Annons:

  • DEBATT: Uråldrig princip orsakar katastrofen i Yxern

    Anders Fransson på den tiden han kunde använda sin båt i sjön Yxern. Foto: Privat

  • DEBATT: Uråldrig princip orsakar katastrofen i Yxern

    Färsk bild på situationen i sjön Yxern. Foto: Tino Åberg

DEBATT: Uråldrig princip orsakar katastrofen i Yxern

Yxern töms på vatten. Bedömare uppger att läget i maj 2016 är värre än någonsin och bilden ovan talar sitt tydliga språk. I morgon ska kommunens elavtal med Bixia diskuteras på fullmäktige. Fram tills dess publicerar Dagens Vimmerby tre debattinlägg av Anders Fransson. Det här är den första delen.

Annons:

Jag kan inte sjösätta min båt eftersom min ordinarie båtplats är torrlagd. Förra gången jag upplevde detta var för 50 år sedan och berodde då på ombyggnad av dammluckor.   Om jag muddrar lite i sjön för att kunna lägga i båten blir jag släpad inför tinget, men de som orsakar förödelsen belönas med miljöcertifikat värda miljoner.

Den vattendom som reglerar Yxern har inte vattennivån som prioritet utan vattenflödet. Sjön SKALL tömmas på en viss mängd vatten per sekund inom vissa intervaller utan hänsyn till nivån. I dagens läge verkar detta heltokigt men man måste titta på det historiska förloppet för att förstå detta.

Vattendomen är från 30-talet. Försöken att få den ändrad har pågått i årtionden. Då kan man ju tänka sig att diskussionerna innan domen fastställdes också pågick i flera årtionden.

Domen är baserad på de villkor som gällde i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Då fanns det ett antal bruk, smedjor och industrier som låg längs med vattensystemets utlopp. Alla fick sin energi från det strömmande vattnet.

Man måste hushålla med vattnet och fördela det rättvist. Att man sänkte systemets sjöar med flera meter ansågs nog oundvikligt. Man måste hålla ”bruket” igång. Det gav bygden arbetstillfällen och mat på borden.

Energin tillfaller inte bygden

Den tiden är sedan länge förbi. Produkterna som gjordes ”på bruket” importeras från Kina. Industrierna, i den mån de finns kvar, drivs med elektrisk energi som företagen själva väljer varifrån man köper. En del köper brunkolsel från Vattenfall, andra köper bioel från VEMAB.

Vissa gör som Vimmerby kommun - man köper elen från BIXIA, det företag som profiterar på sjöns sänkning!

Den energi som i dag utvinns ur vattensystemet tillfaller inte bygden. Större delen hamnar hos grannkommunen Linköping. Tekniska verken i Linköping är huvudägare i regleringssystemet.

Liknar beskyddarverksamhet

Yxerns fiskevårdsförening har taget fram ett nytt vattendomsförslag med betydligt stabilare vattennivå. Då kräver regleringsföretaget skadestånd från markägarna/fiskerättsinnehavarna för framtida tänkbara ekonomiska förluster. Man kräver alltså skadestånd för att sluta förstöra vår sjö. Detta liknar ju nästan beskyddarverksamhet. (vi kräver betalt för att inte förstöra din restaurang!)

Regleringsföretagets resonemang tycker jag saknar logik. Man tömmer sjön under vissa perioder för att sedan minska avtappningen och låter sjön stiga. Naturen tillför sjön en viss mängd vatten. Ger man sjön en bra och hög nivå kommer det vatten som inte ryms på den nivån givetvis att rinna ut och regleringsföretagen kan producera el. Om man ser på detta under ett par år kommer regleringsföretagen att få samma mängd vatten. Skillnaden mot vattendomen är att elproducenterna inte kan optimera mot priset. Jag kan inte se att detta skulle vara ett skäl att få skadestånd.

Miljonbelopp

Regleringsföretagen producerar el för i storleksordningen 4-5 miljoner kr per år. Utöver detta får de ett antal miljoner i elcertifikat för att de är miljövänliga. Staten tar in i storleksordningen 10-12 miljoner kr per år i energiskatt och moms på den el som produceras av Yxerns´s vatten. Under en 10-årsperiod har Yxern gett förtjänster på minst 150 miljoner kr till regleringsföretagen och staten.

Ingenting hamnar hos de som drabbas i Yxern-området.

Centrum för naturturism

En ny vattendom måste baseras på vår tids förutsättningar. Vi har lämnat industri-samhället. Man kallar framtiden i Sverige för informations- och turismsamhället. Vimmerby kommun framstår som turismens förkämpe nummer ett.

Yxern skulle mycket väl kunna bli ett område med naturturism, fiske-camper, kanotuthyrning, kanske en camping vid Gröpple mm. Stressade storstadsmänniskor söker i dag lugnet i naturen.

Ett stort antal av den halva miljon som besöker ALV vill säkert avsluta sin vistelse i Vimmerby med en naturupplevelse. Naturupplevelser, vandringsleder är ett växande behov, men att titta på en förstörd sjö lockar inga turister.

Nu gäller det att övertyga länsstyrelsen om att stödja Yxern-området för de förutsättningar som gäller nu och inte de som gällde för 100 år sedan.

Anders Fransson

Brantestad

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt