon bortkopplad förra hösten.

Om man bestyckar de nya masterna med mobilsändare förutom utrustning för FWA teknik och samarbetar med de som bor i området för att få optimal placering även för mobiltäckning kan Telia återfå en del av sin goodwill. Här krävs ett nytänkande från Telias sida eftersom det i dagsläget verkar omöjligt att få de olika enheterna att prata med varandra.

Troligtvis kommer länsstyrelsen att likställa FWA-tekniken med fiber och Telia får hela bidraget utan att gräva. Detta borde innebära att det kommer finnas gott om pengar att bygga FWA-master för och här är det viktigt att det bidrag vi lyckats få fram verkligen används till vårt område.

Nu ser vi i föreningen fram emot att vi blir kontaktade av representanter från Telia som har FÖRHANDLINGSMANDAT. Jag övertygad om att vi tillsammans kan hitta lösningar som är bra för både området och Telia.

Anders Fransson

Fotnot: Här är Anders Franssons första inlägg i replikskiftet.

Här är Telias svar.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt