Annons:

SD:

Greta Thunberg borde uppmana sina fans att ge sig ut på stränderna och plocka plast, skriver Anneli Jakobsson (SD).

SD: "Greta borde uppmana sina fans att ge sig ut på stränderna"

Greta Thunbergs följarskara borde ge sig ut på stränderna i sina hemländer och rensa stränderna på plats. Det skriver SD-politikerna Anneli Jakobsson och Kjell Jakobsson i en debattartikel.

Annons:

Det hamnar stora mängder skräp i världshaven varje år. Mycket av soporna kommer från fartyg men även människans försummelse att ta hand om sitt eget skräp är en stor bidragande orsak. En allt större del av soporna är av plast och den bryts ner väldigt långsamt i naturen.

En plastmugg som exempel, kan finnas kvar bortåt 100 år i våra svenska hav då det tar extra lång tid för plasten att brytas ner eftersom vattnet är kallt och solljuset inte så starkt. Plasten som hamnar i havsmiljön bryts söndertill mindre bitar, som till slut blir små partiklar, så kallad mikroplast och ännu mindre nanoplast.

*

Vetenskapliga studier visar att mikroplast orsakar skador på den marina miljön och dess organismer. Enligt en artikel i ny teknik ska det finnas 5 biljoner plastbitar med en sammanlagd vikt av 269 000 ton som flyter omkring i världshaven och detta är människan skyldig till. Det här är bråttom att göra någonting åt så inte fler djur i den marina miljön får i sig plastpartiklar som ger förödande konsekvenser och enormt lidande. Vad kan vi då göra åt detta?

Greta Thunberg som har över en miljon följare på Twitter och Facebook samt över 2,6 miljoner på Instagram skulle här kunna göra en enorm insats att istället för att skolstrejka på fredagar, uppmana hennes "fans" att ge sig ut på stränderna i varje följares hemland och rensa stränderna, bit för bit.

Då blir det skillnad på riktigt och inte som nu, strejka för klimatet som inte ger något annat än publicitet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Anneli Jakobsson SD Vimmerby

Kjell Jakobsson SD Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt